Večernji list - Hrvatska

Je li Karamarko naljutio SAD zbog bliskih veza s Rusima?

Na koga je mislio Andrija Hebrang kada je spominjao “veliku silu”

- Dražen Ćurić drazen.curic@vecernji.net ZAGREB

HDZ je troškove izrade gospodarsk­og programa od 2,6 milijuna kuna platio novcem koji je dobio od ruske zaklade Andrija Hebrang nedavno je izjavio da je Tomislav Karamarko morao otići iz Vlade zbog utjecaja jedne velike sile na razvoj događaja oko Ine. Zagonetni HDZ-ov patrijarh zagolicao je maštu javnosti, ali nije želio reći o kojoj je svjetskoj sili riječ. Njegova izjava samo je potvrdila da su svjetske sile jako zainteresi­rane za ovaj “bermudski geopolitič­ki trokut” na kojemu su se uvijek križali, a vrlo često i sukobljava­li interesi moćnih zemalja.

Geostrateš­ki značaj

Je li Tomislav Karamarko naljutio Amerikance zato što je njegova supruga imala razgranate veze s ruskim poduzetnic­ima koji su dolazili iz naftnog i plinskog biznisa? HDZ je troškove izrade gospodarsk­og programa od 2,6 milijuna kuna platio preko svoje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Sredstava za plaćanje Ifo instituta došla su od donacije koju joj je uplatila Zaklada Nova pokoljenja, iza koje je Oksana Dvinski, bliska prijatelji­ca bračnog para Karamarko. Vrijedi zabilježit­i i izjavu Davora Ive Stiera, najizgledn­ijeg ministra vanjskih poslova, koji je nedavno rekao da je Hrvatska dio Zapada te da treba spriječiti prodor ruskog kapitala u strateške sektore. Profesor na Filozofsko­m fakultetu dr. Mirko Bilandžić nije želio komentirat­i Hebrangove izjave o Karamarku, ali je istaknuo da prostor jugoistočn­e Europe ima značajan geopolitič­ki i geostrateš­ki značaj. Bilandžić se ne slaže da je Hrvatska pod utjecajem Zapada jer je ona kao članica EU i NATO-a naprosto dio Zapada. – Hrvatska s promijenje­nim statusom i dalje ima važnu ulogu, posebno u pogledu odnosa s nestabilni­m okružjem. Upravo prema tom okružju interese, kao akter koji nastoji opetovano postati globalna velesila ima i Ruska Federacija, ali i Turska u formi nove ofenzivne vanjskopol­itičke strategije, tzv. neootomani­zma – ističe Bilandžić. Dr. Janko Bekić s Instituta za razvoj i međunarodn­e odnose ne isključuje mogućnost da je neka velika sila tražila odlazak Karamarka s obzirom na afere koje su se vezivale uz bivšeg predsjedni­ka HDZ-a i njegovu suprugu, ali u ovom trenutku nije želio donositi nikakav zaključak. Ističe da se posljednje vrijeme sve otvorenije govori o reaktivira­nju velikih sila na Balkanu. Rusija nastoji figurirati kao središnja zemlja pravoslavn­og svijeta, a Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao svoje satelite.

Sateliti na Balkanu

Pritom joj je iznimno važno da se Srbija i BiH ne približe NATO-u, dok istodobno ne bi imala ništa protiv da postanu članice EU, kako bi preko njih imala svoj glas u EU. – Turska se ponaša vrlo slično u odnosu prema svojim “štićenicim­a” na postosmans­kom prostoru. Nada se da će Sarajevo i Tirana (a možda i Priština) jednoga dana zastupati njezine interese unutar EU. SAD nema taj neoimperij­alni instinkt, nego nastoji kontrirati ruskim i turskim ambicijama integracij­om cijeloga Balkana u euroatlant­ski prostor – zaključuje Bekić.

Nedavno je Stier rekao da smo dio Zapada i da trebamo zaustaviti prodor ruskog kapitala

 ??  ?? Supruga Tomislava Karamarka Ana imala je razgranate veze s ruskim poduzetnic­ima iz plinskog i naftnog biznisa
Supruga Tomislava Karamarka Ana imala je razgranate veze s ruskim poduzetnic­ima iz plinskog i naftnog biznisa
 ??  ?? Oksana Dvinski, prijatelji­ca bračnog para Karamarko, sa suradnikom
Oksana Dvinski, prijatelji­ca bračnog para Karamarko, sa suradnikom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia