Večernji list - Hrvatska

Plenković popularnij­i od predsjedni­ce

Rejting šefa HDZ-a porastao je jer nikoga nije oštetio, ali to mu je plafon, kaže Puhovski

- Petra Maretić Žonja

SDP praktički trenutačno ne postoji, a nije puno izgubio, dok je Živi zid koji se toliko osramotio i dalje četvrta politička snaga u zemlji petra.maretic@vecernji.net Da su parlamenta­rni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 56-62%), najbolji bi rezultat postigao HDZ koji bi bio izbor 30,6 posto birača, dok je na drugom mjestu SDP s potporom od 27 posto.

Anketa u jeku pregovora

Pokazalo je to prvo postizborn­o redovito mjesečno istraživan­je agencije Promocija plus o druš- tvenim i političkim preferenci­jama CRO Demoskop provedeno u razdoblju između 3. i 5. listopada, dakle u jeku pregovora između HDZ-a i Mosta. U usporedbi s prijašnjim rezultatim­a ovi najnoviji pokazuju da HDZ raste, a SDP pada, ali ne drastično jer je, primjerice, u kolovozu bio na 29,6 posto podrške. I po najnovijem Crodemosko­pu Most je treća politička snaga sa 10,8 posto potpore, dok je Živi zid četvrti s 5,4 posto. – Ovo su vrlo zanimljivi rezultati jer SDP praktički u ovom trenutku kao stranka ne postoji, a nije puno izgubio, a Živi zid, koji se toliko osramotio u zadnje vrijeme, i dalje je četvrta politička snaga u zemlji – kaže politički analitičar Žarko Puhovski. Još je zanimljivi­ja ljestvica po- zitivnog doživljaja hrvatskih političara. Na tronu više nema predsjedni­ce države Kolinde Grabar-Kitarović. Prvi je sada predsjedni­k HDZ-a Andrej Plenković kojeg pozitivno doživljava 21,9 posto ispitanika. Drugo mjesto drži “nitko” (nijedan političar kao zaseban odgovor) s izborom od 18,2 posto, dok je predsjedni­ca “pala” tek na treće mjesto s izborom od 14,3 posto. Strmoglav pad doživio je i još uvijek aktualni predsjedni­k SDP-a Zoran Milanović, koji je četvrti izbor s 8,2 posto. – Još nikada aktualni predsjedni­k nije imao tako nizak rejting kao trenutačno Grabar-Kitarović. Razlog je odlazak Zorana Milanovića bez kojega je predsjedni­ca postala činovnica bez sadržaja. Ako dođe do trzavica oko uspostave vlasti, njoj će rejting opet rasti. Neobično je visok rejting Milanovića. Iako je dosta izgubio na popularnos­ti, čovjek je i dalje tu, nije nestao i očito među biračima i dalje postoje stare simpatije. Što se tiče Plenkovića, on sada ima skok jer nije nikoga oštetio. I to mu je plafon – smatra Puhovski. Inače, među deset “najpozitiv­nijih” su i SDP- ovac Tonino Picula s 5,9 posto, HNS-ovka Anka Mrak-Taritaš s 3,9 posto, čelnik Mosta Božo Petrov s 3,0 posto, ali i bivši predsjedni­k Ivo Josipović s 2,4 posto, Milan Bandić s 2,3 posto te tehnički premijer Tihomir Orešković s 1,6 posto. Istraživan­je je pokazalo i da nešto više građana podupire smjer kretanja zemlje, njih 23,7 posto, a 59,6 posto ih misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Ne zna njih 16,8 posto.

Most i HDZ će se dogovoriti

Izbori za Sabor najvažnija su tema ovog mjeseca, i to za čak 53,7 posto hrvatskih građana. Gledajući događaje pojedinačn­o, tri su zabilježil­a izbor veći od 3 posto. I to ostavka Zorana Milanovića i kampanja za novog šefa SDP-a (6,5%), ekonomska kriza i iseljavanj­e mladih (4,4%) te protesti studenata na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu (3,9%). Prema istraživan­ju, više od tri četvrtine građana drži da će se Most i HDZ dogovoriti i sastaviti Vladu.

Iako je Milanović puno izgubio, nije nestao, među biračima i dalje postoje stare simpatije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia