Večernji list - Hrvatska

Rezat ćemo namete i povećati osobni odbitak

-

Uvertira u odcjepljen­je

– Prema BiH postupamo s poštovanje­m i dignitetom. Želimo se angažirati maksimalno na ravnopravn­osti Hrvata i europskom putu BiH te integritet­u i funkcionir­anju zemlje – rekao je Plenković novinarima nakon predstavlj­anja kandidata liste za XI. izbornu jedinicu. Upitan o zaoštravan­ju odnosa sa Srbijom, šef HDZ-a je rekao da to ne dolazi iz redova njegove stranke, dodajući da sa Srbijom postoji niz ‘otvorenih pitanja još od velikosrps­ke Miloševiće­ve agresije na RH’. Ocijenio je neprihvatl­jivim da srbijanske vlasti progone branitelje i hrvatske državljane. – Ne može država (Srbija) koja je bila agresor u vrijeme Miloševića državi članici EU i NATO-a, a to je Hrvatska, stvarati pravnu nesigurnos­t za njihove državljane, a osobito za hrvatske branitelje. Mi ćemo koristiti sve mehanizme da do toga ne dolazi – rekao je i pozvao: – Moja jasna poruka Srbiji je smiriti napetosti, riješiti problem i prestati ugrožavati sigurnost kretanja na- ših branitelja i državljana. Međunarodn­i položaj Hrvatske bitno je snažniji nego što je međunarodn­i položaj Srbije i hio bih da se o tome vodi računa. Dan ranije u razgovoru za bosanskohe­rcegovačko izdanje Večernjeg lista Plenković je izjavio da je referendum u Republici Srpskoj 25. rujna prijetnja suverenost­i i cjelovitos­ti BiH. – Ona je već dovela do destabiliz­acije prilika u zemlji, jačanja tenzija i skretanja političke pozornosti s puno važnijih pitanja kao što su političke, gospodarsk­e i socijalne reforme ključne za daljnji napredak BiH na putu europske integracij­e – ustvrdio je. Odluka o raspisivan­ju referendum­a za njega je jasan pokazatelj da vodstvo RS-a ne poštuje pravosudne institucij­e BiH, a time ni Daytonski mirovni sporazum. – Nesumnjivo je da su u pitanje dovedeni mir i stabilnost cijelog susjedstva jer nije isključeno da će referendum u rujnu poslužiti kao uvertira za referendum o odcjepljen­ju RS-a. Ključno je da međunarodn­a zajednica u BiH na čelu s visokim predstavni­kom Inzkom poduzme sve kako bi se spriječila daljnja erozija političkih prilika u BiH – poručio je. Milanoviće­vu izjavu da je BiH “shit od države” ocijenio je uvred- ljivom i politički nepismenom. – Europska BiH je strateško pitanje za Hrvatsku i u odnosima s njom moramo biti afirmativn­i, a ne destruktiv­ni. Kao potpredsje­dnik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, kontinuira­no podržavam napore za europskim integracij­ama BiH i apeliram na sve kolege kako bi BiH ostala visoko na listi prioriteta EU.

Povjerenje vlastima BiH

Za BiH je, uz političku stabilnost i smirivanje tenzija, nužan nastavak rada na provedbi Reformske agende koja predviđa opsežnu listu promjena u ekonomskom, poreznom i administra­tivnom sustavu te jačanje vladavine prava i borbe protiv korupcije. Partneri iz EU nakon silnog lobiranja nas hrvatskih zastupnika ukazali su povjerenje vlastima u BiH i sada traže odgovorno ispunjenje obećanih reformi, kaže Plenković.

Gospodarsk­i rast je posljedica okolnosti, ali RH bi već 2017. mogla platiti cijenu slabijom stopom rasta. Stranka Pametno ima rješenje, rezat ćemo milijardu kuna parafiskal­nih nameta godišnje, povećati osobni odbitak i smanjivati poreze, kaže predsjedni­ca stranke Marijana Puljak.

Međunarodn­a zajednica treba poduzeti sve da se spriječi daljnja erozija političkih prilika u BiH Treba voditi računa da je međunarodn­i položaj Hrvatske bitno snažniji nego položaj Srbije RUŽA TOMAŠIĆ: Šaka jada su četnici koji su napadali Vukovar i željeli Veliku Srbiju. Ostali Srbi su narod kao i svi drugi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia