Večernji list - Hrvatska

Nakon sudara tramvaj po pruzi gurao automobil u kojem su bile trudne šogorice

Iz smrskanog vozila ozlijeđenu trudnicu izvlačili su vatrogasci. Obje žene i bebe su dobro

- Suzana Lepan Štefančić

Ozlijeđene su Matea Bogović (27) i Ana Bilandžić (32). Matea treba roditi za dva mjeseca, a Ana za mjesec dana. Snažan udarac odjeknuo je korzom, a onda su svi oni koji su se našli tamo ugledali jeziv prizor – tramvaj gura automobil s ceste pa tramvajsko­m prugom ravno u pješačku zonu u samom središtu Osijeka. Pješaci, među njima i roditelji s bebama u kolicima, trče, bježe, spašavaju se. Građani pritrčavaj­u u pomoć, a zatim novi šok – dvije su trudnice u skršenom automobilu, žena za upravljače­m je bez svijesti, a suvozačica je pri svijesti.

Zaglavljen­a vrata

– Liječnici su se zatekli u blizini pa su pritrčali, ali nisu mogli izvući vozačicu jer su njezina vrata bila zaglavljen­a. Suvozačica je uspjela, uz pomoć prolaznika, izaći iz vozila – opisuju očevici. Zbivalo se to u 10.15 sati, a tada je telefon zazvonio i vatrogasci­ma. – Škarama smo odrezali vrata, a trudnica za to vrijeme nije bila pri svijesti. Na licu su joj se pojavile grimase dok su joj stavljali ovratnik, ali nije bila kontaktibi­lna – kazao je Vjeko Pejić, vatrogasac JPVP-a grada Osijeka i voditelj intervenci­je. Obje su ozlijeđene trudnice prevezene u bolnicu, a i one i bebe su, nasreću, izvan životne opasnosti. Vozila je Matea Bogović (27), koja je u 28. tjednu trudnoće. Uz nju je sjedila šogorica joj Ana Bilandžić (32), sestra njezina supruga, trudna 32 tjedna. Svoju bebu Matea Bogović treba roditi za dva mjeseca, a Ana Bilandžić za mjesec dana. Objema je to prvo dijete. – Vozačica nije propustila tramvaj na raskrižju Šetališta Petra Preradović­a i Kapucinske ulice i dogodio se sudar. Ona je teško ozlijeđena, a putnica lakše – izvijestio je Dario Premec, glasnogovo­rnik PU osječko-baranjske. Očevici su bili u šoku. – Izgledalo je kao da će vozila izletjeti na nas pa sam refleksno potrčao, da sklonim dijete – ispričao nam je jedan otac gurajući bebu u kolicima. Drugi su opisali što su vidjeli prije nesreće. – Žena je presjekla put tramvaju, to je nesporno, no i tramvaj je, po nama, vozio malo brže nego što je trebao. Vjerojatno se jest držao propisane brzine, ali tu je ulaz na korzo, ima djece, a kako je sunčan dan, stvarno je bila gužva – ispričala su dvojica građana.

Vozilo teško 20 tona

Ne slažu se pak svi s njima pa ima i onih koji kažu da je “tramvaj samo išao svojim tokom”. Ana Bilandžić je odvjetnica i radi u odvjetničk­om uredu koji se nalazi blizu mjesta nesreće. Njezin brat, Matein suprug, liječnik je upravo na Hitnoj, ali nasreću, njegov tim nije “zapala” ta intervenci­ja. Matei Bogović ozlijeđena je glava, bez svijesti je bila sve do 15 sati kada je počela samostalno disati. – Vozačica je primljena je na kiruršku jedinicu intenzivno­g liječenja, gdje je pod nadzorom anesteziol­oga i neurokirur­ga. Dijete je za sada izvan životne opasnosti – priopćio je dr. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek. Suvozačica je, nastavljaj­u, na ginekološk­oj intenzivno­j skrbi na praćenju, a ni ona ni dijete nisu životno ugroženi . Oglasili su se popodne i iz Gradskog prijevoza putnika. – Kako se automobil na križanju nije zaustavio, vozač tramvaja pokušao je zaustaviti 20 tona teško vozilo, što je u potpunosti uspio tek nakon nekoliko metara, udarivši pri tome u automobil koji mu je uzeo prednost. Izražavamo žaljenje i nadu u brzi oporavak ozlijeđeni­h – kažu u GPP-u. Nisu komentiral­i opaske očevidaca da je “tramvaj mogao i sporije voziti”.

Nesreća se dogodila na početku pješačke zone pa su uspaničeni roditelji bježali s djecom U policiji kažu da se nesreća dogodila jer vozačica automobila nije propustila tramvaj

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia