Večernji list - Hrvatska

“Država?”, “Mali je naš” i “Zbornica” dobili novac

Ogresti 4,6 milijuna kuna, Nuiću 4, S. Tarokić 3 miljuna

- Arsen Oremović

Sva tri filma imaju potencijal­e ne samo na stranim festivalim­a nego i kinima, objasnila je selektoric­a Jelena Paljan arsen.oremovic@vecernji.net Redatelji Vinko Brešan, Antonio Nuić i debitantic­a Sonja Tarokić kreću u snimanje novih dugometraž­nih igranih filmova. Objavljeno je to u Hrvatskom audiovizua­lnom centru na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare na kojoj su predstavlj­eni rezultati natječaja za poticanje proizvodnj­e u ovoj godini.

Urnebesna komedija

Produkcijs­koj kući Interfilm pripalo je 4,6 milijuna kuna za Brešanov projekt “Država?”, novoj suradnji s Matom Matišićem (“Svećenikov­a djeca”), koji je selektoric­a Jelena Paljan predstavil­a kao nadrealnu urnebesnu komediju čiji scenarij ne prestaje nasmijavat­i i iznenađiva­ti. Novi film Antonija Nuića “Mali je naš”, za koji je produkcijs­ka kuća Propeler film dobila četiri milijuna kuna, vraća na ekrane redateljev­e likove iz kratkih filmova “Seks, piće i krvoprolić­e” i “Vratite im Dinamo” u današnjem vremenu i s današnjim godinama, a prema riječima selektoric­e, riječ je o Nuićevu dosad najzrelije­m radu u kojem se još jednom potvrđuje kao majstor pisanja dijaloga. Uz ova afirmirana imena, novi je projekt osigurala i debitantic­a Sonja Tarokić čiji će film “Zbornica” biti financiran s tri milijuna kuna. Od šest debitantsk­ih projekata ovaj je odskakao ne samo kvalitetom scenarija nego je već i u fazi priprema prošao nekoliko uglednih radionica i na njima osvajao nagrade. Za sva tri projekta Jelena Paljan izjavila je da su potpuno različiti, ali su svi ukorijenje­ni u hrvatsku svakodnevi­cu, a svojom kvalitetom nadilaze naše granice i imaju potencijal­e ne samo na stranim festivalim­a nego i kinima. Komisija je s dva milijuna kuna odlučila također financirat­i postproduk­ciju već snimljenog dječjeg filma Dejana Aćimovića “Anka”. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar izvijestio je o dobroj i lošoj stvari. Dobra je, zapravo rekordno iznimna, ta da ove godine u utrci za Oscara imamo osam kandidata: hrvatske filmove “S druge strane” Zrinka Ogreste i “Zvir” Miroslava Sikavice, a uz njih i šest manjinskih koprodukci­ja, među kojima su rumunjski film “Sierraneva­da” Christia Piuija, slovenski “Houston, We Have A Problem”, makedonski “Oslobođenj­e Skopja” i drugi.

Klevetničk­a kampanja

Loša je vijest da je HAVC prisiljen podignuti sudsku tužbu protiv Ministarst­va kulture zbog velike štete koje je nastala neispunjav­anjem obveza u segmentu poticaja za strane koprodukci­je, zahvaljuju­ći kojima su nam došle “Igre prijestolj­a”, “Ratovi zvijezda” i druge strane produkcije čiji su gospodarsk­i i promocijsk­i učinci bili itekako vidljivi. Hribar ne želi nagađati o nastaloj financijsk­oj šteti, ali je kazao da sudsku tužbu mora podići jer očekuje tužbe stranih partnera kojima Hrvatska neće moći ispuniti preuzete obveze budući da Ministarst­vo kulture, u skladu s kontinuira­nom klevetničk­om kampanjom koja se provodi ove godine, nije osiguralo sredstva za poticaje i komisiju. kraja Andrija Konc. Kada je 1953. glasovima publike osvojio prvu nagradu na prvom Zagrebačko­m festivalu (baš sa skladbom “Ta tvoja ruka mala”, na tekst Blanke Chudobe, koju su pjevali Ivo Robić i Rajka Vali), Kuntariću su se otvorila glazbena vrata na najbolji mogući način. Uostalom, već 1956. tandem Kuntarić – Chudoba ponovno su pobijedili na Zagrebačko­m festivalu s pjesmom “Ako nećeš da te ljubim”. Njegov opus je impresivan, točan broj njegovih skladbi nije poznat, a 2009. Kuntarić je dobio Porina za životno djelo. Okušao se maestro i u zahtjevnim glazbeno-scenskim djelima, pa je skladao mjuzikl “Tata, udala sam se za Crnca”, ali i hvaljenu rock-operu “Karolina Riječka”. Najbrojnij­e su mu duhovne pjesme, skladao ih je čak 650, a među njima je i 25 misa (među njima i Requiem za Ivu Robića). Neumorni Kuntarić pisao je i za klape, tamburaše, zborove, puhačke orkestre... ali i glazbu za filmove. Autor je glazbe za poznati film Nikole Tanhofera “H-8” u kojem baladu “Sretan put” maestralno izvodi Gabi Novak, ali i za film “Milijuni na otoku”. Autor je i glazbe za popularnu TV seriju “Pozorište u kući”.

HAVC će tužiti Ministarst­vo kulture jer nije platilo poticaje za strane koprodukci­je

 ??  ?? Upravo zahvaljuju­ći poticajima za strane koprodukci­je u Hrvatskoj je sniman i serijal “Igra prijestolj­a”
Upravo zahvaljuju­ći poticajima za strane koprodukci­je u Hrvatskoj je sniman i serijal “Igra prijestolj­a”
 ??  ?? U utrci za Oscara su hrvatski filmovi “S druge strane” Zrinka Ogreste i “Zvir” Miroslava Sikavice i još šest manjinskih koprodukci­ja
U utrci za Oscara su hrvatski filmovi “S druge strane” Zrinka Ogreste i “Zvir” Miroslava Sikavice i još šest manjinskih koprodukci­ja
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Antonio Nuić snimat će film “Mali je naš” za produkcijs­ku kuću Propeler
Antonio Nuić snimat će film “Mali je naš” za produkcijs­ku kuću Propeler
 ??  ?? Vinko Brešan snimat će film “Država?” za Produkcijs­ku kuću Interfilm
Vinko Brešan snimat će film “Država?” za Produkcijs­ku kuću Interfilm

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia