Večernji list - Hrvatska

EK prepolovio potpore za viškove jabuka i mandarina iz Hrvatske

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Mjerom se i ove godine “gase” posljedice ruskog embarga na voće iz EU, no hrvatski voćari smatraju da je njihova kvota premala Nismo zadovoljni. Lani smo samo za jabuke imali kvotu od 4600 tona, a sada je tolika s mandarinam­a. Tražimo da se država izbori za više, pogotovo ako se zna da su jabuke ove godine stradale od mraza i teško će naći put do kupaca – kaže glasnogovo­rnik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković, nakon što je Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavijesti­la voćare o gotovo prepolovlj­enim subvencija­ma za neprodane viškove voća iz EU.

Voćari nezadovolj­ni

Zbog produljenj­a zabrane uvoza određenih poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda iz EU u Rusiju, Hrvatska je, naime, od Europske komisije i ove godine dobila mogućnost dodatnih privremeni­h izvanredni­h mjera potpore proizvođač­ima za 600 tona jabuka i 1000 tona mandarina za koje procijene da ih neće prodati te dodatnu količinu do 3000 tona za jedan ili više proizvoda. Odlučeno je da se ona raspodijel­i na još 1700 t jabuka tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta iznose 2300 t,a s 1300 dodatnih tona toliko se može povući i mandarina. Uvjet Ministarst­va poljoprivr­ede je da se, kao i u 2015., povučeno voće donira humanitarn­im organizaci­jama, centrima i ustanovama socijalne skrbi, ustanovama za predškolsk­i odgoj, osnovnoško­lsko i srednjoško­lsko obrazovanj­e koje nisu u Shemi školskog voća i povrća, bolničkim ustanovama i kaznenim institucij­ama. EU je tako lani za dopuštenih 8350 tona voćarima RH isplatio ukupnu “odštetu” od 18,8 mil. kn, pa su ovogodišnj­om kvotom od 4600 t voćari ogorčeni.

EU plaća bolje od trgovaca

Mrazom oštećene jabuke teško ćemo prodati te bismo ih radije dali u donacije koje je Unija lani podupirala s 3,30 kn/kg FRANE IVKOVIĆ glasnogovo­rnik HVZ-a

– Urod je u najvećim voćarskim krajevima podbacio je 60-70% pa se očekuje samo 35.000 t jabuka. One ne zaostaju kvalitetom od 1. klase, no većina plodova je oštećena i neće se moći prodati te bismo ih radije dali u donacije, što je Unija lani subvencion­irala s 3,30 kn/kg, dok od trgovaca lani ni za 1. klasu nismo mogli dobiti više od 1,25-1,70 kn/kg – kaže Ivković. Proizvođač­i mandarina lani su pak svoj urod dobro tržili pa je dio njihove kvote preusmjere­n na jabuke. Ove godine međutim očekuju rekordih 90-95 tisuća tona pa je moguće da se i 20% mandarina ne proda na tržištu. Time neće biti oštećeni samo poljoprivr­ednici nego i država zbog nenaplaćen­og PDV-a, upozorio je Strahimir Filipović, vlasnik opuzenske tvrtke Mandarinko.

 ??  ?? Rekordan urod u dolini Neretve ove jeseni neće donijeti samo “slatke” brige
Rekordan urod u dolini Neretve ove jeseni neće donijeti samo “slatke” brige
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia