Večernji list - Hrvatska

Povratak ocjena na polugodišt­u

Zaključiva­nje ocjena ne opterećuje nastavnike, a učenicima pokazuje na čemu trebaju raditi Ministarst­vo predlaže da zaključiva­nje ocjena ne bude još ove školske godine

- Irena Kustura

Ravnatelji tvrde da zaključiva­nje ocjena ne opterećuje nastavnike, a učenicima pokazuje na čemu trebaju dodatno raditi irena.kustura@vecernji.net Novim izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanj­u u osnovnim i srednjim školama Ministarst­vo obrazovanj­a planira na polugodišt­a vratiti zaključiva­nje ocjena. Potvrdio nam je to i Željko Stipić, član Povjerenst­va za izmjene zakona i predsjedni­k Sindikata “Preporod”, naglašavaj­ući da se zaključiva­nje ocjena na polugodišt­u na brzinu izbacilo prije četiri godine, a da se isto tako sada na brzinu i bez evaluacije vraća.

Izmjene do kraja godine

O novostima u tom zakonu, od kojih je zaključiva­nje ocjena samo jedna, a kojim se planira odgoditi i licenciran­je ravnatelja, zbog čega se mora donijeti do kraja ove godine, javna rasprava otvorit će se za desetak dana. Primjenjiv­at će se od iduće školske godine, što znači da se ove godine učenici učenicima još neće zaključiva­ti ocjene u prosincu. Svejedno, ravnatelji s kojima smo razgovaral­i raduju se njihovu povratku. – Jedva čekamo. Nije to dodatni posao za učitelje, posebno ne sada kad imamo e-imenik. Sa zaključnom ocjenom dijete i roditelj imaju povratnu informacij­u i učenika usmjerava koje predmete treba više učiti. Bez toga dijete se opusti i do svibnja nema osjećaj za ocjenu, a kad mu nastavnik kaže da će mu zaključiti manju nego što je očekivao, onda nasta- je panika i pokušaj popravljan­ja ocjene. Ali tada je za to uglavnom kasno – kaže nam Višnja Reljić, ravnatelji­ca zagrebačke Osnovne škole Ivana Gundulića. Slično govori i Ljiljana Klinger, ravnatelji­ca Osnovne škole Matije Gupca. – Zaključiva­nje ocjena dio je naše obrazovne tradicije i preko nje roditelji prate postignuće svog djeteta. Uz brojčanu ocjenu iznimno je važan i opis – ističe Klinger. Da je zaključiva­nje ocjena na polugodišt­u poticajno za učenike, misli i psihologin­ja prof. dr. Mirjana Nazor. – Ako na polugodišt­u nema za- ključivanj­a ocjena, dio učenika je ležeran misleći da do kraja godine ima vremena popraviti propušteno. Ali to baš i nije tako – ističe prof. dr. Nazor.

Sve se rješava preko koljena

– To je prelijevan­je iz šupljeg u prazno, čas se ukidaju, čas vraćaju i sve se rješava preko koljena. To je primjer kako se ozbiljnim temama pristupa na neozbiljan način. A žrtve su uvijek učenici i učitelji, svatko na svoj način – zaključuje Željko Stipić. Dodaje da zbog toga i ne čudi da se zakon mijenja 14. put.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia