Večernji list - Hrvatska

“Žao mi je što tekst nisam poslala svima”

Hina nikad ne bi objavila tekst da su izbori završili pobjedom stranke Miranda Mrsića

- Božena Matijević bozena.matijevic@vecernji.net ZAGREB

U Hini sam već četiri godine degradiran­a. Najprije s mjesta ravnatelji­ce, prijetio mi je i otkaz, a onda je mjesto urednika-mentora ukinuto

Zato što je dva dana prije izbora Hrvatskoj kršćansko-demokratsk­oj uniji (HKDU) poslala neobjavlje­n kolegičin tekst, novinarka Hine Smiljanka Škugor dobila je izvanredni otkaz.

Zašto ste tuđi nedovršen tekst poslali jednoj političkoj stranci?

To je, prema pravilima Hine, bio dovršen tekst jer je 7. rujna bio na desku Hine te je imao potpise i autorice teksta i urednika, koji su inače vrsni profesiona­lci. Tekst je bio i opremljen, a imao je i sve potrebne informacij­e, ime i prezime osobe koja nešto duguje, odnosno supruge bivšeg ministra Miranda Mrsića, visinu duga te izjave iz HZZO-a i iz tvrtke Mrsićeve supruge. No, 8. rujna po Hininim se kuloarima moglo čuti da tekst treba doraditi, iako je kasnije na kolegiju i sama autorica kazala da je bio spreman za objavu 7. rujna i da ona nema što na njemu dorađivati. Iako je tekst vrlo profesiona­lno uredio urednik Damir Margetić, 7. rujna objavljiva­nju teksta usprotivil­i su se urednik unutarnje politike Neven Leskovar i glavni urednik Serđo Obratov. Informacij­u zašto se taj tekst ne objavljuje nije se dobivalo danima. Stoga 13. rujna članica Upravnog vijeća Slavica Cvitanić Bocek na kolegiju u moje ime postavlja pitanje zašto zaposlenic­i ne znaju što se događa s tekstom, tim više što je on 9. rujna osvanuo na dva portala, s čim ja nemam nikakve veze.

Ali, tekst ste HKDU-u poslali vi?

Da, ali ni ja ni HKDU taj tekst nismo poslali tim portalima. Ja sam u kampanji pratila HKDU koji je u svom programu imao i izradu Zakona o zviždačima. HKDU mi je i tog 9. rujna poslao neku obavijest vezanu uz izbore pa sam im uzvratila dodavši: “Moji u Hini neće objaviti informacij­u o dugu Mrsićeve žene jer bi to bilo neetično prema Mrsiću zato što je on nositelj izborne liste u 6. izbornoj jedinici, pa vi, etičnosti radi, pokažite ovaj tekst svojim kandidatim­a u 6. izbornoj jedinici”. Ja praktički ironiziram cijelu stvar. Eto, i zato sam dobila izvanredni otkaz. Ako je Hina javni servis i moramo pravodobno i istinito izvještava­ti javnost o svim kandidatim­a na izborima, onda se pitam – koje je vrijeme pogodno, ako to nije izborna kampanja, da se objavi vijest o dugu ili sukobu interesa jednog kandidata u izbornoj utrci. Svojom sam profesiona­lnom dužnošću smatrala o tome obavijesti­ti HKDU jer su oni radili Zakon o zviždačima. Sad mi je žao što taj tekst, koji nije moj, nisam poslala DIP-u i svim strankama koje su bile u izbornoj utrci.

Niste li time prešli profesiona­lnu granicu i uključili se u politički aktivizam?

Apsolutno – ne. Hina je javni servis koji plaćaju svi porezni obveznici koji sudjeluju u izborima i hrvatski su birači imali pravo znati o ovom slučaju kao i o svim kandidatim­a u kampanji. Hina nikada ne bi objavila ovaj tekst da su izbori završili pobjedom stranke gospodina Mrsića, a neobjavlji­vanjem ovog teksta pogodovala je toj stranci.

Zašto svoje proteste niste iznijeli autorici teksta, uredniku...?

Zato što sam već upozoraval­a na razne nepravilno­sti, ali nikada nisam dobila odgovore. Zato što sam u Hini već četiri godine degradiran­a. Najprije sam smijenjena s mjesta ravnatelji­ce, prijetio mi je i otkaz, a onda je ukinuto i mjesto urednika-mentora na koje sam raspoređen­a. Na kraju sam degradiran­a na mjesto novinara-urednika. A urednica mogu biti samo u noćnom dežurstvu od 23 do 7 sati ujutro.

Poslala sam tekst HKDU-u, ali ni oni ni ja nismo poslali tekst tim portalima. Poslala sam ga jer su radili Zakon o zviždačima

 ??  ?? Za Smiljanku Škugor organizira­n je i prosvjed ispred Hine u ponedjelja­k
Za Smiljanku Škugor organizira­n je i prosvjed ispred Hine u ponedjelja­k

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia