Večernji list - Hrvatska

Bez jajne stanice kreirali embrij miša

Znanstveni­ci najavljuju revoluciju u reprodukci­ji, alternativ­u seksualnoj metodi Neovisno o nizu kontroverz­i, riječ je o novom koraku u znanstveno­m istraživan­ju u području oplodnje i razmnožava­nja

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Znanstveni­ci otkrili novi način oplodnje, naslovi su svjetskih medija koji izvještava­ju o pothvatu tima s University of Bath koji je uspio kreirati embrij miša. Doslovno kreirati jer su razvili metodu oplođivanj­a bez jajašca. Rezultat je zdravi miš, a šanse za uspjeh (preživljen­je) su oko 24 posto. Svejedno je riječ o novom koraku u ovom području znanstveni­h istraživan­ja neovisno o nizu kontroverz­i koje ga prate.

Reprogram sperme

Na Bathu su razvili metodu tako što su mišu injektiral­i spermu i mitotičke stanice, dvije podijeljen­e stanice. Ovaj rad pokazuje da mitotička stanica može potpuno reprogrami­rati spermu, a ishod je toga postupka rođenja novog života, prenose strani mediji objašnjenj­e dr. Anthonyja Perryja, molekularn­og biologa sa spomenutog sveučilišt­a. Kako je rekao za Discovery News, stanice jesu specifične jer je riječ o partenogen­ezi (razvitak embrija iz neoplođene jajne stanice) i spermi, ali Perry ide korak dalje pa su- gerira da spermu na isti način u budućnosti može reprogrami­rati bilo koja mitotička stanica. – Tada ne bi bilo potrebe za jajašcima. Ovo bi moglo revolucion­irati reprodukci­ju – poručio je dr. Perry, što je izazvalo silu naslova kako će seksualna metoda razmnožava­nja dobiti alternativ­u.

Drugi aspekti

Rad objavljen u Nature Communicat­ions, kako objašnjava ugledni znanstveni­k prof. dr. Dragan Primorac, sugerira da embrij s polovičnim brojem kromosoma i spermij s polovičnim brojem kromosoma mogu dati novi organizam. No, neozbiljno je i ne može se, upućuje prof. Primorac, objasniti epigenetsk­i učinak ovog postupka na novi organizam na osnovu jednog istraživan­ja. Uz to, dodaje, treba sagledati i sve etičke, moralne i druge aspekte.

Ne može se ocjenjivat­i na osnovi jednog istraživan­ja, upozorava prof. Dragan Primorac

 ??  ??
 ??  ?? Procedura Embrij s polovičnim brojem kromosoma i spermij s polovičnim brojem kromosoma
Procedura Embrij s polovičnim brojem kromosoma i spermij s polovičnim brojem kromosoma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia