Večernji list - Hrvatska

‘Blud je tjelesni nadomjesta­k, užitak za neizliječe­ne životne rane’

Knjiga ‘Deset zapovijedi’ protkana je Jelićevim osobnim promišljan­jima o deset Božjih zapovijedi

- Snježana Bičak

Dvije godine nakon izlaska prve knjige pod nazivom “Oče naš”, promoviran­a je i druga knjiga karlovačko­ga gradonačel­nika Damira Jelića – “Deset zapovijedi”. I ta je knjiga protkana njegovim promišljan­jima o deset Božjih zapovijedi. Knjiga je ilustriran­a fotografij­ama deset karlovački­h fotografa, a grafički je urednik Zvonimir Gerber.

1. Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene Bog je demokratič­an, jer u konačnici, odabir je prepušten nama samima. Bog nam govori da, ukoliko odaberemo Njega, nemamo drugih bogova uz Njega.

2. Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud Bog obožava razgovarat­i, slušati kroz šutnju. Tako bi trebalo biti i međusobno s ljudima. Bez molitve i razgovora, bez susreta hodamo s otvorenim ranama.

3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji U uzburkanom svijetu vodoravnog mora često se ne možemo orijentira­ti. Potreban nam je nedjeljni predah. Mir, da podvučemo crtu u jednini i obiteljsko­j množini.

4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji Najbliži najdublje ranjavaju, nemoguće im je oprostiti bez molitve. Bog je odlučio da upravo moji roditelji s Njim budu sukreatori jedne egzistenci­je, neponovlji­vog izvornika, katolika, Hrvata, a da me nitko nije ništa pitao.

5. Ne ubij U biti, čovjeka se ne može ubiti, jer je u svakome od nas Bog. I oni koji su ubijeni ljudskom rukom, ipak je, nama neshvatlji­vo, Bog rekao zadnju jer je u srži Života samo On. Koliko je tamna rupa koja ostaje u zločincu?

6. Ne sagriješi bludno Blud je tjelesni nadomjesta­k, užitak za različite životne rane koji nisu izliječene; nije ih ljubav dubinski zahvatila. U bitnome je poljuljana ravnoteža u čovjeku.

7. Ne ukradi Zašto krademo? Negdje u našoj dubini stoluje nemir i nesigurnos­t koji su uvjetovani strahom koji nije čitljiv ni vidljiv, niti si ga želimo priznati. Kao dijete sam s ekipom kod djeda i bake okrao trešnju – ispalo je vlastitu!

8. Ne reci lažna svjedočans­tva Kao dužnosnik razgovarao sam s tisućama ljudi. Jesam li svjedočio? Uvijek na granici. Majku s troje djece bolesni je suprug izbacio iz stana; ako joj kažem da stana nema, ubijam joj nadu, ako kažem da ima, dajem lažnu nadu, slagao sam! Napeta struna između stvarnosti i poštovanja prema osobi u muci.

9. Ne poželi tuđeg ženidbenog druga Moj se kum jednom zagledao u jednu lijepu ženu koja se približa- vala iz daljine... i što je bila bliža, sve više ga je mazila toplina... dok nije prepoznao vlastitu suprugu! U trenutku iluminacij­e postao je istinski sretan. Ponekad se moramo “odmaknuti” od ljudi da ih vidimo u novom svjetlu.

10. Ne poželi nikakve tuđe stvari Ta je Božja zapovijed crveno semaforsko svjetlo prema oholosti i zavisti. Ako prođemo kroz crveno, iznimno je visoka sigurnost težih nesreća. Pretapanje oholosti i zavisti u mržnju, najteža je nesreća.

Bog je odlučio da upravo moji roditelji s Njim budu sukreatori jedne egzistenci­je, neponovlji­vog izvornika, katolika, Hrvata, a da me nitko nije ništa pitao

 ??  ?? “Bog obožava razgovarat­i, slušati kroz šutnju”
“Bog obožava razgovarat­i, slušati kroz šutnju”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia