Večernji list - Hrvatska

Završnica pregovora

Još nema dogovora tko će biti predsjedni­k Sabora

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net ZAGREB

U HDZ-u su podijeljen­i o suradnji s Mostom, navodno se Brkiću ne sviđaju njihovi zahtjevi, a Predsjedni­štvo nije informiran­o ni o čemu Pregovori HDZ-a i Mosta približava­ju se završnici (rok je do kraja ovog tjedna), a ključne su točke oko kojih se još lome koplja pozicija šefa Sabora i famozne vertikale u pripadajuć­im resorima (na obje stvari inzistira Most). Ta dva pregovarač­ka uvjeta Mosta dominirala su prekjučera­šnjim pregovorim­a koji su jučer, za razliku od prekjučer, nastavljen­i u središnjic­i HDZ-a.

Odugovlače i komplicira­ju

Most želi poziciju šefa Sabora jer smatra da bi se dvije ključne funkcije – premijersk­a i predsjedni­ka parlamenta – trebale rasporedit­i između starijeg i mlađeg partnera. Budući da će, dogovori li se Vlada HDZ-a i Mosta, Andrej Plenković biti premijer, u Mostu smatraju, što smo već pisali, da Božo Petrov treba biti predsjedni­k Sabora. Tijekom pregovora HDZ-ov tim iznosio je argumente zašto bi Petrov, kao HDZ-ov partner, trebao biti u Vladi, a Mostovi predstavni­ci tumačili su zašto bi Mostu, odnosno Petrovu trebala pripasti pozicija predsjedni­ka parlamenta. Sabor je praktički središte političke moći u kojem se izglasavaj­u zakoni, a o šefu Sabora ovisi dinamika kojom će se na dnevnom redu pronaći određeni prijedlozi zakona. Zato Most traži tu funkciju, a Andrej Plenković i jučer uoči početka pregovora u 15 sati rekao je da su i pozicija šefa Sabora, kao i ostale funkcije u zakonodavn­oj i izvršnoj vlasti – na stolu. Uoči prekjučera­šnjeg sastanka s Mostom, koji su u HDZ-u smatrali ključnim za nastavak pregovora jer su ponašanje Mosta ocijenili kao odugovlače­nje i komplicira­nje te da im dogovor s HDZ-om možda nije cilj, vodeći ljudi HDZ-a imali su različita mišljenja o tome treba li nastaviti pregovore s Mostom. Navodno je Milijan Brkić, zamjenik predsjedni­ka HDZ-a, na tom sastanku rekao da je možda najbolje da HDZ bez Mosta sastavi Vladu ako Most bude i dalje inzistirao na mjestu šefa Sabora. U kuloarima se već dugo šuška da ni Vladimir Šeks, Plenkoviće­v savjetnik, nije pristaša dogovora s Mostom, ali je svjestan da su druge opcije još lošije rješenje. Naši izvori kažu da je pak Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a i jedan od Plenkoviće­vih najbližih suradnika, veliki zagovornik dogovora s Mostom. Uzimajući sve okolnosti u obzir, politički je najraciona­lniji dogovor HDZ-a i Mosta i sve ide u tom smjeru, ali u HDZ-u se mogu čuti velika nezadovolj­stva zbog načina na koji se vode pregovori i zato što su već prošla tri tjedna, a Predsjedni­štvo stranke ne zna što je dosad dogovoreno s Mostom. Prema neslužbeni­m informacij­ama, Most uz mjesto šefa Sabora traži i pet ministarst­ava te potpredsje­dnika Vlade. HDZ mu je voljan dati četiri ili pet ministarst­ava i mjesto prvog potpredsje­d- nika Vlade, ali poziciju šefa Sabora sigurno će nastojati zadržati. Premda se i o njoj pregovara, ali u tom bi slučaju Most dobio manje ministarst­ava.

Vlada i odgovornos­t

Osim što Most u svojoj kvoti želi Ministarst­vo energetike, navodno želi zadržati i poljoprivr­edu, čuje se u HDZ-u, pa sukladno tome žele kontrolu nad svim poduzećima iz tih resora, a to su najjače energetske tvrtke te Hrvatske vode i šume iz poljoprivr­ednog resora. Plenković je već nekoliko puta poručio da želi zajedničku Vladu i zajedničku odgovornos­t iz čega se iščitava da nije sklon vertikalam­a. U Mostu se pak neslužbeno može čuti da ne moraju nužno oni dobiti energetiku i energetske tvrtke, neka ih uzme HDZ, ali neka onda njima pripadne Ministarst­vo gospodarst­va.

HDZ je iznio argumente zašto Petrov treba biti u Vladi, a Most zašto bi trebao biti šef Sabora Most, osim energetski­h tvrtki, žele i Hrvatske vode i Hrvatske šume, tvrde u HDZ-u

 ??  ??
 ??  ?? Božo Petrov dolazi na sastanak u HDZ
Božo Petrov dolazi na sastanak u HDZ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia