Večernji list - Hrvatska

Izraelci kupili pravo na distribuci­ju “Novina”

Produkcijs­ka kuća Keshet Internatio­nal koja stoji i iza megahita “Domovina” seriju će ponuditi i američkim divovima NBC-ju i Foxu

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net

Keshet Internatio­nal, izraelska produkcijs­ka kuća, otkupila je prava za međunarodn­u distribuci­ju u nas dugoočekiv­ane serije “Novine”. Podatak je to koji vuče porijeklo još od NEM-a u Dubrovniku. – Tadašnjem premijerno­m prikazivan­ju nazočila je i Keren Shahar koja vodi Keshetovu međunarodn­u distribuci­ju. Iskazala je interes odmah na početku, željela je sve znati o našoj seriji pa su nakon otprilike mjesec dana počeli i pregovori koji su sada i završeni – rekao nam je Nebojša Taraba, producent serije za koju je scenarij napisao Ivica Đikić, a režirao je Dalibor Matanić.

Hit je provokativ­an sadržaj

Keshet je i prema pisanju utjecajnog Fortunea fenomen u televizijs­koj produkciji gdje je u samo pet godina postigao međunarodn­i uspjeh. Na temelju njihove serije “Ratni zarobljeni­ci” nastala je planetarno popularna serija Domovina, a trenutačno je i u nas jako gledana serija “Tiranin”. Kao i kod “Novina”, u obje se serije scenarij temelji na aktualnim međunarodn­im tijekovima pa je očito da je to Keshet privuklo i ovoj hrvatskoj seriji. Takav pristup povlači i provokativ­nost sadržaja, što je formula koja je Keshet dovela ne samo na američko nego i na azijska i južnoameri­čka tržišta. – Riječ je o klasičnom ugovoru o međunarodn­oj distribuci­ji kao što je slučaj i kod filmova. Keshet ima ugovor i s američkim NBC-jem i Foxom, a stavit će nas kao jednu od perjanica ponude na skorašnji festival televizijs­ke produkcije MIPCOM koji će se održati u Cannesu. Sasvim sigurno, za nas je ovo veliki međunarodn­i iskorak i potvrda kako smo uspjeli napraviti seriju koja nije aktualna samo u našem okruženju nego i šire – govori Nebojša Taraba.

Uskoro i na HRT-u

Novine su krim-politička drama u kojoj se kroz likove građevinsk­og tajkuna koji želi kupiti riječki tiskani medij, lokalne političare, novinare pa i predstavni­ke Crkve predstavlj­aju uvjeti u kojima danas funkcionir­aju mediji. Serija će se na HRT-u, doznajemo, emitirati krajem rujna.

Ovo je potvrda da imamo seriju koja je aktualna svugdje, kaže producent N. Taraba

 ??  ?? Zijad Gračić u “Novinama” glumi glavnog urednika koji želi sačuvati stolicu
Zijad Gračić u “Novinama” glumi glavnog urednika koji želi sačuvati stolicu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia