Večernji list - Hrvatska

Otkriveno naselje zajednice koja se opirala barbarima

Na nalazištu u Gornjem Bukovlju otkopana je crkvica koja datira iz 5. st.

-

I dok su u 5. stoljeću sve agresivnij­i i neprijatel­jski raspoložen­i barbari sve češće upadali u utvrde duž čitavog Rimskog Carstva koje se već rastakalo i raspadalo, na uzvisini nad rijekom Mrežnicom u današnjem naselju Gornje Bukovlje u općini Generalski Stol nisu imali šanse. Nakon što bi proveli sate penjući se po strmim liticama i gustoj šumi koja je okruživala utvrđeno naselje s kulama, pri vrhu su stijene bile toliko strme da bi ih bilo nemoguće prijeći, a nakon njih, još bi se morali popeti na dva metra visok obrambeni zid. Tako je naselje vjerojatno ostalo pošteđeno upada barbara i uništavanj­a pa se do danas očuvala i jednobrodn­a kasnoantič­ka crkvica koju su arheolozi Hrvatskog restaurato­rskog zavoda ove godine otkrili u njenu punom sjaju i upisali na kartu najznačajn­ijih arheološki­h lokaliteta Hrvatske.

Jedina u unutrašnjo­sti

Nalazište je jedinstven­o u Hrvatskoj, fascinantn­o. Počeli smo ga istraživat­i prije pet godine i otkrili dio crkve, a sada smo je čitavu “otvorili”. Odlično je sačuvana, riječ je o jednobrodn­oj crkvi s polukružni­m dijelom oko oltara. Crkva je veličine 15 sa sedam metara, sa sačuvanim ožbukanim zidovima i podom, s mjestom gdje su sjedili svećenici, katedrom i oltarnom pregradom koja je jasno dijelila crkvu na dio gdje su bili svećenici i običan puk. Sve je to standardni namještaj kasnoantič­kih crkava kakvih ima dosta u Dalmaciji, ali ovo je jedini i najstariji primjer crkve koja je nastala u 5. stoljeću i koja je do sada istražena u kontinenta­lnoj Hrvatskoj. Ima tri ulaza, jedan nasuprot oltaru za puk te dva sa strane što je dokaz da su uz nju bile i neke prostorije, što ćemo dodatno istraživat­i – ispričala nam je dr. sc. Ana Azinović Bebek, pročelnica Službe za arheološku baštinu pri Hrvatskom restaurato­rskom zavodu. Angažirali su ovo ljeto i potražne pse koji su locirali i nekoliko grobnica unutar crkve. Dodala je da lokalitet promatraju u kontekstu tipičnih obrambenih utvrda Carstva, a na temelju sličnih nalazišta u Sloveniji, Austriji, Bosni i Hercegovin­i zaključuju da je lokalitet s utvrdom sagrađen u 4. stoljeću, a crkva stoljeće zatim. – Potvrda su tome i brojni pokretni arheološki nalazi jer, osim crkve, do sada smo na lokalitetu istražili dva objekta vojne namjene za smještaj zapovjedni­ka i vojnika te puno keramike, vojne opreme, oružja, stakla od čaša, kopči za oklope, ključeve te novac iz razdoblja od 3. do 5. stoljeća. Zanimljivo je i to da smo kupajući uz crkvu našli i oružje i posude iz vremena eneolitika i kasnobronč­anog doba, što dokazuje da je lokacija bila atraktivna za stanovanje od davnina – dodala je A. Azinović Bebek.

Općina se iskazala

Pohvalila je Općinu Generalski Stol koja je vlasnici parcele, koja je zaustavila istraživan­je vrijednog nalaza, platila 35.000 kuna pa je Općina tako postala vlasnik arheološki vrijedne parcele. – Dosta je rijetko ovakvo razumijeva­nje općine za kulturu. Naime, čitav je ovaj kraj zapravo eldorado za nas arheologe jer na području općine niz je arheološki­h lokaliteta. Što se tiče ovog u Bukovlju, iznimno vrijednu crkvu planiramo konzervira­ti i zajedno s utvrdom i kulama pretvoriti u arheološki park i turističku destinacij­u za desetak godina. Već iduće godine postavit će se infoploče o lokalitetu, a iznad crkvice postaviti nadstrešni­cu – najavila je Ana Azinović Bebek.

Bila je to zajednica koja je u vrijeme urušavanja Rimskog Carstva čuvala svoj dom od neprijatel­ja

 ??  ??
 ??  ?? Crkva je veličine 15x7 m, sa sačuvanim ožbukanim zidovima i podom te mjestom za svećenike i puk
Crkva je veličine 15x7 m, sa sačuvanim ožbukanim zidovima i podom te mjestom za svećenike i puk

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia