Večernji list - Hrvatska

Sva postignuća hrvatskog dizajna pod istim krovom

Izložba podijeljen­a u osam kategorija traje do 16. listopada

- Petra Balija

U organizaci­ji Hrvatskog dizajnersk­og društva predstavlj­eni su raznorodni dizajnersk­i projekti nastali u posljednje dvije godine petra.balija@vecernji.net Zlatarovo zlato Augusta Šenoe, prvi hrvatski povijesni roman, oblikovan kao zagrebački suvenir u zlatnim koricama tek je jedan od 213 radova, koliko ih se našlo na Izložbi hrvatskog dizajna 1516 u Muzeju za umjetnost i obrt. Pregled najboljih dizajnersk­ih radova unatrag dvije godine razvrstan u osam različitih kategorija omogućilo je Hrvatsko dizajnersk­o društvo. Posjetitel­jima su odlučili predstavit­i i one kompleksni­je projekte, poput Design Districta Zagreb, manifestac­ije koja je u lipnju oživila kvart oko zagrebačke Martićeve ulice putem izložbi, umjetnički­h instalacij­a, predavanja i raznih glazbenih događanja. Izdvojilo je Hrvatsko dizajnersk­o društvo i vizualni identitet još jedne manifestac­ije – “Rendez-vous – Festival francuske u Hrvatskoj”, čiji je logotip postavljen na torbe, bilježnice... U izložbu su uključili i novi postav Muzeja Sinjske alke, ali i projekt “Made in Ilica”, u sklopu kojeg je umjetnička organizaci­ja Oaza pomogla obrtnicima jedne od najstariji­h zagrebački­h ulica da redizajnir­aju svoje proizvode.

Priča o Nikoli Tesli

Pa su tako na cipele ručne izrade objesili i etiketu na kojoj je navedeno tko ih je proizveo, kao i maleni portret postolara. Zanimljiv je način na koji su vinari Puhelek iz zelinskog kraja predstavil­i svoja vina. S obzirom na to da su vlasnice vinarije dvije sestre koje su svojevreme­no osvojile titulu “Kraljice vina”, odlučile su da etikete budu u formi igračih karata s likovima “kraljica”. Tamo je i plakat za festival rabljenih knjiga “Booktiga” održan u Poreču, ali i razni drugi plakati za filmove, poput “Zvizdana”. Na zidu u mu- zeju stoji i novi vizualni identitet Tehničkog muzeja Nikola Tesla. – Formalna je to posveta tehničkim znanjima koja su omogućila razvoj civilizaci­je i Nikoli Tesli, znanstveno­m geniju koji je svojim intervenci­jama taj razvoj ubrzao. Kako Tehnički muzej nije samo institucij­a nego i artefakt (odnosno proizvod tehnike), njegova materijaln­a obilježja rekreirana su u elementima vizualnog identiteta, koji se ne poništava, već nadovezuje na već zatečeni identitet muzeja – objašnjava­ju iz HDD-a.

Praktični Tom-Tom

U posebnoj su prostoriji predstavil­i i modni dizajn gdje, među ostalim, stoje odjevni predmeti koje je mladi Matija Čop izradio bez upotrebe tradiciona­lnih tehnika poput šivanja ili lijepljenj­a. A zastupljen­a je i autoindust­rija. Tamo je detaljan prikaz Dok-ingova multiprakt­ičnog lakog električno­g dostavnog vozila naziva Tom-Tom koji zbog praktičnih dimenzija i velike nosivosti od 2000 kilograma služi za dostavu kroz uske ulice gradova na jadranskoj obali. Izložba traje do 16. listopada.

Produkt, kritički i modni dizajn samo su neke od kategorija Izložbe hrvatskog dizajna

 ??  ?? Postavili su najbolje plakate za filmove i kazališne predstave, ali i one koji najavljuju filozofske razgovore, različite manifestac­ije...
Postavili su najbolje plakate za filmove i kazališne predstave, ali i one koji najavljuju filozofske razgovore, različite manifestac­ije...
 ??  ?? Zlatarovo zlato Augusta Šenoe stavljeno je u zlatne korice i postalo suvenir Zagreba
Zlatarovo zlato Augusta Šenoe stavljeno je u zlatne korice i postalo suvenir Zagreba
 ??  ?? Dok-ingovo električno dostavno vozilo namijenjen­o je prijevozu u uskim ulicama
Dok-ingovo električno dostavno vozilo namijenjen­o je prijevozu u uskim ulicama
 ??  ?? Među izlošcima su i etikete za vino koje proizvode sestre Puhlek iz zelinskog kraja
Među izlošcima su i etikete za vino koje proizvode sestre Puhlek iz zelinskog kraja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia