Večernji list - Hrvatska

Legendarni Brane Oblak: Čeferin je principije­lan, pošten, ali i jako škrt

Čeferin je napravio pogrešku jer je izborniku Katanecu dao još jedan mandat, kaže Oblak

- tomislav.dasovic@vecernji.net Tomislav Dasović ZAGREB

Predsjedni­k Nogometnog sindikata Dejan Stefanović i Čeferin potpisali su primirje i okreću novu stranicu u svojim odnosima

Slovenija je iznenada narasla na nogometnoj karti Europe zahvaljuju­ći munjevitu usponu ljubljansk­og odvjetnika Aleksandra Čeferina na čelo Uefe. Odjednom je mala Slovenija postala nogometna velesila, a Čeferin uzdanica malih saveza, čiji je posljednji saveznik Michel Platini uklonjen sa scene. Hoće li odlučni, nepokolebl­jivi Čeferin postati i kost u grlu europskim nogometnim moćnicima?

Prioritet istočna Europa

Reakcije na njegovo imenovanje u Sloveniji su pozitivne. Pozdravio ga je čak i predsjedni­k tamošnjeg sindikata nogometaša Dejan Stefanović, inače zagriženi Čeferinov oponent. – S Čeferinom sam “potpisao primirje” dok je trajala kampanja i ne želim više iznositi prljavi veš. To što zamjeram Čeferinu riješit ćemo interno, već imamo dogovoren sastanak. Pozdravlja­m njegovo imenovanje i, kao predsjedni­k Uefe iz ove regije, očekujem da Čeferin počne rješavati probleme nogometa istočnoeur­opskih zemalja. To bi mu trebao biti prioritet – kazao je Stefanović, zagriženi borac za prava nogometnih profesiona­laca. Iz Ljubljane se javio legendarni slovenski nogometaš Branko Oblak (69). Kao i uvijek, bio je bez dlake na jeziku. – Čeferin je principije­lan čovjek, pošten i jako – škrt! – kaže Oblak i objašnjava: – Nudio mi je posao izbornika reprezenta­cije, ali ta ponuda bila je jako loša. Nisam je prihvatio. Ali ne zamjeram, Čeferin je takav, da je pokraj njega Messi ili Ronaldo, on bi morao biti glavni! Taj ne j... živu silu, kao odvjetnik branio je sve lopove u Sloveniji i uvijek je dobivao sporove. Kaže Oblak kako je iznenađen streloviti­m Čeferinovi­m usponom prema vrhu. – Za malu zemlju kao što je Slovenija to je velika stvar. Čeferin kakvoga poznajem napravit će reda u europskom nogometu. E sad, koliko će dugo trajati... Znate, on je zaista rigorozno štedljiv – uporan je Oblak.

Samo je završio kamp

Kakav je kao predsjedni­k nogometnog saveza? Nije li sagradio novi kamp slovenske reprezenta­cije? – Kamp je zapravo samo završen u Čeferinovu mandatu, a ugovori su bili pripremlje­ni još u vrijeme Rudija Zavrla. Inače, Čeferin je napravio jednu pogrešku kao predsjedni­k saveza. Nije smio produžiti ugovor izborniku Srečku Katanecu za još jedan kvalifikac­ijski ciklus. Obično izbornici koji se ne uspiju plasirati na veliko natjecanje ne dobivaju novu šansu jer su neuspješni. Čak i kad je u pitanju Katanec, koji je, istina, napravio velike uspjehe sa Slovenijom, ali davno, kada su na sceni još bili igrači koji su igrali u klubovima bivše Jugoslavij­e – zaključio je Branko Oblak.

Čeferin je napravio mnogo za slovenski nogomet, zaslužan je za kredibilit­et naše prve nogometne lige ZLATKO ZAHOVIČ sportski direktor Maribora

 ??  ?? Aleksander Čeferin već danas počinje pregovore sa Sindikatom nogometaša
Aleksander Čeferin već danas počinje pregovore sa Sindikatom nogometaša
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia