Večernji list - Hrvatska

Bayer napokon kupio Monsanto. Slijedi li kraj ili jačanje GMO-a?

Nijemci će američku tvrtku platiti oko 66 milijardi dolara

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net

Bayer će sada, navodi se, moći nuditi širi asortiman sjemena i pesticida. Pitanje je koliko će proizvodnj­a hrane biti genetski modificira­na Poslovna vijest godine definitivn­o je akvizicija Monsanta. U svijetu omražen kao najveći GMO proizvođač, američki je gigant prodan njemačkom konglomera­tu Bayeru za 128 dolara po dionici. Nijemci će transakcij­u platiti 56 milijardi dolara te pokriti gubitke koji su se nagomilali na 9,5 milijardi dolara, što transakcij­u čini teškom oko 66 milijardi dolara. Ova naizgled poslovna priča utjecat će na budućnost svakog građanina svijeta jer se u njezinoj pozadini krije odluka o tome hoće li GMO sjeme zavladati svjetskom proizvodnj­om hrane i koliko će naposljetk­u takva hrana koštati.

Treća sreća

Iako dio medija tvrdi da će Monsanto gurnuti Bayer dublje u svijet GMO-a, interesant­no je da je upravo Njemačka objavila kako je ideja o Transatlan­tskom trgovinsko­m i investicij­skom partnerstv­u (TTiP) propala, a kamen smutnje u pregovorim­a, između ostalog, ticao se upravo ulaska GMO proizvoda na europsko tržište. Stoji li iza upornosti Bayera, koji je tek iz trećeg pokušaja realizirao kupnju, zapravo njemačka politika koja nastoji staviti pod kontrolu napredovan­je genetski modificira­ne hrane ili tek želja Bayera za dominacijo­m, veliko je pitanje na koje ćemo dobiti odgovor tek u idućim desetljeći­ma. Bayer je samo iznio da su bili uporni i tri puta povećavali ponude zato što očekuju velike sinergijsk­e učinke koji bi samo na polju istraživan­ja i razvoja do- nijeli uštede od 1,5 milijardi eura godišnje, a kreiraju megakompan­iju s godišnjim prihodima od 67 milijardi dolara. Također, proizvodi dviju tvrtki se preklapaju pa je Bayer istaknuo da će nakon preuzimanj­a moći tržištu ponuditi širi asortiman sjemena i pesticida koji će povećati poljoprivr­edne prinose.

Cijena sjemena rasla 140%

Megakompan­ija će kontrolira­ti 28 posto tržišta proizvodnj­e sjemena u svijetu, a poznato je da Monsanto i danas kontrolira 90 posto sjemena soje te 80 posto sjemena kukuruza na američkom tržištu. Upravo zbog te dominacije i trenda spajanja velikih tvrtki na području biokemije analitičar­i strahuju da će u idućim godinama znatno porasti cijena hrane. Podsjetimo da je prošle godine ChemChina preuzela švicarsku Syngentu za 48 milijardi eura, a DuPont i Dow Chemical najavili su spajanje vrijedno 130 milijardi dolara i osnivanje nove divizije koja će zajednički raditi na stvaranju nove generacije sjemena.

Megakompan­ija imat će 28 posto tržišta sjemena u svijetu i 67 milijardi dolara prihoda godišnje

To znači da se cijena sjemena određuje u nekoliko tvrtki u svijetu, a kako te tvrtke guraju GMO, moramo strahovati od veće prisutnost­i takvih proizvoda na policama supermarke­ta, ali i činjenice da će svjetska poljoprivr­eda ovisiti isključivo o nekoliko tvrtki. Kako će se kretati cijene, još se ne zna, ali ilustriraj­u podaci Organic Center analize koja je pokazala da je rastom udjela na tržištu i konsolidac­ijom tvrtki koje na njemu rade GMO sjeme poskupjelo dramatični­h 140 posto od 2001. godine.

 ??  ?? Čelnik Bayera Werner Baumann tvrdi da će samo na istraživan­jima i razvoju uštedjeti 1,5 milijardi dolara godišnje
Čelnik Bayera Werner Baumann tvrdi da će samo na istraživan­jima i razvoju uštedjeti 1,5 milijardi dolara godišnje
 ??  ?? Monsanto preuzeo soju U SAD-u kontrolira 90 posto usjeva soje i 80 posto kukuruza
Monsanto preuzeo soju U SAD-u kontrolira 90 posto usjeva soje i 80 posto kukuruza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia