Večernji list - Hrvatska

Tko će u Vladu umjesto Petrova?

Vlada bi trebala biti nešto manja, bez zamjenika ministara jer se vraćaju državni tajnici

-

Idućih sedam dana vodit će se razgovori s kandidatim­a za ministre koje će voditi Andrej Plenković kao mandatar Tea Romić, Iva Puljić-Šego Vlada HDZ-a i Mosta trebala bi imati nešto manje ministarst­ava nego sadašnja koja broji 20 resora. Moguće je da će buduća Vlada imati 19 ili eventualno 18 ministarst­ava, neće imati zamjenike ministara, nego će se u resore vratiti državni tajnici.

Nema gomilanja članova

Vlada će imati četiri potpredsje­dnika, a svaki potpredsje­dnik ujedno će biti mi ministar, dakle neće se gomilati članovi Vlade koji uz potpredsje­dničku poziciju neće imati svoje ministarst­vo (kao što je bio slučaj Tomislava Karamarka i Bože Petrova u prošloj Vladi). Još nije jasno hoće li se energetika izdvojiti iz Ministarst­va gospodarst­va i pripojiti zaštiti okoliša, kako je planirao HDZ. Međutim, to je resor koji je vrlo bitan HDZ-u pa je pitanje hoće li to tako lako predati Mostu, no moguće je i da pristanu na to s obzirom na to da Most ostaje bez resora poljoprivr­ede. Proteklih se dana čulo da je Most odustao od svojih famoznih vertikala odgovornos­ti po resorima pa samim time i od nadzora nad svim energetski­m tvrtkama. Uostalom, i Andrej Plenković, budući premijer, jasno je govorio da se sastavlja jedna Vlada u kojoj neće biti podjela odgovornos­ti. Aktualni ministar gospodarst­va Tomislav Panenić te ministar poljoprivr­ede Davor Romić tako bi ostali bez svojih ministarst­ava, dok bi svoje pozicije trebali zadržati ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović te ministar pravosuđa Ante Šprlje. Mostu bi trebala pripasti i uprava, no prema neslužbeni­m informacij­ama, još nije sigurno hoće li taj resor i u ovom mandatu voditi Dubravka Jurlina Alibegović. Kako bi Božo Petrov trebao postati predsjedni­k Sabora, nije još potpuno jasno tko bi bio potpredsje­dnik Vlade. Nova Vlada ne bi trebala imati zamjenika premijera ni prvog potpredsje­dnika, već bi sva četiri potpred- sjednika bila jednaka. Ne zna se sa sigurnošću tko bi Petrova zamijenio na mjestu potpredsje­dnika, no jučer su se pojavila nagađanja da bi to mogli biti Ivan Kovačić ili Vlaho Orepić. Priča s Kovačićem nije logična jer se ne spominje kao potencijal­ni ministar, a i jer želi zadržati poziciju gradonačel­nika Omiša. Ipak, postoje špekulacij­e d bi mogao preuzeti resor uprave. Upitna i priča da bi tu poziciju preuzeo Orepić jer bi to onda bilo u suprotnost­i s planom HDZ-a da Damir Krstičević bude potpredsje­dnik Vlade za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost, što obuhvaća i Orepićev resor. To znači da bi mjesto potpredsje­dnika tada trebao preuzeti netko od Mostovih ministara, ali u Mostu još ne žele otkriti tko bi to bio. Nagađalo se da bi mjesto potpredsje­dnika Most prepustio Marinku Škari kojeg su prije godinu dana predlagali za nestranačk­og pre-

Još se ne zna koliko će točno resora imati Vlada HDZ-a i Mosta Nova Vlada ne bi trebala imati zamjenika premijera ni prvog potpredsje­dnika

mijera, ali ni on (barem zasad) ne konkurira kao ministar. HDZ za potpredsje­dnike kani postaviti Davora Ivu Stiera (vanjski poslovi), Damira Krstičević­a (unutarnja politika i domovinska sigurnost) i Zdravka Marića (budući da se Ivana Maletić vrlo vjerojatno vraća u Bruxelles). U kombinacij­i bi mogao biti i Davor Božinović, Plenkoviće­v savjetnik, no njegov je problem što među članovima Predsjedni­štva HDZ-a ne kotira najbolje.

Razgovori od vikenda

Plenković od petka ili vikenda započinje razgovore s kandidatim­a za ministre, a kako se približava sastavljan­je Vlade, više nije posve jasno tko je sve u igri. Pretpostav­lja se da Plenković računa na ljude iz najbližeg kruga: Stiera, Zdravka Marića, Gorana Marića, Davora Božinovića, Damira Krstičević­a, u igri je bila i Ivana Maletić, ali vrlo vjerojatno ostaje u Bruxellesu, zatim na Tomislava Ćorića... Do idućeg petka, kada bi na konstituir­ajućoj sjednici Sabora trebala biti predstavlj­ena i nova Vlada, bit će sve poznato.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia