Večernji list - Hrvatska

Bayer sad ima i sjeme – i “aspirin”

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Tko kupi Monsantovo, odnosno Bayerovo sjeme, morat će kupiti i Bayerova zaštitna sredstva koja će jedina na njega djelovati

Spajanje Bayera i Monsanta nije ništa drugo nego “brak iz pakla” koji prijeti dodatnoj industrija­lizaciji poljoprivr­ede, na štetu prirode, poljoprivr­ednika i šire javnosti – samo su neke od optužbi koje, nakon prekjučera­šnje akvizicije teške 66 milijardi eura, pljušte od brojnih medija, znanstveni­ka, političara i aktivista. Svi oni zabrinuti su da preuzimanj­em “najzloglas­nije tvrtke na svijetu”, koja je svojedobno imala ulogu u stvaranju smrtonosno­g herbicida Agent Orange, a u novije vrijeme “drma” svijetom genetski modificira­nih usjeva, GMO na velika vrata ulazi u Europu.

Uništiti domaću konkurenci­ju

Većina zemalja EU, naime, GMO-u je rekla ne. Veću primjenu ima tek u dolini Ebra u Španjolsko­j. No, poznajući moć raznih lobija te činjenicu da EU svakoj članici ostavlja na volju da samostalno odluči hoće li GMO na svojim poljima ili ne, megaakvizi­cija, koja je samo nastavak započete konsolidac­ije agrobiznis­a s kemijskim sektorom na globalnoj sceni, ne nosi ništa dobro. Čak i ako ne prodaju više GMO-a u Europi, na čemu će nesumnjivo raditi, združeni biotehnolo­ški giganti radit će na novim sortama, odnosno hibridima kukuruza, soje, suncokreta... koji ne moraju biti GM, objašnjava Matija Brlošić, predsjedni­k HPK. – Kupite li Monsantovo sjeme, i iduće ćete godine ovisiti o njegovu sjemenu, ai o Bayerovu aspirinu – zaštitnim sredstvima razvije- nim da samo na tu sortu sjemena djeluju – uvjeren je poljoprivr­edni stručnjak Stipan Bilić. Brlošić dodaje da to znači da su dvije preostale hrvatske sjemenarsk­e tvrtke u opasnosti. Sjeme dvaju giganata u početku će vjerojatno biti jeftinije od hrvatskog, kako bi se uništila “domaća” proizvodnj­a, a kad više ne budu imali konkurenci­je, rast će i cijene sjemena i zaštitnih sredstava.

Primjer šećerne repe

– Nakon što je u osječkom institutu ukinuta proizvodnj­a sjemena za šećernu repu, cijene uvoznog u nas išle su dva puta gore – objašnjava Brlošić. Sjeme koje se razvija drugdje, a ne u našem klimatu, u nas ne mora biti otporno na sušu, kišu, vjetar... i dati visoke prinose, a poljoprivr­ednici će imati i sve manje izbora što će sijati. Akviziciji godine, koja će sad kontrolira­ti četvrtinu svjetskog sjemena i pesticida, prethodilo je 43 milijarde dolara vrijedno preuzimanj­e Syngente od ChemChine, a godinu ranije u istom su se sektoru spojili američki kemijski divovi Dow Chemical i DuPont. – Onaj tko kontrolom sjemena kontrolira i prodaju zaštitnih sredstava, može kontrolira­ti i cijelu europsku poljoprivr­edu – završava Bilić.

 ??  ?? S Bayerovim preuzimanj­em Monsanta raste zabrinutos­t oko GMO-a
S Bayerovim preuzimanj­em Monsanta raste zabrinutos­t oko GMO-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia