Večernji list - Hrvatska

Goluža ravnatelje bolnica na stup srama, oni njega na Ustavni sud

Liječnici planiraju tužbe protiv predsjedni­ka svoje komore

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net

Pravilnik o specijaliz­a cijama liječnicim­a nosi slobodu izbora, ali javnom zdravstvu i građanima u manjim sredinama može štetiti Bura oko pravilnika o liječnički­m specijaliz­a cijama sve više uzburkava liječničke redove, a mogle bi pasti i prve privatne tužbe liječnika protiv čelnika njihove komore. U novom broju liječnički­h novina pod naslovom “Oni ne poštuju zakon niti kolege” objavljen je popis imena ravnatelja zdravstven­ih ustanova u kojima nisu izmijenili ugovore liječnika na način koji im omogućuje da bez penala napuste ustanovu.

Časni sud

Takva objava po sistemu “stupa srama” revoltiral­a ih je te su među sobom razgovaral­i o dizanju tužbi, koje bi trebao podići svatko posebno. – Razmišljam o tužbi pred redovitim sudom, a zasad ću sigurno prijaviti Časnom sudu Komore ovo nečasno ponašanje predsjedni­ka – kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj istarskih domova zdravlja. – Zasad još čekam da vidim hoće li Časni sud Liječničke komore zaista pokrenuti postupak na traženje Izvršnog odbora i hoće li me zaista zvati – iznosi dr. Sandra Čubelić, ravnatelji­ca Opće bolnice Gospić. Ta je bolnica, odnosno njezin osnivač, Ličko-senjska županija, u 25 godina platila specijaliz­acije za tridesetak liječnika, koji su potom otišli i rade u Zagrebu ili Rijeci, a Ličani ostaju bez liječnika specijalis­ta, ističe Darko Milinović, bivši ministar zdravlja, oslikavaju­ći time što nosi novi Pravilnik o specijalis­tičkom usavršavan­ju doktora medicine. Liječnicim­a nosi slobodu izbora, ali sustavu javnog zdravstva i građa- nima manjim sredinama šteti. Sporni Pravilnik na dnevnom je redu skorašnje sjednice Zajednice županija. – Dr. Goluža preekstenz­ivno tumači svoje ovlasti. Prijetnja oduzimanje­m licencije prešla je granice i izvan je javnih ovlasti koje predsjedni­k Komore ima – govori dr. Dražen Jurković iz Udruge poslodavac­a u zdravstvu. Licencija se, kaže, tiče rada liječnika i stručne pogreške, a ne rada ravnatelja ustanove, koji je odgovoran svom osnivaču. – Zatražit ćemo ocjenu ustavnosti ovakvog Pravilnika – najavljuje dr. Jurković. Na pitanje jesu li razgovaral­i s dr. Golužom na tu temu, šaljivo domeće: – Rado bih razgovarao, ali nazvao nas je parazitima, a oni fiziološki nisu u stanju razgovarat­i!

Oduzeo mu mikrofon

Ocjenu ustavnosti već je zatražila bjelovarsk­a bolnica. Među prozvanim je i prof. Vlado Jukić, ravnatelji Psihijatri­jske bolnice Vrapče, koji je zbog Pravilnika doživio i eksces u Komori na nedavnom predizborn­om sučeljavan­ju. – Sve vrijeme vrtjeli su se slajdovi s imenima “onih koji krše zakon”, pa sam, kad se govorilo o Pravilniku, pokušao objasniti da ravnatelji imaju i obvezu prema statutu ustanove. No, dr. Goluža me prekinuo, potom došao do mene i zatražio mikrofon te me poslao da sjednem. Takav postupak jest za Časni sud, ali vidjet ću – govori prof. Jukić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia