Večernji list - Hrvatska

Kako je nastala klapa u kojoj je počeo pjevati Vinko Coce

- Milena Zajović

Film “Klapa o’ moga Trogira” prati prvo desetljeće rada jednog od prvih formalno ustrojenih klapskih tijela osnovanih u Dalmaciji milena.zajovic@vecernji.net Večeras u 21 sat u dvorištu Muzeja grada Trogira održat će se promocija dokumentar­nog filma “Klapa o’ moga Trogira” autora Tonija Košćine i Ivane Orešić, koji obrađuje osnutak i prve uspjehe klape Trogir od 1964. do 1974. godine, u desetljeću koje je, kako ističu redatelji filma, očuvalo izvorno klapsko pjevanje.

Prvi festival u Omišu

Veteranski postav trogirske klape autori prate kroz svjedočans­tva protagonis­ta toga vremena uz brojne fotografij­e, zapise i glazbene izvedbe. Ističu i njezin nastup na prvom Festivalu dalmatinsk­ih klapa Omiš koji ove godine slavi jubilarnih 50 godina djelovanja. Pola stoljeća rada nedavno je proslavila i klapa Trogir, koja je, kao jedna od prvih formalno ustrojenih klapskih vokalnih tijela osnovanih u Dalmaciji, 1964. počela djelovati pod neformalni­m imenom Grupa Dalmatica. Prve probe održavale su se u prostorija­ma KUD Kolo, koje bogate tradicije trogirskog zborskog pjevanja gaji od svog osnutka 1919. godine. U godinama koje su uslijedile, klapom su ravnali Josip Veršić, Silvije Bombardell­i, Nikolaj Žličar, Nikola Buble i drugi, a s pozornica su se orili glasovi Vinka Coce, Zorana Demirovića Čučija, Duje Coce, Marija Franića...

Gostovali na Expu

Autorima Ivani Orešić i Toniju Košćini “Klapa o’ moga Trogira” drugi je dokumentar­ni film koji se bavi temom kulturnih dobara pod zaštitom UNESCO-a. Njihov dokumentar­ac “Čuvarice okusa” koji predstavlj­a hrvatsku prehranu nastao je u suradnji s Hrvatskim veleposlan­stvom u Rimu i rimskim sveučilišt­em Tor Vergatom, a prošle je godine prikazan i u službenom programu svjetske izložbe EXPO u Milanu.

 ??  ??
 ??  ?? Klapa Trogir osnovana je davne 1964. godine kao Grupa Dalmatica
Klapa Trogir osnovana je davne 1964. godine kao Grupa Dalmatica
 ??  ?? Ivana Orešić Sa suradnikom Tonijem Košćinom već je snimila film o hrvatskoj mediterans­koj prehrani
Ivana Orešić Sa suradnikom Tonijem Košćinom već je snimila film o hrvatskoj mediterans­koj prehrani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia