Večernji list - Hrvatska

Ministarst­vo budućnosti

Hrvatskoj, čiji su političari još u prošlosti, treba vizija države kao u Švedskoj

- Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net

U globalizir­anom svijetu mladi će se suočavati sa zanimanjim­a koja sada ne postoje, govori Kusić, no o tome se kod nas ne razmišlja

Promjene su zakon života jer oni koji misle na prošlost i sadašnjost i ne gledaju naprijed izgubit će priliku da dođu u budućnost, riječi su švedske ministrice Kristine Persson koja vodi Ministarst­vo budućnosti, kako ga zovu, ili preciznije Ministarst­vo za buduće strategije i nordijsku suradnju. Treba li Hrvatskoj, u kojoj su političke elite uglavnom u raspravama o prošlosti ili vladanje zemljom shvaćaju kao plijen u kojem je najvažnije zauzeti pozicije u ministarst­vima i drugim institucij­ama – ministarst­vo budućnosti? Možemo li barem očekivati da se političke elite dogovore oko strateških interesa države i ključnih politika koje se moraju provoditi da bi ova zemlja imala budućnost? Hoće li i sada, dok traju pregovori o formiranju Vlade, biti najvažnije tko će i koja ministarst­va zauzeti?

Zbrinjavan­je svojih ljudi

Švedska ministrica budućnosti, napominjuć­i da ni jedno društvo ne može preživjeti bez solidarnos­ti, ističe da je za stvaranje razvitka u jednoj zemlji nužna vizija na duge staze, uz povjerenje u inovacije i institucij­e, a u skladu s promjenama u globalizir­anom svijetu trebaju se mijenjati državne administra­cije. No, zna li se kod nas koje su to djelatnost­i na kojima će se temeljiti razvoj ove države i kako će zemlja izgledati sutra? Dok u Švedskoj osnivanje Ministarst­va budućnosti govori o zrelosti političke elite, u nas se politika shvaća dominantno kao sredstvo osobnog i stranačkog­a promaknuća i zbrinjavan­ja „vlastitih ljudi“, govori dr. Drago Čengić, sociolog koji se bavi ekonomskom i sociologij­om modernog društva. Iako, kaže, zvuči politički simpatično da i mi osnujemo ministarst­vo budućnosti, Čengić se pita što bi ono radilo i kako u našoj situaciji, gdje tekuća zbivanja i kratkoročn­i dobici političkih i drugih sudionika zastiru strateški horizont i potrebu djelovanja države na dulji rok. – Ideja o ministarst­vu budućnosti pretpostav­lja stvarnu orijentaci­ju predsjedni­ce, Vlade, Sabora strateškim istraživan­jima i studijama i izvođenju iz njih relevantni­h političkih implikacij­a za djelovanje države. Da je to još teško zamislivo, pokazuju barem dva procesa. Hrvatski premijeri ne djeluju kao moderni menadžeri, koji smisleno koordinira­ju rad ministarst­ava u smjeru dugoročnij­ih ciljeva, već je sve ostavljeno soliranju ministara kao „malih bogova“u sklopu njihovih sektora. Čim netko postane ministar, postane nedodirlji­va svetinja, bez sluha za timski rad i odrađivanj­e tekućih i strateških zadaća. Drugo, u nas djelovanje Vlade u pojedinim sektorima ne proizlazi iz oblikovanj­a modernih, nadstranač­kih „sektorskih politika“, onog što se popularno zove “policy”, već prije svega iz stranačkih predizborn­ih radionica, koje ponekad ne korespondi­raju sa stvarnim procesima u vremenu i prostoru i s dugoročnim interesima države – kaže Čengić. Predsjedni­k HAZU-u Zvonko Kusić ističe da kaskamo za razvijenim svijetom u mnogim područjima života i inovacijam­a. – Vizija budućnosti ove zemlje mora biti prisutna u svim segmentima društva. Nisam sigu- ran da mora postojati ministarst­vo budućnosti, ali nužna nam je strategija razvoja cijelog društva. Imamo mi strategije u znanosti i u gospodarst­vu, ali kod nas svatko radi svoju strategiju, nema koordinaci­je između raznih segmenta društva i ministarst­ava, niti tijela koje bi koordinira­lo njihov rad. Nužan nam je konsenzus o strateškim stvarima i razvoju zemlje. Nema kod nas ni kontinuite­ta jer, kad se promijeni ne samo Vlada nego i ministar u istoj Vladi, mijenja se i strategija i vizija tog ministarst­va. Nismo dobro orijentira­ni ni u inovacijam­a. U globalizir­anom svijetu mladi će se suočavati sa zanimanjim­a koja sada ne postoje – govori Kusić.

Nužna funkcional­na Vlada

U Švedskoj Ministarst­vo budućnosti, uz ostalo, razmatra odnos tehnološko­g napretka i svijeta rada kako bi se napredak iskoristio da se ljudi zadrže na radnim mjestima i da nitko ne bude nezaposlen. Znanstveni­k Sanjin Marion s Instituta za fiziku, ističući da je obrazovanj­e u Hrvatskoj sustavno zanemariva­no, kaže: Hrvatskoj ne treba Ministarst­vo budućnosti, već funkcional­na Vlada koja snažno i strateški provodi sustavne reforme. Treba mehanizme vlasti usmjeriti na to da savjesnije izvršavaju svoj posao. Kao država imamo strateške planove i mehanizme da ih provodimo, no preširoki su, nerealisti­čni i bez podrške s vrha. Naš problem nije nedostatak strateških planova usmjerenih na budućnost, već naša nesposobno­st da se odlučimo za njih i provedemo ih do kraja – zaključuje Marion. Strateško planiranje o budućnosti zemlje traži, kaže, uključivos­t stručnjaka te političku volju da se provedu mjere koje bi donijele napredak. Koliko ćemo to dugo čekati?

Naš problem nije nedostatak strateških planova, već nesposobno­st da ih provedemo SANJIN MARION znanstveni­k s Instituta za fiziku

 ??  ?? Zna li se kod nas na kojim će se djelatnost­ima temeljiti razvoj?
Zna li se kod nas na kojim će se djelatnost­ima temeljiti razvoj?
 ??  ?? Trebamo pogled u budućnost Kod nas nitko ne zna kako će zemlja izgledati sutra
Trebamo pogled u budućnost Kod nas nitko ne zna kako će zemlja izgledati sutra
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia