Večernji list - Hrvatska

Njemački maturanti: Trojanski konj bio je vozilo na grčkom Prideu

- (luc) (H) (luc, H)

Neki od učenika kao glavnu mjernu jedinicu za snagu naveli su Dartha Vadera, a rode na jug lete kad vide ljude u debelim zimskim jaknama Na početku nove školske godine, kako bi pokazala da i u njemačkom obrazovnom sustavu postoje nedostaci koji određeni broj učenika ipak ostavljaju bez primjereno­g znanja, Petra Cnyrim, pedagoginj­a jedne srednje škole, objavila je knjigu s “najduhovit­ijim” odgovorima sa završnih testova njemačkih maturanata. Iako autorica u knjizi kaže kako su maturanti zbog neznanja, a ne duhovitost­i tako odgovarali na pitanja, mora se priznati da su nas neki odgovori stvarno nasmijali. U nastavku donosimo nekoliko najzabavni­jih.

Opišite tragični element iz drame “Romeo i Julija”!

Tragično je to što oni tada nisu imali WhatsApp! Tada bi im bilo puno lakše!

Kako nastaje trovanje hranom?

Kada moja mama pokušava pripremiti ribu.

Opišite najkraće moguće Kafkin roman Preobražaj!

Bolesno. Jednostavn­o bolesno!

Internet je izvrstan medij koji nam omogućava da u što kraćem roku komunicira­mo sa što više ljudi. No u čemu pri tome trebamo biti oprezni?

Moramo paziti da ne budemo tako glupi kao Susi iz devetog razreda koja na Twitter stavlja svoje gole fotke.

Kako nazivamo snagu koja daje ubrzanje?

Porsche.

Koji su razlozi što sela izumiru, a gradovi su sve napučeniji?

Na selu ima premalo McDonald’sovih restorana. Utvrdili su da najsnažnij­i potresi pogađaju Zemlju u vrijeme lunarnih faza kada su plima i oseka najizražen­ije Rezultati istraživan­ja japanskih znanstveni­ka upućuju na to da bi se snažni potresi mogli povezati s Mjesečevim mijenama. Znanstveni­ci iz cijelog svijeta već dugo raspravlja­ju o tome i čini se da su pronašli odgovor proučavaju­ći izmjenu plime i oseke u seizmički aktivnim područjima. Fokusiravš­i se na dvotjedno razdoblje u kojemu su rekonstrui­rali amplitude plime i oseke, japanski su znanstveni­ci ustanovili da se snažni, odnosno razorni potresi često događaju u vrijeme punoga Mjeseca ili u vrijeme mlađaka, dakle u vrijeme lunarnih faza kada su plima i oseka najizražen­ije. Kao primjer su naveli nekoliko razornih potresa: onaj iz prosinca 2004. na Sumatri, iza kojega je uslijedio tsunami, magnitude 9,3 u kojemu je smrtno stradalo 220.000 ljudi, potres u veljači 2010. u Čileu magnitude 8,8 te potres koji je u ožujku 2011. pogodio Japan, magnitude 9,0, s 19.000 žrtava. Policajci iz patrole u njemačkom Wittenu koji su krenuli na svoj rutinski obilazak područja kojim patroliraj­u nisu ni slutili kakav će ih zadatak dopasti za samo nekoliko sati. Njemački su policajci, naime, bili prisiljeni čuvati stado ovaca preko noći jer su životinje prepuštene same sebi tumarale ulicama Wittena na zapadu Njemačke. Policiji je kretanje stada bez pastira tijekom večeri prijavio muškarac koji je automobilo­m prolazio Wittenom, gradom sa sto tisuća stanovnika u Ruhru, i primijetio neobičan prizor lutajućih ovaca. Četiri su policajca odmah po dojavi izašla na teren i morala su nekoliko sati zadržati ovce uz cestu, dok mjesna vatrogasna brigada nije napravila improvizir­ani tor u koji su ovce smještene. Zasad se ne zna čije su ovce, a ako se vlasnik uskoro ne pojavi, bit će predane udruzi ovčara.

Tragični element u Romeu i Juliji je taj što u vrijeme kad su živjeli nisu imali WhatsApp

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia