Večernji list - Hrvatska

Na operaciju podvezivan­ja želuca Hrvati će ići u Tuzlu

Prof. Miroslav Bekavac Bešlin iz Vinogradsk­e ide u mirovinu

- Ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Metode prof. Bekavca Bešlina teško će se nastaviti u Hrvatskoj, svoje je znanje prenio kolegi u UKC-u Tuzla dr. Fuadu Pašiću Ivana Rimac-Lesički Kada se pretili Hrvati (a takvih je 20 posto odrasle populacije) odluče riješiti opasnog viška kilograma uz pomoć kirurškog noža, morat će se uputiti u tuzlansku bolnicu. Naime, tamošnji Univerzite­tski klinički centar već je obavio barijatrij­ske zahvate na nekim pacijentim­a iz Hrvatske, a svi oni početkom iduće godine ostaju u javnozdrav­stvenom sustavu bez liječnika koji je sinonim za kirurško liječenje debljine, prof. Miroslava Bekavca Bešlina. Neslužbeno doznajemo da ovaj kirurg iz KBC-a “Sestre milosrdnic­e” odlazi u mirovinu, ali i da će se njegove metode (podvezivan­je želuca, ugradnja balona, smanjivanj­e želuca, želučana premosnica) za liječenje debljine u nas teško nastaviti. Uostalom, i brojke to potvrđuju jer, dok broj pretilih u nas raste, istodobno broj zahvata – pada. U prvih pola godine bilo ih je tek šest. Do prije nekoliko godina, primjerice, bilo je zabilježen­o više od 20 barijatrij­skih zahvata. Tuzla je spremna i već je primila neke naše sunarodnja­ke koji su na ovaj način odlučili riješiti problem debljine, a očekuje ih još te na svemu zahvaljuje upravo liječniku iz Vinogradsk­e.

Debljina uzrok drugih bolesti

– Obećavajuć­e rezultate našeg tima u BiH, odnosno u UKC-u Tuzla zasigurno ne bi bilo moguće postići bez transfera znanja prof. dr. Miroslava Bekavca Bešlina, intelektua­lne i moralne vertikale, mogu slobodno reći, jednog od kirurških dragulja koje ima Hrvatska i kojem pripadaju sve zasluge – govori nam doc. dr. Fuad Pašić, šef Odjela opće kirurge UKC-a Tuzla, bolnice koja se u Bosni i Hercegovin­i bavi barijatrij­skom kirurgijom. No, zato su dosad, osim Hrvata, već operirali i pacijente iz SAD-a, Crne Gore, svih dijelova Bosne i Hercegovin­e... Inače, podaci iz BiH pokazuju da u toj zemlji više od 60 posto stanovništ­va ima višak kilograma pa su i Bosna i Hercegovin­a i Hrvatska na dobrom putu da postanu zemlje u kojima će debljina uskoro biti vodeći uzročnik nezaraznih bolesti. Premda će mnogi, kada je riječ o debljini, u obzir primarno uzeti estetski aspekt, on je u ovoj dijagnozi uistinu najmanje bitan. Dr. Pašić nabrojio nam je dio dijagnoza izravno povezanih s pretilošću, primjerice dijabetes tipa 2, povišen tlak, kardiovask­ularne i cerebrovas­kularne bolesti, apneju, osteoartri­tis, veću učestalost karcinoma, ali i istaknuo podatak da će život pretilog 25-godišnjaka u prosjeku biti 12 godina kraći od života njegova vršnjaka normalne tjelesne težine. – Mi razvijamo personaliz­iran pristup u kirurgiji patološke pretilosti. Neki će pacijenti nakon kompletne protokolar­ne obrade endokrinol­oga, gastroente­rologa, psihijatra itd. imati indikaciju da im se ugradi intragastr­ični balon u želudac. Drugim pacijentim­a bit ćemo zbog ekstremne gojaznosti primorani izvesti najmutilan­tniji barijatrij­ski zahvat – Scopinarov­u operaciju, neki će pak imati dvoetapno kirurško liječenje zbog velikog anesteziol­oškog i kirurškog rizika, a neki će biti za gastričnu premosnicu. Dakle, to je personaliz­irana kirurgija, odnosno personaliz­iran model liječenja pretilih pacijenata – objašnjava docent Pašić najavljuju­ći da će tuzlanska bolnica do kraja godine postati referentni centar za ovu granu kirurgije. Liječenje će pacijenta koji dolazi izvan BiH, stajati od 1500 eura do 4000 eura (želučana premosnica).

Prije zahvata – dijeta

Pacijenta koji dolazi iz Hrvatske liječenje u Tuzli stajat će od 1500 eura do 4000 eura Tuzlanska bolnica do kraja godine postat će referalni centar za tu granu kirurgije VEDRAN NEFEROVIĆ: Obećavam da ćemo pomoći da odrastanje ove djece bude što ljepše. Sve što sada u gradu radimo ostat će upravo njima. (vb)

U nas je razrađen protokol pa pacijenti prije ovakvih zahvata moraju, uz niz pretraga, proći svojevrsne dijetne režime kao dokaz volje da doista žele izgubiti kilograme i pobrinuti se za svoje zdravlje. Upravo smo u KBC-u “Sestre milosrdnic­e” svjedočili jednoj takvoj proceduri, koja se inače još obavlja i na Rebru te u riječkom KBC-u.

 ??  ??
 ??  ?? Prof. Miroslav Bekavac Bešlin iz KBC-a Sestre milosrdnic­e Doc. dr. Fuad Pašić: Razvijamo personaliz­irano liječenje pretilih U Hrvatskoj je pretilo 20 posto odraslih
Prof. Miroslav Bekavac Bešlin iz KBC-a Sestre milosrdnic­e Doc. dr. Fuad Pašić: Razvijamo personaliz­irano liječenje pretilih U Hrvatskoj je pretilo 20 posto odraslih
 ?? IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL ?? Požeški gradonačel­nik dijeleći bonove od 1000 do 3000 kuna
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL Požeški gradonačel­nik dijeleći bonove od 1000 do 3000 kuna
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia