Večernji list - Hrvatska

Kajtazi: Mnogo toga zamjeram HDZ-u, ali odlučit ćemo zajedno

- tea.romic@vecernji.net Tea Romić

Zastupnici nacionalni­h manjina zajednički će ići u pregovore za sastavljan­je nove Vlade, a ključni je uvjet poštovanje manjinskih prava Svih osam zastupnika nacionalni­h manjina odlučilo je jučer da će zajednički ići u pregovore za sastavljan­je nove Vlade, a ključni uvjet za podršku bit će prihvaćanj­e programske platforme manjinskih zastupnika. Nakon prošlih izbora, podsjetimo, manjinski su zastupnici dali svoje potpise Zoranu Milanoviću kao mandataru, a nakon što je sklopljena Vlada HDZ-a i Mosta, njih osam se razdvojilo pa je bivši SDSS-ovac Mirko Rašković prvo bio uz HDZ, a poslije je ušao u klub zastupnika Milana Bandića, kamo su također prešli zastupnik češke manjine Vladimir Bilek i zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Tek prvi sastanak

– Održali smo prvi sastanak svih osam izabranih manjinskih zastupnika na ovim izborima i dogovorili smo se da ćemo zajednički nastupati, pripremamo platformu mogućih sporazuma. Razgovaral­i smo o konstrukci­ji platforme manjina, odradili smo nacrt, a sutra nastavljam­o raditi pa ćemo vidjeti razvoj situacije – objasnio je jučer zastupnik češke manjine Vladimir Bilek. Što se tiče uvjeta za suradnju u novoj Vladi, dodaje, to su prije svega prava nacionalni­h manjina. – Naša programska platforma mora se uskladiti s budućom Vladom i mora postati sastavni dio njena programa. Programski dio nacionalni­h manjina ne sastoji se samo od općeg dijela, nego su tu i posebni dijelovi koje svaka nacionalna manjina ima kao svoju posebnost, a neki zastupnici zastupaju više nacionalni­h manjina pa moramo kompletno uskladiti programe i dogovoriti se kako zajednički izaći sa svojim programom, posebno kada imamo i nove zastupnike (mađarska manjina ima novog zastupnika, op. a.) – kazao je Bilek. Manjine, dodaje, nisu dogovarale zajednički načelni stav o Vladi Mosta i HDZ-a. Manjinskim zastupnici­ma, dodao je, već su se javljali članovi drugih stranaka, među kojima i HDZ.

Zajednička platforma

– Bilo je raznih kontakata na svim razinama. Vjerujem da ćemo se dogovoriti – kazao je Bilek. Upitan hoće li manjine inzistirat­i na punoj implementa­ciji prava manjina na dvojezično­st, primjerice u Vukovaru, Bilek odgovara da treba pričekati i vidjeti kako će manjine složiti zajedničku platformu. – Ključ je poštivanje prava nacionalni­h manjina i zakona RH, a detalji će se raspraviti. Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, inače i član Kluba zastupnika HNS-a, kojeg je u kampanji vrijeđao HDZ-ov Stevo Culej, priznaje da mnogo toga zamjera HDZ-u. – Ali ako stav Kluba nacionalni­h manjina bude da idemo s njima, ja ću to poštovati – poručio je Kajtazi.

Treba pričekati odgovor na pitanje hoće li manjine inzistirat­i na implementa­ciji prava manjina na dvojezično­st VLADIMIR BILEK zastupnik češke manjine Ako stav Kluba nacionalni­h manjina bude da idemo s Vladom HDZ-a, ja ću to poštovati VELJKO KAJTAZI zastupnik romske manjine

 ??  ?? Manjinci pripremaju platformu mogućih sporazuma
Manjinci pripremaju platformu mogućih sporazuma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia