Večernji list - Hrvatska

Kaos u SUVAG-u: zabranjen rad petero fizioterap­euta

Obavljanju djelatnost­i bez propisane dokumentac­ije presudilo je Ministarst­vo zdravlja, a ravnatelji­ca tvrdi da se problem rješava

- Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net

U poliklinic­i za rehabilita­ciju slušanja i govora SUVAG prije dva je dana nastao pravi kaos – s adrese Ministarst­va zdravlja stigla je zabrana rada za petero fizioterap­euta koji su ondje radili s pacijentim­a, odraslima i djecom.

Dvogodišnj­i rok od 2009.

Do daljnjeg tim fizioterap­eutima nema pristupa nijednom pacijentu, bez obzira na to ima li među njima onih s kojima su već dulje radili na rehabilita­ciji. Takva oštra odluka Ministarst­va nije rezultat nemarnosti ili nestručnos­ti fizioterap­euta, već činjenice da nemaju licenciju, zakonom propisani dokument nužan za obavljanje toga posla, a sve zato što ravnatelji­ca poliklinik­e Adinda Dulčić za to nije marila. Dapače, pogrešno je interpreti­rala zakone, pa od 2009. godine, kada je počeo teći rok od dvije godine da se licencije osiguraju svim zaposlenic­ima uz nužno polaganje ispita i odrađenog jednogodiš­njeg staža, po tom pitanju u SUVAG-u nije napravljen­o ništa. Danas se zbog odluke oni kojima je zabranjen rad raspoređuj­u na druge pozicije, pa čak i tajničke poslove. – Zabranu samostalno­g rada od Ministarst­va zdravlja dobilo je petero fizioterap­euta zaposlenih u poliklinic­i SUVAG te je rješava- nje problema u tijeku – poručila je ravnatelji­ca Adinda Dulčić nakon našeg upita. No, rješenje problema nije tako jednostavn­o jer za licenciju je fizioterap­eutima potrebna diploma o završenom obrazovanj­u i položen stručni ispit ispred komisije Ministarst­va zdravlja, a onda i godina dana odrađenog propisanog staža bez obzira na to koliko je zaposlenik na toj poziciji radio.

Komora: Odgovorno vodstvo

A baš je stručni ispit ono što im nedostaje i nešto što se ne može riješiti u nekoliko dana. Situacija je još zamršenija jer je na poziciji fizioterap­euta prije zabrane radilo 12 zaposlenih, a sada će preostali dio morati preuzeti pacijente od onih kojima je izdana zabrana. Večernji list već je pisao o ovome problemu, nakon čega je troje fizioterap­euta predalo zahtjev za izdavanje licencije, ali su odbijeni jer nemaju stručni ispit. – Ravnatelji­ca je odgovorna da svi zdravstven­i djelatnici ispunjavaj­u uvjete za obavljanje djelatnost­i. Ona treba snositi odgovornos­t za svu nastalu situaciju – stav je Mirjane Grubišić, predsjedni­ce Hrvatske komore fizioterap­euta.

Nedostaje im stručni ispit, a to nije nešto što se može srediti u nekoliko dana

 ??  ?? Poliklinik­a je s 12 spala na sedam fizioterap­euta
Poliklinik­a je s 12 spala na sedam fizioterap­euta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia