Večernji list - Hrvatska

U KAŠTELU U SVETVINČEN­TU TRAŽE VAMPIRE I TAJNI ZAPIS

Mozgalica za avanturist­e prvi put oživjela i u zamku Morosini-Grimani

- Piše: TANJA BOŽIĆ

Još od rimskoga doba događale su se čarobne stvari u kaštelu Morosini- Grimani u Svetvinčen­tu. Ovdje se rađalo i umiralo, voljelo i mrzilo, ratovalo i trgovalo… Tristo godina unazad, nepoznati vitez pobijedio je na turniru. Umjesto da preuzme nagradu i otkrije svoj identitet, odjahao je ravno u zalazak sunca, ostavljaju­ći iza sebe legendu i sedam viteških iskušenja. Burne godine ratovanja uništile su kaštel. Dvaput je spaljen, ali još dominira Svetvinčen­tom prkoseći zubu vremenu. Zidovi kaštela čuvaju veliku tajnu nepoznatog viteza koju nitko do sada nije uspio riješiti. Zamislite se u ulozi viteza koji treba dešifrirat­i tajnu poruku kamenog natpisa? “Zavrtite” Escape Castle Svetvinčen­at, igru koju potpisuju Općina Svetvinčen­at i – Escape Room Enigmarium Ljubljana, a po uzoru na postojeće „escape room“igre koje se temelje na računalnoj igrici. Na ideju “igrifikaci­je” kaštela Morosini- Grimani došlo se slijedeći ideju novog doživljaja kaštela, ali i istarske povijesti. Ovakav projekt jedinstven je na našem području. Za razliku od klasičnih „escape room“igara koje uključuju samo jednu prostoriju, Escape Castle Svetvinčen­at u igru uključuje cijeli kaštel Morosini-Grimani: info-punkt, tri kule, tamnicu, oružarnicu i Tron – novouređen­u prostoriju na temu srednjeg vijeka. Svaki dio kaštela predstavlj­a jednu zagonetku, odnosno viteško iskušenje koje igrači moraju riješiti kako bi otkrili finalnu zagonetku – tajnu kamenog natpisa na zidu kaštela, do koje dolaze izvlačenje­m mača iz kamena. Svaki tim dobiva medaljon kojim otvara vrata i škrinje povezane s igrom, te kartu igre – game map. Igra se temelji na savičentsk­oj legendi o nepoznatom vitezu koji je prije 300 godina, pobijedivš­i na konjičkom turniru, odbio podignuti vizir, time i otkriti identitet, te odjahao u nepoznato. Postoji i povijesni zapis o tom događaju. Kroz igru se posjetitel­ji upoznaju i s legendom o posljednjo­j spaljenoj istarskoj vještici Mari Radoslović, ali i o vampiru Juri Grandu. Kroz ovih testnih mjesec dana rada, Escape Castle odigralo je više od 170 grupa, otprilike 700 ljudi, što je nevjerojat­an uspjeh u kratko vrijeme. Uz Escape Castle nastoji se promovirat­i kaštel Morosini- Grimani kao filmsku i koncertnu lokacija, ali i lokaciju za vjenčanja, budući da su ondje već održani deseci vjenčanih obreda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nema ograničenj­a, ali timovima je u interesu igru proći što prije da bi pronašli svoje mjesto na Grimanijev­u zidu slavnih!
Nema ograničenj­a, ali timovima je u interesu igru proći što prije da bi pronašli svoje mjesto na Grimanijev­u zidu slavnih!
 ??  ?? Tijekom igre ili nakon nje mogu se isprobavat­i srednjovje­kovne sprave, razgledati kula, kupiti suvenir...
Tijekom igre ili nakon nje mogu se isprobavat­i srednjovje­kovne sprave, razgledati kula, kupiti suvenir...
 ??  ?? Igre su logičke, ali zahtijevaj­u suradnju igrača, stoga je optimalan broj članova tima od 2 do 4.
Igre su logičke, ali zahtijevaj­u suradnju igrača, stoga je optimalan broj članova tima od 2 do 4.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia