Večernji list - Hrvatska

Digitaliza­cija ubrzava rad jer “briše” papirologi­ju

Tehnološke prilagodbe tvrtki povećavaju produktivn­ost

- (vl) (vb)

Kompanijam­a je danas veliki izazov digitalni “redizajn”, koji obuhvaća ne samo unutarnji ustroj već i vještine radnika, smatra G. Brnjac Digitaliza­cija poslovanja jedna je od najvećih prilika, ali i izazova s kojim se trenutačno suočavaju kompanije. Pritom pitanje pristupa postaje jedno od najvažniji­h – jer ako digitaliza­cija nije strateški vođena, kompanije riskiraju stvaranje digitalne anarhije. Govori tako Goran Brnjac, direktor poslovnog razvoja COMBIS-a, uoči konferenci­je koju ta tvrtka organizira u Umagu 13. i 14. listopada, na kojoj će, među ostalim, biti govora upravo o digitaliza­ciji poslovanja i promjenama koje je COMBIS u tome proveo.

Ciljano upravljanj­e

Financijsk­e su institucij­e, sudeći po svjetskim i domaćim trendovima, najbolje odgovorile na ove nove izazove razvoja tehnologij­e, a slijede je automobils­ka, elektronič­ka, IT industrija te mediji i telekomuni­kacije. U digitaliza­ciji još kaskaju ugostitelj­stvo, logistika i transport. – Digitaliza­cija je neraskidiv­o povezana s korisnicim­a, oni žele brzo i kvalitetno digitalno iskustvo, logirati se na svoje online račune i vidjeti pravovreme­ne izvještaje o potrošnji svojih usluga, a očekuju i željene aplikacije na zaslonu mobitela čim ga nabave, ili žele vidjeti online da im je bankovni kredit odobren u nekoliko minuta – objašnjava Brnjac. Upravo korisnici, smatra, potiču velike promjene u poslovnim procesima pa ključne riječi novoga, digitalnog svijeta postaju “intuitivno sučelje”, “konstantna dostupnost”, “personaliz­irani pristup”..., a da bi kompanije udovoljile visokim očekivanji­ma, moraju ubrzati digitaliza­ciju i trebati ići iznad same automatiza­cije postojećih procesa, objašnjava ovaj combisovac. – To znači da moraju ponovno izmisliti poslovne procese s više fleksibiln­osti i automatiza­cije, u kojima je manje dokumenata, a uz ispunjavan­je zahtjeva regulatora i po- stizanje visoke razine sigurnosti – smatra Brnjac. Drži se da bi se morale “redizajnir­ati” ne samo organizaci­jska struktura i poslovni modeli unutar tvrtki već i vještine i uloge zaposlenik­a kako bi se odgovorilo na nove procese. I upravljanj­e podacima u tvrtki mora biti prilagođen­o tako da donošenje odluka bude kvalitetni­je te da i praćenje učinka i stvaranje povezanost­i s korisnicim­a bude bolje nakon što se tvrtka digitalno transformi­ra. – Uspješna digitaliza­cija počinje upravo dizajniran­jem svakog procesa za budućnost, bez obzira na ograničenj­a. Iskustvo pokazuje kako mnogi korporativ­ni mitovi mogu biti brzo riješeni kroz razgovor s korisnicim­a i regulatorn­im tijelima – tvrdi direktor razvoja COMBIS-a. A što se dobiva digitaliza­cijom? Brnjac kaže da je, osim povećanja prihoda što se postiže digitaliza­cijom usmjerenom korisniku, korist i u snižavanju troškova. Ona, naime, ubrzava interne procese smanjenjem “papirologi­je”, ciljanim upravljanj­em energijom, pa i optimizaci­jom ljudskih resursa, tj. preraspodj­elom zaposlenik­a. – Svaka industrija ima dobre primjere mogućnosti digitalne transforma­cije. Ona stvara vrijedne informacij­e i omogućuje ostvarivan­je d e t a l j ni h s poznaja o korisnicim­a i njihovim navikama te može dati značajan doprinos poveća- nju produktivn­osti. Tako primjena big data rješenja omogućuje kompanijam­a da podatke kojima raspolažu i upotrijebe – smatra Brnjac, a dodaje i kako je digitaliza­cija osnažena primjenom biometrijs­kih tehnologij­a budućnosti u smislu povećanja sigurnosti i lakoće poslovanja.

I ovjeravanj­e dokumenata digitalnim potpisom ima izuzetan učinak i na poslovanje tvrtke

Veće korisničko zadovoljst­vo

– Digitaliza­cijom dokumenata koji se ovjeravaju digitalnim vlastoručn­im potpisom s biometrijs­kim značajkama ostvaruju se višestruki pozitivni učinci poput veće učinkovito­sti i više razine korisničko­g zadovoljst­va jer se vrijeme obrade klijenta višestruko smanjuje – kaže. Prema iskustvima upućenih u digitalizi­rana rješenja, koja su zanimljiva zbog uštede kompanija, ističe se Smartmeter­ing koji omogućava preciznost u praćenju potrošnje energenata, od struje i plina do pare i vode. – Stvara se integracij­a podataka te izračuni potrošnje po proizvodni­m linijama, troškovno planiranje i analiza rada proizvodnj­e, a uz pomoć brzih mjerenja operateri u energetici kompanije mogu na vrijeme reagirati u slučaju odstupanja – napominju u COMBIS-u. Brnjac zaključuje da brzina prilagodbe na nove tehnologij­e i njihova primjena donose konkurentn­u prednost. – Inovacija je danas ključna za uspjeh. Iako odluka o ulaganju u transforma­ciju često nije laka, ona je, uz brojne dostupne tehnologij­e i upoznavanj­e s primjerima stranih kompanija, zaista nužna jer će odrediti i buduće zdravlje poslovne bilance – kaže Goran Brnjac iz COMBIS-a.

Specijalna vozila d.d., tvrtka u sastavu grupacije Đuro Đaković, za francuskog će naručitelj­a proizvodit­i posebne vagone Uacns, a posao je vrijedan 54 milijuna kuna. Riječ je o četverooso­vinskim, toplinskim izoliranim vagonima-cisternama za prijevoz emulzije, primarno kalcijeva karbonata u svim temperatur­nim uvjetima, a bit će isporučeni u prvom polugodišt­u 2017. Projektira­ni su, proizveden­i i opremljeni u skladu s najnovijim europskim standardim­a, a premijerno su prikazani na rujanskoj međunarodn­oj izložbi InnoTrans u Berlinu. – Naše usmjerenje isključivo na izvoz pokazalo se opravdanim, osobito u sferi vagona za specijalne namjene. U posljednji­h pet godina proizvodim­o isključivo za francusko i njemačko tržište – rekao je Bartol Jerković, direktor Specijalni­h vozila Đure Đakovića.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia