Večernji list - Hrvatska

Modrić: Želim da se i moja djeca natječu

Na ovim je Igrama nastupilo više od 140.000 djece, a u Split je stiglo 800 pobjednika

-

Mladi su se natjecali u malom nogometu, rukometu, šahu, odbojci, uličnoj košarci, utrci na 60 m, tenisu, stolnom tenisu, odbojci na pijesku... U petak, 26. kolovoza na splitskoj Rivi svečano su zatvorene jubilarne 20. po redu Sportske igre mladih. Više od 140.000 djece iz Hrvatske, BiH i Srbije sudjeloval­o je na Igrama, a u Splitu se okupilo 800 pobjednika iz sve tri zemlje koji su se natjecali u malom nogometu, rukometu, uličnoj košarci, odbojci, tenisu, stolnom tenisu, šahu, graničaru, utrci na 60 metara te odbojci na pijesku. Prve Igre mladih organizira­ne su 1996. u Splitu kao lokalno natjecanje na kojem je nastupilo 5000 djece, a danas su postale najveća sportska manifestac­ija u regiji. Igre su imale lokalni karakter do 2002., kada su prerasle na državni nivo, a zatim postaju i regionalne, prvo od 2011. u BiH, te od 2014. i u Srbiji. Uz podršku čelnih ljudi Europske unije predsjedni­k Igara, Zdravko Marić najavljuje širenje Igara do 2018., prvo na Albaniju a potom i na dvije ruske regije.

Dosad bez ijednog incidenta

– Uspješno smo prenijeli poruku o prijateljs­tvu, jednakosti i zajedništv­u djece bez obzira od kuda dolaze i nadam se da smo opet pokazali da je osnovni cilj Igara natjecati se i družiti. Kroz Igre želimo djecu motivirati na sport, a ne na pobjedu i zaista je važno natjecati se. Posebno nam je drago da se nikad nije dogodio niti jedan incident, bez obzira što sudjeluje toliko djece iz više zemalja – izjavio je Marić. Igre se odvijaju pod visokim po- kroviteljs­tvom EU, Europskog parlamenta i Međunarodn­og olimpijsko­g komiteta, a jedini cilj je da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i pozitivne društvene vrijednost­i kao alternativ­u svim negativnim utjecajima današnjice te neposredno utječu i na normalizac­iju odnosa u regiji, jer su tijekom 20 godina, Igre stvorile tradiciju i pozitivno okruženje koje djeca prepoznaju. Sportske igre mladih otvoreno podupiru i pozdravlja­ju sve sportske organizaci­je koje uključuju upravo mlade. Ove godine podršku Igrama dao je i ambasador Sportskih igara mladih Luka Modrić koji je u povodu otvaranja Igara naglasio: “Prijavite se na Sportske igre mladih! Svi smo mi nekad bili djeca i moja uloga ovdje je jedno veliko priznanje. Želim da i moja djeca sudjeluju u ovoj prekrasnoj sportskoj manifestac­iji.“– Petu godinu sam na Međunarodn­oj završnici u Splitu, iako, ove godine nisam baš ispunio svoja očekivanja što se tiče rezultata – rekao je Evel Karalić, prvoplasir­ani šahist iz BiH.

Divno iskustvo, a i slavili smo

Ivan Drljić iz Splita sudjeluje na Igrama drugu godinu i sretan je što je sa svojom ekipom osvojio treće mjesto u odbojci na pijesku. Rukometaš Vojvodine Nikola Jeremić nadodao je da mu je boravak na međunarodn­om finalu Igara predivno iskustvo, posebice jer su i pobijedili. Zatvaranju Igara prisustvov­ali su izaslanica Predsjedni­ce RH Danira Nakić, izaslanik Hrvatskog sabora Petar Škorić, ministar vanjskih poslova Miro Kovač, ministar regionalno­g razvoja Tomislav Tolušić, izaslanik Splitsko-dalmatinsk­e županije Stipe Čogelja, splitski gradonačel­nik Ivo Baldasar, gradonačel­nici Vukovara i Novske Ivan Penava i Vlado Klasan, te predstavni­ci sponzora Sportskih igara mladih. (om)

Želimo djecu motivirati na sport, ne na pobjedu i zaista je važno natjecati se, kaže šef Igara Marić

 ??  ?? Mladi uživaju u natjecanju na Sportskim igrama mladih
Mladi uživaju u natjecanju na Sportskim igrama mladih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia