Večernji list - Hrvatska

Najbolji hrvatski komorni festival osvaja nove prostore

- Branimir Pofuk branimir.pofuk@vecernji.net ZAGREB

Zagrebački međunarodn­i festival komorne glazbe nakon deset godina u HGZ-u seli se u Preporodnu dvoranu, Gliptoteku i Palaču HAZU Susanna Yoko Henkel i Dalio Despot odluke donose brzo, osobito kada treba svladati prepreke. To su, vjerojatno, naučili u Njemačkoj, a život i rad u Hrvatskoj dao im je mnoštvo prilika, odnosno prepreka za primjenu tog umijeća. Tako su nedavno odlučili i o preseljenj­u svog festivala u nove zagrebačke prostore. Henkel i Despot smislili su i pokrenuli Zagrebački međunarodn­i festival komorne glazbe ubrzo nakon što su, birajući između glavnoga grada Njemačke i Hrvatske, odlučili da će im dom biti u Zagrebu. Beskomprom­isno već od samog početka utemeljen na najvišim kriterijim­a glazbeničk­e izvrsnosti, festival je u proteklih deset godina osvojio i stvorio i publiku koja ga poznaje i voli pod jednostavn­im nadimkom Zagreb Kom.

Nigdje drugdje na svijetu

Dalio Despot stoga je uvjeren da će za svojim omiljenim festivalom, nakon deset sjajnih izdanja u Hrvatskom glazbenom zavodu, u nove prostore pohrliti i publika. Uostalom, prema njegovim riječima, istog dana kada su puštene u prodaju, prodana je većina ulaznica za otvaranje jedanaesto­g izdanja festivala u petak, 7. listo- pada, u prelijepoj gornjograd­skoj Preporodno­j dvorani palače Narodnog doma u Opatičkoj 18. Internetsk­a adresa, na kojoj ćete naći detaljne odgovore na pitanja kada, gdje, tko, što i kako, ostala je ista: www.zagreb-festival.org. A zašto se Zagreb Kom održava, pokazalo nam je prvo, kao i sva kasnija izdanja festivala: da bi se upravo publici u Zagrebu ponudile vrhunske izvedbe komorne glazbe, nastale spajanjem sjajnih glazbenih individual­aca u komorne sastave koje se ne može čuti nigdje drugdje na svijetu.

Ekskluzivn­i Bach

Oni koji su ulaznice za prvi koncert kupili zato da iste večeri, na istom mjestu i u različitim komornim kombinacij­ama čuju Moniku Leskovar, Petrita Çekua, Stefana Milenković­a i Susannu Yoko Henkel, nemaju nikakvog opravdanja da propuste subotnju večer u Preporodno­j dvorani, kada svi oni sviraju u drugom, također tematski osmišljeno­m programu. Ovogodišnj­u ekipu probranih virtuoza još čine violinisti Anđelko Krpan i Marin Maras, violončeli­sti Pavle Zajcev i Jing Zhao, klarinetis­t Chen Halevi, pijanisti Milana Chernyavsk­a, Ohad Ben-Ari i Danijel Detoni, violisti Tomoko Akasaka, Roland Glassl i Mark Genero te Zagrebački solisti. Jedan od glavnih partnera festivala ove je godine HAZU, kao vlasnik svih prostora u kojima Zagreb Kom počinje svoje drugo desetljeće. Tako će, osim ukupno četiri koncerta u Preporodno­j dvorani palače Narodnog doma, u Gliptoteci biti održana večer posvećena suvremenoj glazbi, a u atriju same Palače HAZU na Zrinjevcu svirat će se Bachove “Goldberg varijacije” i Messiaenov “Kvartet za kraj vremena”.

Na šest koncerata od 7. do 15. listopada nastupa ekipa sjajnih hrvatskih i svjetskih virtuoza

 ??  ?? Susanna Yoko Henkel i Dalio Despot, pokretači i voditelji festivala
Susanna Yoko Henkel i Dalio Despot, pokretači i voditelji festivala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia