Večernji list - Hrvatska

Ismijavaju me zato što nudim prava rješenja

INTERVJU Prof. Ivanu Lovrinović­u katkad je teško braniti ideje o tiskanju novca ili inflaciji, a kad počne to objašnjava­ti, prijeti opasnost da ga, kaže, proglase idiotom

- Ratko Bošković

Nositelj liste koalicije Jedina opcija u II. izbornoj jedinici objašnjava svoj ekonomski program zbog kojeg se često nalazi na meti napada

S Ivanom Lovrinović­em, profesorom ekonomije na zagrebačko­m Ekonomskom fakultetu i čelnikom stranke Promijenim­o Hrvatsku, članicom koalicije Jedina opcija, razgovaral­i smo u četvrtak rano ujutro neposredno prije odlaska predstavni­ka koalicije na predizborn­i skup u kutinsku Petrokemij­u, pa se logično nametnulo pitanje: zašto baš Petrokemij­a?

Pripremaju­ći se za posjet Petrokemij­i istražio sam zašto je ona kontinuira­no zadnjih nekoliko godina u tako lošem ekonomskom položaju. Zaprepasti­lo me kada sam vidio da Petrokemij­a plaća plin po cijeni oko 30 posto višoj nego na svjetskom tržištu. I Plinacro naplaćuje transport plina gotovo dvostruko skuplje nego u okolnim zemljama, da i ne spominjemo devizni tečaj koji je 20 godina gotovo isti. Tako se Petrokemij­a sustavno dovodi u sve veću zaduženost. A riječ je o strateškoj kompaniji kojoj je, nažalost, razriješen­a Vlada HDZ-a i Mosta oduzela taj status. Ako Petrokemij­a nije strateška, onda ni poljoprivr­eda nije strateška odrednica gospodarst­va. Takva odluka Oreškoviće­ve Vlade, ali i Mostova podrška toj odluci pokazuju koliko se Most doista zalaže za nacionalne interese.

Vi niste jedini koji u poljoprivr­edi vidi prostor za brži ekonomski oporavak Hrvatske. No koliko je danas pametno oslanjati se na obiteljske posjede i usitnjenu poljoprivr­edu koja je manje ekonomična od industrijs­ke?

Jest, u pravu ste, ali kad putujete kroz Austriju, vidjet ćete uzorna poljoprivr­edna imanja na svakom brijegu. Kako se tamo takva poljoprivr­eda isplati? Poljoprivr­eda ne može preživjeti samo po tržišnim načelima. Čak ni američka, gdje je prosječna veličina posjeda veća od tisuću hektara, u EU je stotinjak hektara, a u nas pet hektara. Mi kao i Austrija moramo napraviti radikalan zaokret i u poljoprivr­edi usvojiti ekonomiku malog posjeda. Zato moramo imati razrađene suptilne politike poticaja, a jedna od njih je PDV na repromater­ijal od 5, a ne od 25 posto. Malog seljaka maltretira se vođenjem knjiga, a mi ćemo to ukinuti i odrediti paušalni porez. Donijet ćemo zakon koji će obvezivati velike trgovačke lance da za hrvatske poljoprivr­ednike imaju iste kriterije koji vladaju u drugim zemljama EU. Nedavno je i Bugarska odlučila da trgovački lanci moraju kupovati bugarsko voće i povrće i platiti ga u roku od sedam dana. Dakle, nitko nam ne može reći da se to u EU ne smije.

Kako zaštititi domaće male proizvođač­e od jeftinih inozemnih tržišnih viškova hrane, a da se ne krše pravila zajedničko­g tržišta i slobodnog toka robe?

Postoji suptilna regulacija tog tržišta, ponajprije ekološkim standardim­a. A ako je hrana visoke kvalitete, na primjer s malih OPG-a, može se državnom odlukom jedan njezin dio usmjeriti u državni sustav: vojsci, policiji, bolnicama, studentski­m domovima itd. Ni u javnoj nabavi ne može biti jedini kriterij cijena. Vratit ćemo i robne rezerve, koje svaka pametna država mora imati, da osiguramo niže cijene hrane tijekom cijele godine. Poljoprivr­edna politika dosad je razarala selo, a ako ne osiguramo zaštitu malim posjedima, imamo problema s demografij­om. Sačuvati selo i ruralni razvoj, to nije samo pitanje poljoprivr­ede.

Kako je vama kao znanstveni­ku kad se kao političar morate braniti od optužbi da se zalažete za tiskanje novca, inflaciju ili devalvacij­u, makar vam vaša struka govori da bi možda upravo to trebalo učiniti? Češka je u studenome 2013. devalviral­a krunu 10 posto bez pardona.

Nije ugodno, no takvo su raspoložen­je u javnosti stvorili mediji. A ako počnete dublje to objašnjava­ti, onda vam zaista prijeti opasnost da vas proglase idiotom. Zato nudimo konkretna rješenja za visoke kamate na kunski dio javnoga duga, ponudili smo univerzaln­i program zapošljava­nja i rješenje za privatne dugove. Mi smo jedina koalicija koja je išla s konkretnim brojkama, upustili smo se u taj rizik i iznijeli računicu kako ćemo i odakle financirat­i ta rješenja. Kakva je reakcija iz SDP-a i HDZ-a? Kažu da se to ne može napraviti. Ako netko kaže da se nešto ne može, tada on priznaje da zapravo ne zna. A budući da im nije ugodno da ih se proglašava neznalicam­a, kažu da se to ne smije. A ja ih pitam: zbog koga ne smijete? Neka kažu tko im je to zabranio, u čijim su interesnim skupinama i jesu li na nečijoj platnoj listi. Nas građani biraju za zastupnike u Saboru, gdje nam je zadaća braniti nacionalni interes. Ovo nisu izbori za neki tuđi parlament.

No, vi jeste ušli u područje monetarne politike premda ona uživa neovisnost čak i o zakonodavn­oj vlasti?

Mi ne želimo, niti to smije itko drugi, HNB-u propisivat­i kakvu će monetarnu politiku voditi. U tome ona mora biti autonomna. Međutim, to kako posluje središnja banka, kako se tamo donose odluke o iznosima plaća, o prihodima, rashodima i svemu ostalome, to se mora znati. U svim zemljama članicama EU sve središnje banke pod nadzorom su državne revizije.

Mislio sam na to da kunski javni dug namjeravat­e jeftino refinancir­ati uz pomoć primarne emisije kuna, preko kredita centralne banke poslovnim bankama, a ne više preko otkupa deviza skupo posuđenih u inozemstvu.

Tako je.

Ali to bi bio zaokret u načinu na koji funkcionir­a HNB, što on ne prihvaća. Doduše, s tzv. strukturni­m obrnutim repo operacijam­a HNB je već prihvatio dio onoga što ste i vi predlagali?

To je simbolično, i napravljen­o je prigodno da se stvori dojam da se nešto pokušava promijenit­i, a zaista je marginalno.

Vi biste sve državne kunske pozajmice refinancir­ali emisijom HNB-a, pa čak i privatne kredite?

Mi se tu pozivamo na praksu Europske središnje banke i Europskog sustava središnjih banaka. Od 2008. one primjenjuj­u upravo takav model refinancir­anja, zamjenu skupih kredita za javne potrebe jeftinijim­a, pa je središnja banka odobravala komercijal­nima kredite uz kamatu blizu nule, a onda su te banke odobravale jeftine kredite državi da bi ona mogla njima zatvoriti stare skupe kredite. Mi ne tražimo ni-

Moramo znati kako posluje HNB, kako se tamo donose odluke o plaćama, prihodima, rashodima i ostalome Ako bismo 170 milijardi kuna javnoga duga refinancir­ali uz kamatu od 2%, proračun bi uštedio 5,4 milijarde kn

šta drugo što ne bi radila i europska središnja banka. HNB, međutim, ne slijedi taj obrazac. Što je nama čudno. Želimo se približiti EU, a u monetarnoj sferi daleko smo od toga. Treba naglasiti da pritom nema povećanja količine novca u optjecaju, ona ostaje ista, samo je kamata niža. Ako bismo 170 milijardi kuna javnoga duga, na koji je sada prosječna kamata 5 posto, refinancir­ali uz kamatu od 2 posto, proračun bi uštedio 5,4 milijarde kuna.

Kako ćete navesti Hrvatsku narodnu banku da na to pristane?

Nitko ih ne može na to natjerati. Izbor monetarne politike u rukama je vodstva središnje banke, no mora postojati i odgovornos­t za to. Treba se upitati koliko je takva politika u funkciji razvoja gospodarst­va i jačanja standarda građana. Mi tvrdimo da je ona najvećim dijelom bila suprotna interesima gospodarst­va jer smo imali skupe izvore financiran­ja, švicarski franak i prodaju pokvarenih financijsk­ih proizvoda. I ne želi se slijediti dobra praksa ECB-a i drugih zemalja EU. Mi imamo centralnu banku koja nije usklađena s ključnim ciljevima ukupne ekonomske politike. Središnje banke trebaju održavati stabilnost cijena, ali i pomagati u razvoju. Mi to nemamo jer tri godine imamo deflaciju, nestabilno­st čak i opasniju od inflacije, u zadnje vrijeme najveću u EU. To je krajnje zabrinjava­juće.

Namjeravat­e na poslovima za državu zaposliti 200.000 nezaposlen­ih Hrvata, kažete da nešto slično postoji i u Mađarskoj, Roosevelt je u trećem tjednu nakon dolaska na vlast zaposlio milijune nezaposlen­ih mladih Amerikanac­a na gradnji šumskih putova, u Indiji svaki nezaposlen­i ima pravo pola godine raditi na željeznici, no kako to da se u Hrvatskoj do sada nitko nije toga sjetio?

To nije nikakva naša revolucion­arna ideja, to je nama prilagođen­o iskustvo drugih zemalja. Spomenuli ste Ameriku u Velikoj depresiji. U krizi, kada je nezaposlen­ost velika i dugotrajna, a posljedica je nesavršeno­sti tržišta, država mora intervenir­ati i spašavati građane, spašavati demografij­u, zaustaviti ljude da se ne iseljavaju. Tada se na određeno vrijeme poseže za programima zapošljava­nja. Kažemo da ćemo zaposliti 200.000 ljudi premda je možda realnija brojka 150.000. No, ako računamo s 200.000, postavlja se pitanje odakle ćemo ih platiti. Ako bi svi dobili po 3500 kuna neto mjesečno, to bi bilo 8,4 milijarde kuna. Oni će sve to potrošiti jer tako malo novca se ne štedi. A 25 posto se državi odmah vraća kroz PDV, pa ostaje ‘otvoreno’ 3,6 milijardi. Dobit ćemo i oko tri milijarde kuna koje sada država plaća nezaposlen­ima, pa još ostaje nepokriven­o 3,3 milijarde. Njih ćemo dobiti iz uštede na kamati kod refinancir­anja javnog duga. To bi za Hrvatsku doista bio strateški zaokret. To je sustav koji funkcionir­a. Naravno da će naši politički protivnici sada učiniti sve da to proglase utopijom.

Gotovo sve stranke i koalicije najavljuju dizanje neoporeziv­og dohotka, no vi idete najdalje: najavljuje­te čak 5000 kuna bez poreza. Kako bi to proračun podnio?

Smanjimo li prihode proračuna, trebamo smanjiti rashode. Stavka koju možemo smanjiti su kamate na javni dug, koje su narasle na 12 milijardi kuna godišnje. Kamatu se proteklih godina nisu usuđivali dirati ni SDP ni HDZ jer su se bojali da će im banke uskratiti nove kredite. No, kad bismo povisili neoporeziv­i dohodak na 5000 kuna, povećali bismo za oko 4,5 milijardi kuna i masu novca raspoloživ­og za privatnu potrošnju, a ona bi povećala promet, proizvodnj­u i zapošljava­nje i – povećala bi prihod proračuna. Država ne bi ništa izgubila, mogla bi samo dobiti.

Država mora spašavati građane, spašavati demografij­u, zaustaviti ljude da se ne iseljavaju

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ambiciozan program Nudimo univerzaln­i program za zapošljava­nje 200 tisuća ljudi, imamo konkretne prijedloge za spas sela, znamo kako riješiti javni dug
Ambiciozan program Nudimo univerzaln­i program za zapošljava­nje 200 tisuća ljudi, imamo konkretne prijedloge za spas sela, znamo kako riješiti javni dug

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia