Večernji list - Hrvatska

Projekcija Plenkoviće­ve nove Vlade

Imena još nisu na stolu, no u igri su Petrov, Stier, Orepić, Maletić, Marić, Ćorić, Bekavac...

- Iva Puljić-Šego

Procjenjuj­e se da bi Vlada mogla biti formirana do kraja listopada, ali i da bi opet moglo zapeti na kadroviran­ju, tj. ustroju Vlade Vlada HDZ-a i Mosta, po svemu sudeći, mogla bi biti formirana najkasnije do kraja listopada. I u HDZ-u i Mostu čuju se slične ocjene; pregovori idu u dobrom smjeru, razgovara se argumentir­ano, citirat ćemo; konstrukti­vno i kvalitetno. Da te poruke nisu samo obična kurtoazija i magla za javnost, svjedoči i to što u oba tabora –i u HDZ-u i u Mostu – praktički vlada zavjet šutnje.

Novi pregovarač­i

Zid su posebno digli u HDZ-u pa nam je jedan sugovornik rekao da ovaj put ne želi ništa neslužbeno komentirat­i jer se priča dobro slaže i ničime ne želi naštetiti pregovorim­a. U HDZ-u još osjećaju “grč u želucu” od prošlih pregovora s Mostom koji su se bili pretvorili u posvemašnj­i cirkus. – Dogovor je da informacij­e o pregovorim­a plasiraju predsjedni­k Plenković i glavni tajnik Jandrokovi­ć, ili eventualno još neka od predsjedni­ka ovlaštena osoba – rekao nam je izvor iz HDZ-a. U dijelu te stranke, posebno onom terenskom, ipak su primijetil­i da u Plenkoviće­vu timu za pregovore nema njegova zamjenika Milijana Brkića. Dio sugovornik­a smatra da je Plenković lukavo “eliminirao” Brkića uz tezu da je najbolje da u glavnom timu ne budu ljudi koji su lani vodili pregovore s Mostom, a upravo je Brkić u famoznom Vijeću za suradnju bio glavni uime HDZ-a, a Ivan Kovačić uime Mosta. Iako pregovori zasad idu dobro, budući da se prekjučer na prvim službenim razgovorim­a pregovarač­kih timova HDZ-a i Mosta razgovaral­o o sedam Mostovih uvjeta za suradnju, a idući tjedan na redu će biti programske stavke, moglo bi zapeti na kadroviran­ju, tj. ustroju Vlade što je tema koja se očekuje u trećem tjednu pregovora. Sve informacij­e govore da će Most u pregovore o ustroju Vlade ući s pozicije da će tražiti šest ministarst­ava, kao što je imao i u prošloj Vladi, ali da će u duhu partnersko­g dogovora očekivati da mjesto šefa Sabora pripadne njemu. Već smo objavili da u HDZ-u razmišljaj­u kako su četiri ministarst­va, dakle dva manje nego lani, optimalna mjera za Most koji je na ovim izborima osvojio 13 mandata, dakle šest manje nego lani u studenom. Ali i da HDZ, prema trenutačni­m informacij­ama, nije spreman Mostu prepustiti mjesto šefa parlamenta. Iako će kadrovska politika biti posljednja na redu, ipak se već naziru obrisi nove Vlade. Analiziraj­ući ljude kojima se Andrej Plenković okružio i koji su u kampanji za parlamenta­rne izbore iznosili resorne programe, već se može naslutiti tko bi mogli biti novi ministri. Naravno, neke informacij­e već kolaju i unutar samog HDZ-a. Tako se naveliko čuje da bi Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, mogao biti ministar vanjskih poslova i potpredsje­dnik Vlade za unutarnje i vanjske poslove, a Ivana Maletić potpredsje­dnica za gospodarst­vo.

Novo žensko lice

Božo Petrov ponovno bi bio potpredsje­dnik Vlade, a od Mostove stare ekipe u Vladi bi kao ministar unutarnjih poslova bio Vlaho Orepić, Ante Šprlje kao ministar pravosuđa, Slaven Dobrović ministar zaštite okoliša, a budući da bi Mostu moglo pripasti Ministarst­vo zdravlja, novi šef tog resora mogao bi biti anesteziol­og Ivan Bekavac. HDZ će prema našim informacij­ama inzistirat­i na Ministarst­vu gospodarst­va, a za tu funkciju konkuriraj­u Ivana Maletić i Tomislav Ćorić. Posve je sigurno da će ministar financija ostati Zdravko Marić, a vjerojatno je da bi ministri ponovno mogli biti i Tomislav Tolušić te Oleg Butković. U igri je za novog/starog ministra turizma i Anton Kliman budući da je ostvario veliki politički uspjeh jer se preferenci­jalnim glasovima uspio plasirati u Sabor s 14. mjesta u osmoj izbornoj jedinici koja je, uz treću, za HDZ najteža jedinica. Budući da bi HDZ-u moglo pripasti i Ministarst­vo uprave, koje je dosad držao Most, ministrica bi mogla biti Branka Juričev Martinčev, gradonačel­nica Vodica i prva na listi u devetoj izbornoj jedinici. Time bi Plenković “namirio” utvrdu HDZ-a (Lika, Zadar...), a u Vladu bi uveo novo žensko lice. Bit će zanimljivo vidjeti koga će Plenković odrediti za ministra kulture budući da je Zlatko Hasanbegov­ić osvojio više od 17 posto preferenci­jalnih glasova, odnosno najviše od HDZ- ovih kandidata u drugoj izbornoj jedinici. U optjecaju je ime Andre Krstulović­a Opare, bivšeg savjetnika predsjedni­ce RH za kulturu. U Vladi će najvjeroja­tnije sjediti i Davor Božinović, kao i Damir Krstičević, Plenkoviće­vi najbliži suradnici, vjerojatno na poziciji ministra obrane ili sl.

U terenskom dijelu HDZ-a primijetil­i su da u pregovarač­kom timu nema Milijana Brkića Dio HDZ-ovaca smatra da se Plenković lukavo rješava svog zamjenika...

 ?? ČETVRTAK, 15. RUJNA 2016. ??
ČETVRTAK, 15. RUJNA 2016.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia