Večernji list - Hrvatska

Jedini live album Beatlesa spašen od vrištanja fanova

Digitalno obrađene pjesme napokon su izbile u prvi plan

- Arsen Oremović arsen.oremovic@vecernji.net

Tridesetak godina ljubitelji su čekali da se u digitalnom izdanju pojavi njihov jedini album uživo „Live At The Hollywood Bowl“. Nije riječ, doduše, o njihovu službenom izdanju, ali kada ga je producent George Martin sklopio od snimaka napravljen­ih na koncertima u losangeles­kom amfiteatru održanima 1964. i 1965. godine i originalno objavio kao jednostruk­i LP 1977. godine, bio je to višestruko vrijedan uradak.

Glasniji od aviona

Bilo je to novo izdanje još uvijek neprežalje­nog benda, njihov tada jedini „živi“materijal te dokaz kakva je manija vladala na koncertima zbog koje su The Beatles 1965. odlučili da više neće nastupati, nego se posvetiti snimanju studijskih albuma. Tu je atmosferu najbolje opisao George Martin u noticama originalno­g LP-ja: „Kaos, mogao bih reći i panika, na tim je koncertima bila takva da ste morali biti tamo da biste u to vjerovali. Beatles nisu na sceni imali monitore, tako da nisu mogli čuti što pjevaju, a neprekidno je vrištanje iz 17.000 zdravih, mladih pluća nadjačaval­o čak i zvuk aviona.“George Harrison je to komentirao još kraće: „Mi smo bili normalni, cijeli svijet nije.“Novo je izdanje kudikamo zanimljivi­je: sadržajno zato što se, zahvaljuju­ći tehničkom napretku, pjesme čuju puno bolje iako je neprestano vrištanje i dalje prisutno, a povijesno kao testament vremena kada je bend na svom vrhuncu mogao reći da se povlači sa scene, da će ubuduće isključivo snimati albume i da se od toga može odlično živjeti. U današnje vrijeme kada se radi upravo obratno, nova se izdanja objavljuju tek kao zamašnjak za zaradu od živih nastupa, album „Live At The Hollywood Bowl“kao labuđi scenski pjev Beatlesa govori da se od šezdesetih diskografi­ja okrenula za 180 stupnjeva.

Morale su proći godine da se uklone smetnje s originalni­h snimki, a rezultat je potpuno novi, čišći i žešći album velikana

Crna ovca diskografi­je

Pa zašto smo onda na reizdanje čekali gotovo četrdeset godina? „Live At The Hollywood Bowl“oduvijek je bio crna ovca u diskografi­ji Beatlesa, vjerojatno upravo zato što tehnički nije bio na visini perfekcion­izma kojem su McCartney i društvo težili u svakom reizdanju. Ali poboljšan zvuk u ovom slučaju čini novi album: ovo je puno bolje prezentira­n, čišći live materijal, poboljšane dinamike i sirove žestine – ukratko, znatno snažniji od starog „Hollywood Bowla“koji je bio tek komad nostalgije i privjesak njihovu kataloga u nedostatku pravog „live“izdanja. Novo izdanje potpuno poštuje izbor i raspored pjesama prethodnik­a, a zahvaljuju­ći duljini CD- a, donosi i tri dosad neobjavlje­ne pjesme: „You Can’t Do That“, „I Want To Hold Your Hand“, „ Everybody’s Trying To Be May Baby“i „Baby’s In Black“. Ovim albumom čuvari baštine Beatlesa još uvijek nisu ostali bez dugova prema obožavatel­jima benda. Još uvijek se čeka nikada digitalizi­rano i remasterir­ano izdanje sjajnog, ali i tužnog dokumentar­ca „Let It Be“koji je dramatično zabilježio trzavice i međusobnu nesnošljiv­ost pred iznenadni raspad najvećeg benda u povijesti glazbe.

JENNIFER LAWRENCE: Pripremaju­ći se za film Joy, shvatila sam da ne znam ni držati pušku. Posudila sam jednu od rođaka i danima je nosila po kući...

 ??  ??
 ?? PA/PIXSELL ?? Dvostruki oskarovac Ron Howard snimio je film temeljen na arhivskim snimkama Beatlesa
PA/PIXSELL Dvostruki oskarovac Ron Howard snimio je film temeljen na arhivskim snimkama Beatlesa
 ??  ?? Poluslužbe­ni album (gore) objavljen je još 1977. godine, ali sada se čuje znatno bolje, jasnije (dolje)
Poluslužbe­ni album (gore) objavljen je još 1977. godine, ali sada se čuje znatno bolje, jasnije (dolje)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia