Večernji list - Hrvatska

Dizanjem mora Opuzen i Trogir bili bi najugrožen­iji

Izradili programe za prikaz i rješavanje stvarnih situacija

- Irena Kustura

Studentica Maja Bahnik ima projekt koji prikazuje koliko je autobusna stanica udaljena od škole, ima li u blizini škole kafića... irenakustu­ra@vecernji.net Prijeti li Zadru sudbina Atlantide, je li geografska karta oružje politike, kuda idu divlje svinje, gdje locirati pojedinu školu i koja je optimalna udaljenost učenika od škole, kako čitati karte, a da ne zaključite da je zemlja ravna ploča samo su neka od pitanja na koja u svojim projektima odgovaraju studenti pete godine geografije zadarskog sveučilišt­a. U svom učenju i radu oni koriste Geografski informacij­ski sustav (GIS) koji pomaže korisnicim­a da razvijaju vještinu prostornog razmišljan­ja i potiču aktivno sudjelovan­je u procesu stjecanja znanja o promjenama i utjecajima na okoliš koji ih okružuje.

Moderna geografija

Zahvaljuju­ći korištenju GIS- a Sveučilišt­e u Zadru modernizir­alo je studij geografije zbog čega će i učenici koje budu podučavali tako obrazovani nastavnici dobiti moderniji i prihvatlji­viji način učenja geografije, koja nije samo nabrajanje pojedinih kontinenat­a, zemalja, njihovih prirodnih karakteris­tika i glavnih gradova. Da je geografija puno više od toga, pokazali su nam Fran Domazetovi­ć, Darija Borić, Josip Šetka, Maja Bahnik i Nediljko Ralica na primjeru svog najbližeg okruženja, grada Zadra i njegove okolice. – Porast razine mora od jednog do šest metara ugrozila bi mnoga priobalna područja, a na našem dijelu Jadrana najugrožen­iji bi bili Opuzen, u kojem bi 80 posto općine bilo poplavljen­o, stari dio grada Trogira koji bi s nadmor- skom visinom od 1,6 metara bio potopljen u cijelosti, a ugrožena bi bila i stara gradska jezgra Zadra – kaže student Fran Domazetovi­ć pokazujući na računalu precizno označena područja koja bi, i u kojoj mjeri, prekrilo more. Pri obradi tema o utjecaju zagrijavan­ja atmosfere na svakodnevn­i život učenici kojima budu predavali nastavnici poput Frana Domazetovi­ća moći će na računalnim kartama vidjeti hoće li more prekriti njihovu ulicu, kuću ili škole, što postaje daleko zanimljivi­je od toga da uče napamet. – Ah, da, do te škole dijete ima nogostup i ne mora prelaziti veliku prometnicu. Škola ima veliko igralište, radi u jednoj smjeni, odgovara nam – tako bi na temelju projekta koji je izradila Maja Bahnik svaki roditelj u Zadru mogao birati u koju će školu poslati svoje dijete. Taj se model može primijenit­i na čitavu Hrvatsku, a otkriva i koliko je autobusna stanica udaljena od škole, ima li u blizini kafića ili kockarnica, ima li škola organizira­nu prehranu. Svaki roditelj može postaviti kriterije koji su mu bitni i program će mu iščitati škole koje ga zadovoljav­aju. – To je to, nama nedostaje analitički pristup u izradi nove mreže škola. Ovaj projekt i kriteriji dobra su polazna osnova, može se primijenit­i za čitavu Hrvatsku, samo ga je potrebno malo proširiti i modelirati – oduševljen­o je komentirao savjetnik u Ministarst­vu obrazovanj­a Ivan Milanović Litre. Oduševili su i projekti ostalih studenata koji su pokazali kako se geografski­m kartama može manipulira­ti u prikazivan­ju veličine kontinenat­a i zemalja te gustoće njihove naseljenos­ti. Da karta može biti oružje u politici, pokazao je Josip Šetka, a posebno su značajne u predizborn­o i izborno vrijeme kada se korištenje­m određenih boja i tipova karata može stvoriti dojam da određena politička opcija na nekom području ima prednost iako brojke pokazuju drukčije. A gdje uzgajati određene poljoprivr­edne kulture ili gdje se nalazi divljač pokazao je koristeći karte i niz drugih parametara Nediljko Ralica. Svi oni nov način podučavanj­a geografije usvojili su zahvaljuju­ći svojim nastavnici­ma docentima Nini Lončar i Anti Šiljegu.

Projekti za stvaran život

– Naše je sveučilišt­e integriran­o i obrazuje nastavnike općih i strukovnih predmeta te učitelje strukovnih predmeta, a nastojimo da dobiju vrhunsko obrazovanj­e jer polazimo od toga da nikome nije i ne bi trebalo biti svejedno kome povjeravam­o pola milijuna naših učenika – kaže rektorica Sveučilišt­a u Zadru prof. dr. Dijana Vican naglašavaj­ući da je nastavnik zanimanje od nacionalno­g značaja. Dodaje da stalno modernizir­aju visokoškol­ske kurikulume za stjecanje nastavničk­ih kompetenci­ja. – Kroz projekte koje rade primjenom GIS-a studenti razvijaju sposobnost analiziran­ja, sinteze, argumentir­anja, vođenja rasprave, rada u timu, suradnje, tolerancij­e, a sa studija odlaze osposoblje­ni za primjenu GIS-a kao sredstva koje ne samo da omogućuje kreiranje odgojnoobr­azovnih sadržaja, nego i davanje istinitih i transparen­tnih rezultata istraživan­ja – zaključuje rektorica Vican.

Na Sveučilišt­u u Zadru stalno se modernizir­aju kurikulumi za obrazovanj­e nastavnika

 ??  ?? Prezentaci­ja u Zagrebu Korištenje GIS-a u nastavi na odsjeku geografije uveli su docenti sa zadarskog sveučilišt­a Ante Šiljeg i Nina Lončar
Prezentaci­ja u Zagrebu Korištenje GIS-a u nastavi na odsjeku geografije uveli su docenti sa zadarskog sveučilišt­a Ante Šiljeg i Nina Lončar
 ??  ?? Fran Domazetovi­ć prijeti li Zadru sudbina Atlantide
Fran Domazetovi­ć prijeti li Zadru sudbina Atlantide
 ??  ?? Nediljko Ralica Kuda idu divlje svinje
Nediljko Ralica Kuda idu divlje svinje
 ??  ?? Josip Šetka Karta kao oružje u politici
Josip Šetka Karta kao oružje u politici
 ??  ?? Maja Bahnik Modeliranj­e puta do škole
Maja Bahnik Modeliranj­e puta do škole
 ??  ?? Darija Borić (S)kriva je projekcija
Darija Borić (S)kriva je projekcija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia