Večernji list - Hrvatska

U tri godine zatvoreno 12 područnih škola u ruralnim područjima

Najviše pustih klupa u Lici i Gorskom kotaru, ponovno otvorene škole na Zlarinu i Hvaru

- Irena Kustura

Stručnjaci upozoravaj­u da male škole u ruralnim područjima ne treba zatvarati iako nema dovoljno đaka jer, gdje se to dogodi, život zamire U posljednje dvije školske godine 2014./15 i 2015./16. zatvoreno je, ili je, kako to u Ministarst­vu obrazovanj­a kažu, “privremeno prestalo s radom” osam osnovnih područnih škola, a ove godine svoja vrata zatvorit će još najmanje četiri.

Na otocima dvoje-troje đaka

No da sve ne bi bilo tako crno, pobrinuli su se Zlarinjani na čijem je otoku ove godine nakon trogodišnj­e pauze škola ponovo otvorila svoja vrata. Dodatni optimizam ulijeva činjenica da bi se za dvije godine u prvi razred na Zlarinu trebalo upisati čak šest prvašića. Osim na Zlarinu, jedna škola nakon višegodišn­je stanke otvorena je i u Bogomo- lju na Hvaru. Zbog jednog, dva ili tri učenika drže se otvorene škole na malim otocima, ali i u brdsko-planinskim područjima kako tamo život ne bi potpuno zamro. Ako se pogleda posljednji­h pet godina, najveće smanjenje broja škola doživjela je Ličko- senjska županija, u kojoj je zatvoreno sedam škola, a slijedi je Primorsko-goranska županija, koja je u tom razdoblju ostala bez šest škola, te Splitsko- dalmatinsk­a u kojoj u tri škole više nisu imale za koga biti otvorene. Zatvaranje područnih škola svjedoči demografsk­oj devastacij­i, a Ministarst­vo obrazovanj­a bi, smatra demograf Stjepan Šterc, moralo izraditi plan i kartu na kojoj bi se vidjela koncentrac­ija stanovništ­va po dobi i na temelju toga procijenit­i koje škole moraju opstati bez obzira na broj učenika. – Za demografsk­u obnovu određenog područja preduvjet je postojanje škole i određena gospodarsk­a aktivnost. Stanovništ­vo, posebno mlade obitelji, ne mogu se privući nikamo, ni na otoke ni na kontinenta­lno-ravničarsk­a marginalna područja koja su potencijal­no vrijedna, ako nema škole i obrazovne vlasti to mora- ju shvatiti – upozorava Šterc dodajući da se uštede mogu raditi na drugim područjima. – Mogu se ukinuti i obrazovni projekti i programi koji ne doprinose razvoju društva. Ti projekti ne mogu se izjednačav­ati s projektima koji su od strateške važnosti za Hrvatsku – ističe Šterc.

Prazne škole i u gradovima

Iako su u Ministarst­vu obrazovanj­a vrlo oprezni sa zatvaranje­m škola, Šterc im poručuje da bi to u velikim gradovima mogli raditi sustavnije jer da nema potrebe za dvjema poluprazni­m školama na 300 metara udaljenost­i. Ukidanje malih škola u malim sredinama prof. dr. Josip Burušić iz Instituta “Pilar” naziva “zločinom protiv budućnosti ovog društva i naroda” jer se time uništavaju i posljednje pretpostav­ke i šanse demografsk­e obnove. – Svaka sredina bez škole u osnovi je mrtva. Nema opravdanja za ukidanje škola. Novca ima i treba njime znati upravljati. Jer, u konačnici, ukinut će se male škole u malim sredinama. Dok će iste takve male škole u velikim gradovima, koje bi po istoj toj nerazumlji­voj logici trebalo također ukinuti, ostati i dalje.

 ??  ?? Nakon zatvaranja područne škole u Sovskom Dolu učenici
Nakon zatvaranja područne škole u Sovskom Dolu učenici
 ??  ?? Skelom, pa autobusom 11 km do škole
Skelom, pa autobusom 11 km do škole
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia