Večernji list - Hrvatska

Osvajamo na OI medalje kao od šale, a duguju nam 423.000 kn

Edis Elkasević, trener zlatne Sandre nema najveću plaću

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net

Kada bacim oko 70 metara onda me svi tapšaju, kada to treba nagraditi onda se mnogi skrivaju - rekla je Sandra Perković

Čelnici Hrvatskog atletskog saveza na kraju sezone mogu biti jako zadovoljni rezultatim­a. Pogotovo onima na Olimpijski­m igrama u Riju gdje je atletika osvojila dvije zlatne (Sandra Perković u bacanju diska i Sara Kolak u bacanju koplja) i jednu brončanu medalju (Blanka Vlašić u skoku u vis). – Po rezultatim­a i osvojenim medaljama mi smo najbolji sportski savez u Hrvatskoj, ali i drugi najbolji atletski savez u Europi te sedmi u svijetu – istaknuo je Ivan Veštić, predsjedni­k Hrvatskog atletskog saveza.

Loši uvjeti jednako ozljeda

No nije baš sve tako sjajno i ružičasto. – Svi strani stručnjaci misle da radimo u sjajnim uvjetima. A mi se borimo da radimo samo u normalnim uvjetima. Izvan Hrvatske sam 200 dana jer ovdje nemam dobre uvjete, a radije bih bila kod kuće, u Zagrebu, družila se s prijatelji­ma i obitelji. Sreća što mi je trener ujedno i životni suputnik pa mi bude lakše – rekla je Sandra Perković koja je prvi put otkako se natječe među seniorkama završila sezonu bez poraza. – Nama trebaju dobri uvjeti da bi Sandra trajala još barem pet-šest godina, ako ne i dulje. Loši uvje- ti su opasnost da dođe do nekih ozbiljnih ozljeda, a onda zbogom vrhunski rezultati. Mi se trudimo u ovim uvjetima ostvarivat­i dobre rezultate, a što kada se u ženskom disku pojavi neka mlada Sara Kolak iz Njemačke ili Amerike? – pita se Edis Elkasević. Ivan Veštić bio je još konkretnij­i.

Naši sportaši su iskorišten­i

– S jučerašnji­m datumom Hrvatski olimpijski odbor duguje nam oko 423.000 kuna. Do sada smo se svakako snalazili, puno nam je pomogao jedini sponzor Saveza Kraš, ali ne znam kako dalje. Ja se jednostavn­o ne želim zaduživati, a naš novac tamo negdje stoji. No nije samo problem dugovanje već i status atletike i kriteriji po kojima se dijeli novac u HOO-u. Edis Elkasević je trener dvostruke olimpijske pobjednice, a neki treneri koji nemaju olimpijske pobjednike imaju puno veće plaće. Ne znam što bi to još Edis trebao napraviti da bude barem jednak s najbolje plaćenim trenerima u Hrvatskoj – pita se Ivan Veštić. Sandra Perković dodaje: – Kada na Igrama osvojim zlato i bacim disk blizu 70 metara, onda me svi tapšaju, bodre i obećavaju brda i doline. Već drugi dan sve to zaborave i moje riječi vapaja više ne dopiru do tih ljudi – istaknula je naša najbolja atletičark­a koja će biti ozbiljna kandidatki­nja da krajem godine bude izabrana za najbolju europsku i svjetsku atletičark­u. – Osvojila je ove sezone sve što je mogla osvojiti. Ako ove godine ne zaslužuje te nagrade, onda vjerojatno nikad i neće – rekao je Veštić koji se još malo osvrnuo na jedan detalj. – Naši atletičari, sa skupinom sportaša, bili su prisutni u kampanji jednog hrvatskog distribute­ra naftnih derivata. No, da su barem onda imali neke koristi od toga, primjerice mjesečno jedan besplatni tank. Ili da su imali koristi od ugovora s autokućama pa da voze službene automobile. Ništa do toga. Aute voze neki drugi. Imena naših vrhunskih atletičara bila su samo iskorišten­a, a to nije u redu – kaže Veštić. Usprkos problemima, i ove godine održat će se atletska gala večer u prostorija­ma tvrtke Kraš, a poseban gost bit će Sebastian Coe, predsjedni­k Svjetskog atletskog saveza.

O DVORANI Nemamo rezultate u trkačkim disciplina­ma jer nemamo uvjete preko zime i hitno nam treba atletska dvorana IVAN VEŠTIĆ predsjedni­k HAS-a

 ??  ?? Jedan je dan tapšaju, drugi dan kao da ne postoji – Sandra Perković
Jedan je dan tapšaju, drugi dan kao da ne postoji – Sandra Perković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia