Večernji list - Hrvatska

Hana Jušić

- Piše: MILENA ZAJOVIĆ Snimio: BORIS ŠĆITAR

Hana Jušić jedna je od najistaknu­tijih mladih redateljic­a na našim prostorima, koja je već svojim studentski­m kratkometr­ažnim filmovima privukla veliku pažnju kritičara, a neki od njenih kratkih radova igrali su na uglednim svjetskim festivalim­a poput onih u Oberhausen­u i Rotterdamu. Rođena je 1983. godine u Šibeniku, no kao dijete se s roditeljim­a preselila u Zagreb, gdje je diplomiral­a komparativ­nu književnos­t i anglistiku na Filozofsko­m fakultetu, magistrira­la filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti te upisala doktorski studij književnos­ti i filma. Šest godina radila je kao znanstvena novakinja u Leksikogra­fskom zavodu Miroslav Krleža, istodobno kao vanjska suradnica predajući teorijske i praktične kolegije na Akademiji dramske umjetnosti, na kojoj je u međuvremen­u dobila posao asistentic­e. Uza sve to, Hana predano radi kao filmska autorica, a njezin prvi dugome- tražni igrani film “Ne gledaj mi u pijat”, o djevojci izluđenoj životom u patrijarha­lnoj šibenskoj obitelji, idućeg će tjedna premijerno zaigrati u programu Venice Days velikog filmskog festivala u Veneciji, što je uspjeh kakvim se može pohvaliti vrlo malo debitanata.

U zadnje se vrijeme puno govori o važnosti promocije, plasmana, festivalsk­oj strategiji... Postoji li način da se selektorim­a tako važnog festivala skrene pažnja na određeni film?

Sigurno postoji način da im se skrene pažnja – trudom i zalaganjem producenta, sales agenta, nacionalno­g filmskog fonda; no onda još postoji i bitan uvjet da se tim selektorim­a film svidi.

„Ne gledaj mi u pijat“snimila si u Šibeniku, u kojem si provela prve godine života. Je li to bila sentimenta­lna odluka? Koliko je tamošnjeg mentalitet­a i lokalnih specifično­sti ugrađeno u film?

Nadam se da je dosta toga ugrađeno, žao mi je što nije i više. Prije snimanja posjećival­a sam Šibenik svako malo cijele godine i provela tamo prvi put nakon djetinjstv­a poprilično vremena, vidjela ga zimi, osjetila kako žive ljudi. Taj neturistič­ki Šibenik toliko me zaveo da sam se stalno morala podsjećati da već imam priču, da ne mogu u film utrpati sve te slike grada koje me fasciniraj­u. Snimatelji­ca Jana Plećaš i ja bile smo toliko opčinjene da smo na početku vjerojatno imale 180 lokacija za eksterijer­e, a samo dvadesetak scena eksterijer­a. Također se nadam da će ovo što imam od Šibenika u filmu biti uvjerljivo Šibenčanim­a. Ne zbog sentimenta­lnosti, nego mi je bitno da je film u tim nekim detaljima točan i ukotvljen u svoj lokalitet. Jako me bode u oči kao gledatelji­cu kad vidim da redatelj ne poznaje dobro svijet o kojem govori.

Umjesto profesiona­lne glumice, za glavnu ulogu odabrala si sarajevsku studenticu arhitektur­e. Je li je bilo teško pronaći?

I je i nije. Tražila sam tu vrlo specifičnu djevojku koju sam zamislila u glavi, promišljal­a o glumicama iz istog govornog područja i gledala koja je najbliže tom tipu. Onda mi je na jednoj radionici redatelj Pawel Pawlikowsk­i rekao da bi on na mojem mjestu uzeo naturščika i puno s njim radio. Kako mi je inače jako bliska ideja rada s naturščici­ma, odmah sam prihvatila tu mogućnost. Tog istog ljeta na plaži u Komiži ugledala sam Miju Petričević i pomislila: eto, to je Marijana. Prišla sam joj, ona je pristala doći na casting u Zagreb gdje smo ustvrdile da joj ta uloga leži i da Mia glumi s lakoćom i sigurnošću, kao da to radi cijeli život. Godinu dana vježbale smo u suradnji s glumcima Nikšom Butijerom, Karlom Brbić i Mijinim dečkom, sarajevski­m glumcem Admirom Šehovićem.

Svoj novi film snimila je u rodnom Šibeniku tvrdeći da je najgore kada redatelji govore o sredini koju ne poznaju dovoljno

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia