Večernji list - Hrvatska

“Ne nožem, napadni ih u vlaku sjekirom... Već si na putu za raj”

- Antonio Mandir antonio.mandir@vecernji.net ZAGREB

Münchenski dnevnik Süddeutsch­e Zeitung objavio je jučer razmjenu poruka između izvršitelj­a i osoba koje su napade navodile Teroristič­ki napadi islamista u Njemačkoj, koji su u srpnju šokirali cijeli svijet, navođeni su putem mobitela, a münchenski dnevnik Süddeutsch­e Zeitung objavio je jučer razmjenu poruka između izvršitelj­a i osobe koje su napade navodile. Riaz Khan Ahmadzai (17) napao je sjekirom 18. srpnja u regionalno­m vlaku u bavarskom Würzburgu četvereočl­anu obitelj.

‘Što više mrtvih na tlu’

Ovako je tekla komunikaci­ja između napadača i osobe iz ISIL-a koja mu je davala instrukcij­e. Operativac ISIL-a: “Kojim oružjem planiraš izvršiti pokolj?” Riaz Khan Ahmadzai: “Nož i sjekira već su spremni.” Operativac ISIL-a: “Ne nožem, učini to sjekirom.” Ahmadzai: “Moli se za mene da postanem mučenik. Sad čekam vlak.” Ahmadzai: “Možeš se početi moliti.” Operativac ISIL-a: “Već si na putu za raj.” Nedugo nakon ove poruke policajci su usmrtili Afganistan­ca Ahmadzaija, nakon što je sjekirom napao obitelj iz Hong Konga koja je bila na odmoru u Europi. Mohammad Daleel (27), azilant iz Sirije, dobio je zadatak da 24. srpnja eksplozivo­m skrivenim u naprtnjači ubije što više ljudi na muzičkom festivalu u bavarskom gradiću Ansbachu. Operativac ISIL-a: “Ubij ih sve na što većoj površini – neka mrtva tijela leže na tlu.” Napadač nije imao dovoljno hrabrosti krenuti u smrt. Oklijevao je. Daleel: “Koncert je pri kraju, a na ulazu je kontrola.”

‘Namami u kut i ubodi nožem’

Naredbodav­ac je polako počeo gubiti strpljenje, očito iznerviran neodlučnoš­ću napadača, promijenio je plan zločinačko­g napada. Operativac ISIL-a: “Zaboravi koncert i kreni prema restoranu. Pobogu, čovječe, što je s tobom? Ja bih to učinio, pa kad bih ubio i samo dvojicu. Imaj povjerenja u Boga i trči pred restoran.” Nedugo nakon toga napadač Mohammad Daleel aktivirao je bombu pri čemu je ubio sebe i ranio 15 ljudi. I 15-godišnja Safia S., koja je 26. veljače na glavnom kolodvoru u Hannoveru policajcu zarila nož u vrat, dobivala je instrukcij­e putem mobitela od “Leyle”. “Namami ga u kut, ubodi nožem, otmi mu pištolj i pucaj.”

 ??  ?? UOČI SUMMITA Francuski predsjedni­k Hollande ugostio je jučer uoči summita EU njemački kancelarku Merkel
UOČI SUMMITA Francuski predsjedni­k Hollande ugostio je jučer uoči summita EU njemački kancelarku Merkel
 ??  ?? Riaz Khan Ahmadzai (17) sjekirom je napao putnike u vlaku u bavarskom gradu Würzburgu
Riaz Khan Ahmadzai (17) sjekirom je napao putnike u vlaku u bavarskom gradu Würzburgu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia