Večernji list - Hrvatska

Marko Rog odlazi u Napoli, klub koji je proslavio Maradona

Šteta što neće u plavom dresu odigrati još jednu sezonu, ali gledat ćemo ga u kockastom

- Predrag Jurišić

Dinamovi skauti nisu prepozanli Markov talent, pa je on završio u Splitu. Nakon nekoliko godina to ih je koštalo 5 milijuna eura predrag.jurisic@vecernji.net Dvojbi više nema: Dinamov reprezenta­tivac Marko Rog (21) dogovorio je svoje uvjete s Napolijem, klubom koji je u osamdeseti­m godinama prošlog stoljeća proslavio Diego Armando Maradona. Trebao bi se ovih dana priključit­i novim suigračima! Iako je u petak navečer još bio na popisu putnika za Pulu i kandidirao je za nedjeljnu utakmicu s Istrom, tijekom noći i u rano subotnje ujutro trajali su pregovori, koji su, prema našim informacij­ama, službeno okončani na zadovoljst­vo sve tri zainteresi­rane strane. Dakle, Dinamo će na ime odštete od Napolija dobiti 16,5 milijuna eura plus dogovorene bonuse, a Rog će na jugu Italije zarađivati oko milijun i 300.000 eura godišnje netto! I to je svakako nepremosti­v razlog zbog kojeg Dinamo nije mogao zadržati još jednog svog dragulja, iako su nam klupski čelnici nakon plasmana u Ligu prvaka u Salzburgu govorili kako će učiniti sve da Rog odigra još jednu Ligu prvaka u plavom dresu. Međutim, to je očito bilo neostvariv­o i Rog, kao i Pjaca, odlazi na “čizmu”... Dečko iz Nedeljanca, mjestašca kraj Varaždina, prvoligašk­i je nogomet počeo igrati tek prije dvije sezone! I to u Splitu, zanimljivo je da ga nitko u ovom zagorsko-zagrebačko­m nogometnom bazenu nije prepoznao, nije u njemu vidio nadarenost. Sve dok se nije dokazao igrama u Splitu. Pozornost javnosti privukao je izvrsnom partijom u pretkolu Europske lige protiv Černomorec­a u ljeto 2014. godine. Tada su se o njemu raspisali svi mediji i doznali smo da je u Varaždinu igrao od 2005. godine. Napredovao je iz sezone u sezonu, igrajući u svim omladinski­m uzrastima, a treneri su mu bili Težački, Herceg, Jagačić i Solomun.

Počeo u Varaždinu

Prije dolaska u Split, odigrao je 30 utakmica u Trećoj ligi za Varaždin i zabio je 17 golova kao vezni igrač, uz desetak asistencij­a! Iste je sezone, paralelno igrajući i u juniorskoj konkurenci­ji, zabio još sedam golova! A ključna utakmica za odlazak u Split bio je juniorski okršaj Varaždina i Splita (0:0), kad ga je “snimio” sportski direktor Splita, Tonči Bašić. Godinu dana ranije, Rog je bio na probi u Slavenu Belupu, međutim tamošnji su stručnjaci procijenil­i da - nije kapacitet za Prvu HNL! Kakvi “slijepci”! Potom ga je želio i slovenski Zavrč, ali sve je to bilo neozbiljno, rekli su mu “dođi pa ćemo vidjeti što će biti”, no Rog se nije želio potucati po

slovenskim selima za stotinjak eura i ostao je doma. - Nekoliko mjeseci prije nego što je otišao u Split, nazvao sam direktora Lokomotive Božidara Šikića i upozorio sam ga na Roga. Šikić je hitro reagirao i odmah ga je želio odvesti na Kajzericu, ali bilo je kasno, Marko je već dao riječ Splićanima da dolazi u njihov klub – prepričao nam je trener Branko Ivanković okolnosti pod kojima je Rog iz Zagorja otišao u Dalmaciju, čudeći se kako nitko prije nije zapazio Rogov potencijal, pa tako Marko nema ni jedan jedini nastup za neku od omladinski­h selekcija Hrvatske!? - To je neshvatlji­vo! Nepojmljiv­o je da tako nadareni igrač nikad nije bio pozvan čak ni u jedan kamp ni jedne selekcije - ogorčen je Ivanković. Međutim, prepoznao ga je Ante Čačić o odveo na Euro, gdje je Rog odigrao sjajnu utakmicu protiv Španjolske, zaustavivš­i velikoga Iniestu. - Želio sam promijenit­i dres s njim, ali Iniesta je odmah ljutito otrčao u svlačionic­u. Nema veze, ovaj moj dres još mi je draža uspomena – rekao nam je Rog po povratku s Eura. Nakon te utakmice, mladi je Za- gorec postao metom velikih klubova, najbrži je bio Napoli i tamo će nastaviti karijeru. Rog je, inače, u Varaždinu završio Opću gimnaziju, a nogometni mu je uzor Zinedine Zidane! Prošloga ljeta u Maksimir ga je, u tišini, doveo Zdravko Mamić, napunivši blagajnu Splita s odštetom od pet milijuna eura, bio je to najveći domaći transfer u povijesti Prve HNL! Ali, znalo se da je to sjajno uloženi novac, vidjelo se da Rog ima nešto posebno, a nekako nas je načinom igre podsjetio na – Silvija Marića! S tim se slaže i “Mara”:

Podsjeća na Silvija Marića

- U nekim smo stvarima vrlo slični, Marko voli okomito ići prema vratima, voli se ubacivati iz drugog plana, odigrati dvostruko dodavanje, hrabar je i agresivan, mnogo trči, zna zabiti gol... Odličan je igrač i veliki potencijal – biranim je riječima o Rogu govorio Marić, najavivši prije mjesec dana da će uskoro napraviti veliki transfer. To se, eto, i dogodilo, Rog odlazi u Napoli! Nećemo ga, na žalost, vidjeti u Dinamovu dresu u još jednoj Ligi prvaka, ali veselit ćemo se njegovim nastupima za Hrvatsku. Marko Rog, jedan od ključnih igrača i nositelja budućnosti hrvatskog nogometa.. Dinamo je tako ostao dosta oslabljen, no do srijede 31. kolovoza pokušat će pojačati momčad za Ligu prvaka.

Izbonik Ante Čačić ga je prepoznao i u dvoboju protiv Španjolske zakočivši Iniestu

 ??  ??
 ??  ?? Marko se u dvoboju protiv Španjolske na Euru sjajno nosio s legandarni­m Iniestom
Marko se u dvoboju protiv Španjolske na Euru sjajno nosio s legandarni­m Iniestom
 ??  ??
 ??  ?? Otac Dražen, brat Petar, mama Jagoda te sestre Anja i Mia ponosne su na svog Marka
Otac Dražen, brat Petar, mama Jagoda te sestre Anja i Mia ponosne su na svog Marka
 ??  ?? Vrijeme je za selidbu na talijanski jug
Vrijeme je za selidbu na talijanski jug
 ??  ?? Kopačka s potpisom
Kopačka s potpisom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia