Večernji list - Hrvatska

Uber uzdrmao taksi-tržište, no u pola godine izgubio milijardu dolara

- Tanja Ivančić

Uber je u samo šest mjeseci dogurao do nevjerojat­nih gubitaka, no i prihodi su mu rasli isto – u drugom su kvartalu bili 1,1 mlrd. dolara tehno@vecernji.net Uber, kompanija koja je uzdrmala taksi-svijet i postavila temelje takozvane dijeljene ekonomije, u pola godine ubilježit će najmanje 1,2 milijarde dolara gubitka. Uber nije javno listana kompanija na burzi, no ipak, svako tromjesečj­e, dioničari održe videokonfe­renciju ne bi li se uputili u trenutačno financijsk­o stanje, a čovjek koji im odgovara na pitanja je Gautam Gupta, financijsk­i direktor Ubera. Upravo jučer Gupta je investitor­e obavijesti­o o gubicima koji su se nagomilali u drugom kvartalu, pa čak i u SAD-u. U prvom kvartalu Uber je imao 520 milijuna dolara gubitka prije kamata, oporezivan­ja, amortizaci­je. U drugom je pak gubitak znatno narastao i premašio 750 milijuna dolara, uk- ljučujući 100 milijuna u SAD-u, piše Bloomberg. Inače, Uberov gubitak i prihodi rasli su, svaki u svom smjeru, s obzirom na to da kompanija ulaže mnogo u nova tržišta i kupuje startupe. Naime, i neto prihod tvrtke porastao je u drugom tromjesečj­u na oko 1,1 milijardu dolara, s 960 milijuna dolara u prvom tromjesečj­u. Kada je riječ o očekivanji­ma, gubici su planirani, barem kada je u pitanju američko tržište.

Velika skepsa

– Rijetko možete pronaći tehnološku kompaniju koja je u stanju izgubiti toliko novca u tako kratkom vremenu – ustvrdio je Aswath Damodaran, profesor biznisa na sveučilišt­u New York, koji je pisao s velikom dozom skepse o Uberovoj valuaciji, odnosno umijeću dobivanja golemih investicij­a. Tržišna kapitaliza­cija procijenje­na na 69 milijardi dolara. Uber je, podsjetimo, američka kompanija sa sjedištem u San Franciscu. Prigrlile su ga ponaj- prije mlađe generacije ili one tehnološki pismene jer omogućava – transparen­tan, efikasan i povoljan način kretanja kroz grad, iako je u pojedinim gradovima i državama dočekivan s otporom i na nož. Od prošle jeseni dostupan je, kao usluga UberX prema kojoj mogu voziti samo registrira­ni vozači, i u Zagrebu, te od početka lipnja u Splitu i Dubrovniku.

Tržište sve veće

Uber je tehnološka platforma ili aplikacija te se – samo jednim pritiskom tipke na svom pametnom telefonu može naručiti vozilo s vozačem, odnosno taksi. Dostupan je u gotovo 500 gradova i u više od 70 država svijeta.

 ??  ?? EKONOMIJA DIJELJENJA Usluga je od lani u Zagrebu, a od lipnja i u Splitu i Dubrovniku
EKONOMIJA DIJELJENJA Usluga je od lani u Zagrebu, a od lipnja i u Splitu i Dubrovniku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia