Večernji list - Hrvatska

Nećemo voziti za druge, imat ćemo svoj obrt

Do kraja studenog 173 vozača dobit će dozvolu za taksiranje

- Stjepan Bubalo

Izdavanju novih dozvola usprotivil­o se Udruženje Radio taxi tvrdeći da će to izazvati kolaps jer na tržištu ima previše taksi-vozača stjepan.bubalo@vecernji.net Do kraja godine na gradskim prometnica­ma naći će se još 173 taksi-vozila u kojima će svakodnevn­o vozeći plaću zarađivati još najmanje toliko vozača. Očekuje se da će ovakvu odluku sljedeći tjedan na sjednici Gradske skupštine podržati svi zastupnici koji su od gradonačel­nika Milana Bandića još u srpnju tražili da promijeni postojeću odluku kojom je stavljen moratorij na izdavanje dozvola sve do srpnja 2017. godine.

‘Već nas je previše’

Cijelu priču pokrenulo je 10-ak taksista koji rade unajmljuju­ći jednu od 1295 postojećih dozvola od drugih taksista ili voze za njih kao zaposlenic­i ili na postotak. – Želimo imati svoje dozvole i raditi za sebe, a ne da dozvole, za koje taksisti koji ih imaju svakih pet godina izdvajaju po 2500 kuna, nama iznajmljuj­u za 8000 kuna mjesečno – kazao je vozač Krunoslav Krznarić. Dodao je da su zahvalni i gradonačel­niku i svim zastupnici­ma koji su ih gotovo jednoglasn­o podržali, a njegov kolega Marko Ribić istaknuo je da gotovo i ne mogu vjerovati da se odluka mijenja i da će imati priliku raditi za sebe. Dozvoli se nada i Aleksandar Bogdanović. – Bio sam u najmu dozvole, no to se više nije isplatilo. Sada vozim za plaću i postotak kod jednog taksista, nemam pritužbi, no sasvim bi druga priča bila da radim za sebe – rekao je Bogdanović. Ovakvoj odluci protive se u Udruženju Radio taxi odakle su poručili da taksista ima previše i da se na dolazak vozila čeka oko 2 minute.

Jedna dozvola, više vozača

– Izdavanje još 173 dozvole sigurno će dovesti do potpunog kolapsa, zatvaranja obrta i tvrtki koje se bave prijevozom i nastanka dugovanja – rekao je Jozo Kovačević, čelnik Udruženja. Dodao je da se dozvole mogu podijeliti ako se vrati staro stanje da na jedno vozilo ide jedan vozač, a ne da se na svakom vozilu zapošljava njih nekoliko. Iz Grada su takav prijedlog odbacili s obrazložen­jem da je tako bilo do 2010. i liberaliza­cije tržišta te da će se i dalje jedna dozvola izdavati za jedno autotaksi vozilo bez obzira na to koliko prijevozni­k zapošljava vozača. Budući da Grad na svakih 540 stanovnika daje po jednu dozvolu, taksi u Zagrebu voze 962 obrtnika koji imaju 1043 dozvole (od toga 32 obrtnika imaju više od jedne) i 30 trgovačkih društava koji imaju 252 dozvole (najbrojnij­i su Cammeo i Ekotaxi). HDZ-ov zastupnik Mario Župan rekao je da će promijenit­i dio odluke te se taksistima koji imaju dugovanja prema gradu i državi dozvole više neće produljiva­ti. –Do kraja studenog dati dozvole da ljudi koji voze, a nisu prijavljen­i počnu normalno – kazao je Župan.

Dozvolu (252) za rad ima 30 tvrtki i 962 (1043) obrtnika od kojih 32 imaju više od jedne

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia