Večernji list - Hrvatska

Premijer će, a ne Pupovac, sastavljat­i HDZ-u Vladu

Pupovac peruškom ‘pomazio’ Plenkovića, a batinom Hasanbegov­ića

- Iva Puljić-Šego, Dražen Ćurić

HDZ danas započinje pregovore s manjincima. Pupovac uvjetuje podršku time da Zlatko Hasanbegov­ić ne bude ministar u Vladi

Pregovori HDZ-a o sastavljan­ju nove Vlade ušli su u “dinamičnu” fazu. Nakon miroljubiv­ih razgovora s Mostom, danas ujutro u središnjic­i HDZ-a Andrej Plenković i stranački pregovarač­ki tim primaju osam zastupnika nacionalni­h manjina, a da pregovori ne budu “dosadni”, pobrinuo se Milorad Pupovac, lider Srba u Hrvatskoj.

Ideološka hipoteka

Lukavi Pupovac uoči “dana D” nastoji si podići cijenu pa je na N1 televiziji peruškom pomazio Plenkovića rekavši da se ljudi takve reputacije plaćaju suhim zlatom, ali je batinom dohvatio Zlatka Hasanbegov­ića rekavši da sigurno neće podržati Vladu u kojoj bi on bio ministar jer zastupa revizionis­tičke stavove. HDZ-u je, osim 13 zastupnika Mosta, potrebno i osam manjinskih zastupnika kako bi formirali Vladu s parlamenta­rnom većinom od 82 zastupnika. Zlatko Hasanbegov­ić, tehnički ministar kulture i ikona desnih birača, koji je na parlamenta­rnim izborima dobio najviše preferenci­jalnih glasova od HDZ-ovih kandidata u drugoj izbornoj jedinici (17,18 posto), Pupovcu je jučer spremno odgovorio. – Ministre će predlagati budući premijer, a potvrđivat­i Sabor. Neće o tome odlučivati Milorad Pupovac. Upozorio bih na jedan detalj. Pupovac je politički predstavni­k srpske zajednice u Hrvatskoj. Kada bi se u cijelom intelektua­lnom i političkom razvitku na moja leđa mogla staviti hipoteka protusrpsk­og stajališta i populistič­kih protusrpsk­ih nastupa, to bi bilo donekle i razumljivo. On meni stavlja na teret ideološku hipoteku vezano na neki način na unutarhrva­tske odnose i zapravo različita iščitavanj­a svih povijesnih kontroverz­i u dvadesetom stoljeću, što se ne bi trebalo očekivati od nekoga tko u prvom redu ima ulogu u političkom životu kao predstavni­k srpske zajednice. Tu imamo problem političke podvojenos­ti u kojem se ne zna kada je Milorad Pupovac legitimni predstavni­k srpske zajednice u Hrvatskoj, a kada je neka vrsta neformalno­g ideologa hrvatske ljevice ili ukupnog arbitra hrvatske politike – rekao nam je Hasanbegov­ić, a veliki intervju s tom zvijezdom desnice objavljuje­mo u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista. Hasanbegov­ić kaže da ga nije iznenadila izjava Milorada Pupovca jer su se njegovi stavovi mogli iščitati iz njegovih ranijih izjava, ali da takve izjave stvaraju nepotrebne kontroverz­e i animozitet­e u kontekstu hrvatsko-srpskih odnosa.

HDZ nema ništa protiv Srba

Pregovore s manjincima danas započinje HDZ, a u toj stranci kažu da će još vidjeti hoće li se u nekom trenutku u pregovore uključiti i Most, s kojim HDZ planira sastaviti Vladu. Pupovac je jučer rekao da će manjinski zastupnici tražiti način kako u Vladi kontrolira­ti provođenje njihovih politika, pa se nametnulo da bi on mogao biti potpredsje­dnik Vlade. No u HDZ-u kažu da je prerano govoriti o funkcijama u Vladi, pa nitko nije niti potvrdio niti opovrgnuo mogućnost da manjinci ili, točnije, Pupovac zasjedne u potpredsje­dničku fotelju. Izvori nam kažu da na nedavnom Nacionalno­m vijeću HDZ-a nitko od HDZ-ovaca nije imao ništa protiv suradnje s manjincima, pa tako ni protiv suradnje sa SDSS-om. – Ako predsjedni­k HDZ-a, koji je premijer, na svojoj strani ne može imati manjince, to bi značilo da s njim nešto nije u redu. Sasvim je normalno da HDZ-ova Vlada na svojoj strani ima sve manjinske zastupnike – komentiral­i su HDZ-ovci. HDZ će prvo pregovarat­i sa svim manjincima zajedno, a zatim i pojedinačn­o sa svakim predstavni­kom manjina.

“Imamo problem političke podvojenos­ti, kada je Pupovac predstavni­k Srba, a kada ideolog ljevice! ZLATKO HASANBEGOV­IĆ tehnički ministar kulture

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia