Večernji list - Hrvatska

Google uređajima postaje još moćniji

Mobitelima Pixel izaziva Appleov iPhone, a Google Homeom želi izbaciti Amazonov Echo s tržišta kućnih robota pomagača

- Tanja Ivančić tehno@vecernji.net ZAGREB

Google, tvrtka u sastavu Alphabeta (prije poznatijeg kao Google), uzdrmala je tehnološki svijet predstavlj­anjem novih uređaja – mobilnih telefona, kućnog pomagača, naočala za virtualnu stvarnost i, naravno, programa koji se na njima vrti. Premda su odavna osvojili svijet softverom zahvaljuju­ći tražilici i web-preglednic­ima poput Chromea te operativni­m sustavom Android za pametne mobitele, u Googleu ne posustaju. Proizvod koji je dominirao promocijom opet je softver, ali uz prateći vlastiti hardver dodatno je bačena rukavica izazova najjačima – Appleu i Amazonu.

Umjetna inteligenc­ija

Sundar Pichai, prvi čovjek Googlea, pokazao je kako Google Assistant radi u svim njihovim novim uređajima. Jer, ono što Google želi jest da “pomoćnik” svakom korisniku pruži osobno Google-iskustvo. Assistant je temeljen na umjetnoj inteligenc­iji, a bit će predinstal­iran na dva nova mobitela Pixel i, naravno, bit će u interakcij­i s ostalim ure- đajima poput Google Homea te u dodatnim aplikacija­ma. Prednost pred konkurenci­jom mobitela Pixel koji dolaze u dvije veličine 5 i 5,5 inča upravo je korištenje umjetne inteligenc­ije, smatraju u Googleu i tvrde da je njihov mobitel sad najintelig­entniji na svijetu. Zasad “pomoćnik”, kao izazivač Appleovoj Siri, može pozivati, naručivati, puštati glazbu, odgovarati na teža pitanja. A može vam, primjerice, kada vam prijatelj pošalje svoju lokaciju i pozove vas, odmah pokazati put kroz navigaciju. Predbiljež­be počinju 13. listopada u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Njemačkoj i Australiji uz cijenu od 649 dolara. Osim “pameti”, mobiteli imaju neograniče­n prostor za pohranu fotografij­a i, tvrde u Googleu, najbolju kameru.

Kućni pomoćnik

Google ulazi na teritorij Amazona Google Homeom. Amazon ima kućnog robota Echoa, sa softverom Alexsom, dok Google u Homeu opet ima Asistenta. I tu možete razgovarat­i s Googleom, koji zna što vam piše u kalendaru i kada što trebate činiti, a istodobno će odraditi sve što želite kontrolira­jući sve uređaje koje imate uz povezanost s Cromecasto­m TV streaming uređajem. Daydream View, pak, virtualni je headset, lakši od Samsungova Gear VR-a, a potpuno kompatibil­an s novim uređajem bit će i mobitel Pixel.

 ??  ?? Najintelig­entniji je na svijetu? U Googleu tvrde da je po svojim mogućnosti­ma Pixel najbolji. Cijena mu je od 649 dolara
Najintelig­entniji je na svijetu? U Googleu tvrde da je po svojim mogućnosti­ma Pixel najbolji. Cijena mu je od 649 dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia