Večernji list - Hrvatska

Postoje šanse da se Miočić bori u Zagrebu, ali i na Poljudu!

Stipe je tek sada premašio milijun dolara zarade u karijeri. Za obranu naslova dobio je 650.000 USD, a poraženi Overeem 850.000!

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net

Premda iza sebe ima 18 UFC borbi i 16 pobjeda, svjetski teškaški prvak Stipe Miočić tek je svojom prvom obranom naslova zaradio prvi milijun USD od borbi. Naime, do spektakla u Clevelandu Miočić je na kontu imao “samo” 848.000 USD zarade, u što nisu uračunati prihodi od njegovih privatnih sponzora.

Amateru 500.000 USD

Za pobjedu nad Overeemom američki je Hrvat dobio 600.000 USD plus 50.000 bonusa za borbu večeri. No, tih 50.000 dobio je i nokautiran­i Nizozemac koji je završio na bolničkim pretragama, ali i 800.000 USD po prije potpisanom ugovoru. Nelogičnos­t odveć komercijal­i z iranog spor taje stida netko tko prvi put nastupa u UFC-u dobije 500.000 USD, i to za borbu u kojoj nije uputio nijedan udarac i koju je predao nakon samo 134 sekunde. A upravo se to dogodilo s bivšim profesiona­lnim hrvačem (kečerom) CM Punkom, borcem iz svijeta režiranih borbi koji se pokazao nedoraslim za ovo društvo. U odnosu na Miočića on je borilačka karikatura pa je smiješno da taj tip za borbu dobije koliko aktualni UFC prvak nikad nije dobio do ove obrane naslova. Recimo, za borbu u Curitibi u kojoj je nokautirao Werduma Miočić je dobio samo 210 tisuća USD do kojih je došao zbrajajući 65.000 za nastup, 65.000 za pobjedu, 50.000 za izvedbu večeri i 30.000 od sponzora Reeboka. Nakon svega, hrvatske poklonike slobodne borbe najviše zanima ima li izgleda da svog novog idola gledaju uživo u Hrvatskoj. Izgleda će biti pronađe li u tome svoj financijsk­i interes nova vlasnička struktura UFC-a. Kada taj mak- simirski stadion ne bi izgledao tako loše, nego barem kao onaj u Curitibi, onda bi to bilo moguće prizorište Miočićeva nastupa u Hrvatskoj. No, možda je rješenje poljudska ljepotica, pa bi ljude iz UFC-a trebalo navesti na tu ideju, a to u Hrvatskoj mogu uglavnom ljudi iz Fight Channela.

Velasquez sljedeći izazivač

No, zasad je vjerojatni­je da će Miočić svoju drugu obranu naslova imati negdje drugdje i da će nasuprot sebe imati nekoga između Caina Velasqueza (on je najvjeroja­tniji sljedeći izazivač), Juniora Dos Santosa (kandidat broj dva) ili Fabrizija Werduma. A sva trojica imaju neke veze s Hrvatskom. Velasquezu je supruga Hrvatica, Werdum je dvije godine živio u Zagrebu kao suvježbač Cro Copa, a Dos Santos ovdje ima puno svojih navijača. Bude li ta borba ipak u Hrvatskoj, mogla bi se održati u gluho doba noći, bliže zori nego ponoći, sve da bi se termin prilagodio “prime timeu” američkih televizijs­kih gledatelja.

 ??  ?? Nakon što je nokautirao Overeema, Stipe bi naslov želio braniti u Hrvatskoj
Nakon što je nokautirao Overeema, Stipe bi naslov želio braniti u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia