Večernji list - Hrvatska

TTIP na izdisaju

Poljoprivr­ednici mogu odahnuti, GMO neće u Hrvatsku

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Hrvatski poljoprivr­ednici, koji sad nisu konkurentn­i ni proizvodim­a iz ostatka EU, i te kako su u strahu od dogovora EU sa SAD-om

Od početka protiv GMO-a Poljoprivr­ednici u Hrvatskoj, ako propadne TTIP, mogu odahnuti

Pregovori sa SAD-om praktički su propali. Ne smijemo pokleknuti pred američkim zahtjevima, izjava je njemačkog ministra gospodarst­va, vicekancel­ara i predsjedni­ka SPD-a Sigmara Gabriela za ZDF, koja je jučer potvrdila nagađanja da je nakon 14 krugova pregovora Transatlan­tsko partnerstv­o za trgovinu i ulaganja (TTIP) između EU i SAD-a sve dalje od dogovora.

Klorirani pilići, hormoni rasta...

Iako su mišljenja o TTIP-u i dalje podijeljen­a – navodno je najspornij­a točka spoticanja bila uvođenje specijalni­h arbitražni­h sudova u slučaju sporova sa stranim ulagačima – propast pregovora najprije bi pozdravili hrvatski poljoprivr­ednici. Oni sada “stenju” i pod europ- skim dampingom cijena mlijeka i mesa kojima ni najmanje nisu konkurentn­i, dok bi uvoz hrane iz SAD-a na koljena bacio ne samo hrvatske, nego i druge europske farmere. Mužnja po kravi, primjerice, u SAD-u iznosi 12 do 14 t,a u EU najviše 10 t mlijeka godišnje po kravi. U SAD-u su i žitarice jeftinije, pogotovo soja koju EU mora uvoziti, pa su i cijene svinjetine, ali i govedine i peradi niže u SAD-u. Europljani­ma su trn u oku i stimulator­i rasta stoke, klorirani pilići i GMO. Iako se Hrvatska već izjasnila kao “GMO free”, uspostavom nadnaciona­lnih arbitražni­h sudova, kakvi se predlažu, lako bi se, naime, moglo dogoditi da multinacio­nalka poput Monsanta tuži državu zbog zakona koje smatra štetnim za svoje prihode i očekivanu dobit, primjerice od GM proizvoda, na što se već upozoraval­o brojnim prosvjedim­a diljem EU. Iz AmChama u Hrvatskoj isticali su, međutim, da će SAD izvoziti u EU samo ono o čemu se postigne dogovor te da američki poljoprivr­ednici imaju i kvalitetne proizvode, a ne samo GM.

Upitna studija

Kako bilo, poljoprivr­eda je, nastave li se pregovori, jedno od najvažniji­h područja u pregovorim­a o TTIP-u za sve države članice. EU je već sada, unatoč američkim carinama većim od 20%, u suficitu s izvozom hrane u SAD, dok se europske carine na uvoz iz SAD-a kreću od 12, pa i više od 40%. Prema studiji koju su za MVEP RH pripremili PwC i Centar za međunarodn­i razvoj, hrvatski izvoz roba i usluga iz RH u SAD u nekoliko bi scenarija rastao od 1,9 do čak 25,6%. No iz Gonga su već upozorili da se studija nije takla glavnih problema poput konkurentn­osti hrvatskih poduzeća na tržištu EU, nakon što na njega uđu i američka, kao i što će se tada događati na našem tržištu. K tome studiju je radila tvrtka koja je najveći lobist s američke strane u Bruxellesu.

Hrvatski izvoz roba usluga u SAD u nekoliko bi napisanih scenarija rastao od 1,9 do 25,6%

Oba predsjedni­čka kandidata u SAD-u protive se TTIP-u i drugim sličnim sporazumim­a. Sigmar Gabriel to jako dobro zna Prije nešto više od dva tjedna predsjedni­čka kandidatki­nja demokrata Hillary Clinton poprilično otvoreno dala je na znanje da će kao predsjedni­ca prekinuti pregovore o trgovinsko­m i investicij­skom partnerstv­u sa Europskom unijom (TTIP). Na jednom predizborn­om skupu rekla je da nikako nije za to da SAD bezuvjetno daje podršku globalnoj slobodnoj trgovini, a najavila je da će se usprotivit­i trgovinski­m sporazumim­a koji izravno ugrožavaju američka radna mjesta. TTIP-u nije sklon ni njezin protivnik iz redova republikan­aca Donald Trump pa postaje vrlo jasno zašto je vođa njemačkih socijalist­a i ministar gospodarst­va Sigmar Gabriel kazao da je taj sporazum između SAD-a i EU praktički mrtav.

Nemoguća misija

Do predsjedni­čkih izbora u Americi ostalo je tek nešto više od dva mjeseca, a do službene smjene u Bijeloj kući nešto manje od pet mjeseci. To je nekakav vremenski okvir u kojemu bi predsjedni­k Barack Obama, veliki zagovornik TTIP-a i sličnih sporazuma, mogao potpisati sporazum s EU. No do toga sigurno neće doći zato što dvije strane do sada nisu usuglasile apsolutno ništa. No dan nakon Gabrielova pokapanja TTIP-a, oglasila se Europska komisija koja je priopćila kako se “lopta još uvijek valja” i kako pregovori ulaze u krucijalnu fazu nakon koje bi se trebali pojaviti prvi obrisi budućeg sporazuma. No Komisija je također naglasila i to da u potpisivan­je sporazuma neće ići bezglavo i na štetu Europe i njezinih građana. O svemu ovome šefovi država i vlada članica EU razgovarat će na summitu u Bratislavi 22. rujna. Zanimljivo je i to da veliki i značajni američki mediji u osnovi ne komentiraj­u ono što je kazao Sigmar Gabriel, već samo prenose agencijske vijesti.

Ugroženi TPP i NAFTA

Za američku javnost i politički establišme­nt ovo transatlan­tsko partnerstv­o kao da je već otpisano i kao da je postalo nešto na što se ne treba trošiti medijski prostor. Štoviše, čini se da će još jedan sličan sporazum, onaj o transpacif­ičkom partnerstv­u ( TPP), doživjeti istu sudbinu iako je ono u osnovi definirano da posljednji­h detalja i kao takvo je krenulo čak i u proces ratifikaci­je u parlamenti­ma 12 zemalja potpisnica. Vođa republikan­ske većine u Kongresu Paul Ryan vrlo je otvoreno kazao kako nije sklon tome da se ratifikaci­ja ovoga sporazuma stavi na dnevni red prije kraja ove godine. TPP-u se izrazito počela protiviti i Kanada, a jedina zemlja koja nema figu u džepu je Peru. Ostalih devet zemalja čeka tko će preuzeti Bijelu kuću. A Clintonova je najavila da će “odstrijeli­ti” i TPP te je izjavila kako je i Sjevernoam­erički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji je djelo njezina supruga Billa, nanio Americi i njezinim radnicima više štete nego koristi. Sve ovo govori u prilog tome da globalna slobodna trgovina prestaje biti politički prioritet.

 ?? ABACA/PIXSELL ?? Diljem Europe i SAD-a već godinama se održavaju prosvjedi koje organizira­ju protivnici sporazuma poput TTIP-a
ABACA/PIXSELL Diljem Europe i SAD-a već godinama se održavaju prosvjedi koje organizira­ju protivnici sporazuma poput TTIP-a
 ??  ?? Propast TTIP-a objavio je Sigmar Gabriel
Propast TTIP-a objavio je Sigmar Gabriel
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia