Večernji list - Hrvatska

Favoriti za šefa SDP-a već obilaze Hrvatsku

Dio kandidata obići će samo veće gradove, neki očekuju da ih članstvo pozove

- Redakcija@vecernji.net

Do početka studenog traje rok za prikupljan­je potpisa kojima će kandidatur­e postati valjane nakon čega počinje službena kampanja Petra Maretić Žonja, Tea Romić Pred kandidatim­a za šefa SDP-a, ali i druga stranačka tijela poput Predsjedni­štva i Glavnog odbora rok je od mjesec dana u kojem moraju prikupiti potpise članstva da bi im kandidatur­e bile valjane. Kandidati za predsjedni­ka stranke moraju prikupiti po tisuću potpisa pa su neki od njih već ozbiljno krenuli u obilazak terena da bi ih što prije imali. Poput Ranka Ostojića, Orsata Miljenića i Davora Bernardića, koji su već debelo u kampanji i u sklopu koje obilaze Hrvatsku te prikupljaj­u potpise, a neki već i predstavlj­aju svoj program za novi SDP.

Fokus na Zagrebu

Upravo tim je kandidatim­a zajedno s Toninom Piculom koji, za sada, slove za favorite, i cilj u pretkampan­ji obići gotovo cijelu Hrvatsku i razgovarat­i sa što više članova. Ostalih petero kandidata – Domagoj Hajduković, Karolina Leaković, Gordana Sobol, Vesna Škulić i Duško Polovina Lungo – ili će obići veće gradove ili se koncentrir­ati na određeno područje gdje im je i inače njihova stranačka baza. Zato su oni koji ne misle obilaziti cijeli teren ovih dana nazvali sve predsjedni­ke županijski­h i gradskih organizaci­ja te tražili da i njihove liste izvjese u stranačke prostorije kako bi im svi koji to žele mogli dati svoj potpis potpore. Zanimljivo je i da svi kandidati koji slove za favorite uz obilazak Hrvatske jako paze da ne “zanemare” Zagreb pa po nekoliko dana u tjednu u pravilu planiraju provesti i u metropoli. To i nije čudno s obzirom na to da je u Zagrebu više od šest tisuća članova, to je najjača i najveća SDP-ova organizaci­ja i svi žele što veći dio tog “kolača” za sebe iako je izgledno da će tu najveću potporu dobiti dugogodišn­ji šef zagrebačke organizaci­je Davor Bernardić. Sve troškove u pretkampan­ji, koja će trajati idućih mjesec dana, snosit će sami kandidati. Tek nakon što prikupe potrebne potpise, čime postaju i službeni kandidati, mogu računati na financijsk­u pomoć stranke. Glavni odbor već je pripremio 300 tisuća kuna što je iznos koji će se dijeliti među svim službenim kandidatim­a. S obzirom na vrlo malen iznos, odno- sno velik broj kandidata, mnogi se nadaju da će neki od sadašnjih devetero kandidata ipak odustati ili otpasti jer neće uspjeti prikupiti dovoljan broj potpisa. Karolina Leaković planira većinu novca koji bi trebala dobiti podijeliti lokalnim organizaci­jama. Naime, raspisat će natječaj za projekte lokalnih organizaci­ja koji će biti na tragu njezina programa. No uz taj stranački novac kandidati mogu primiti i donacije, ali maksimalno do 30 tisuća kuna po kandidatu.

Zajednička kampanja

Ideja je da službenu kampanju svi kandidati vode zajedno i po Hrvatskoj rade zajedničke debate. Takvih bi debata bilo do deset, a svi s kojima smo razgovaral­i slažu se s tom idejom.

 ??  ?? Orsat Miljenić i Ranko Ostojić, kolege iz SDP-ove Vlade, planiraju obići cijelu zemlju i razgovarat­i s članstvom
Orsat Miljenić i Ranko Ostojić, kolege iz SDP-ove Vlade, planiraju obići cijelu zemlju i razgovarat­i s članstvom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia