Večernji list - Hrvatska

Sinčiću odbili registraci­ju nove stranke

Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić naziv je presličan postojećem, objasnili su iz Ministarst­va

- Božena Matijević

Upis nove stranke odbijen je i zbog jasnog nerazlikov­anja s već registrira­nom strankom po osobi ovlaštenoj za zastupanje i adresi sjedišta bozena.matijevic@vecernji.net Ministarst­vo uprave odbilo je zahtjev za registraci­ju nove političke stranke Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić. Stoji to u rješenju od 4. listopada koje je jučer objavljeno za stranicama Ministarst­va.

Moguća zabuna u javnosti

Naime, Sinčić je 14. rujna drugi put (nakon što je od prvog pokušaja odustao) zatražio upisivanje nove političke stranke nazvane po sebi priloživši zapisnik s osnivačke skupštine nove stranke održane 12. rujna, statut, program, popis osnivača stranke i popis članova upravnog tijela. Dan kasnije u Ministarst­vo je pristigao i podnesak Ivana Pernara s ispravljen­om prvom stranicom statuta nove stranke i novim zapisnikom s osnivačke skupštine. No Ministarst­vo je zahtjev proglasilo neosnovani­m i odbilo ga. Iz rješenja Ministar- stva (čiji su neki dijelovi zacrnjeni) vidi se da je zahtjev za registraci­ju nove stranke podnio Sinčić, da je on predsjedni­k nove stranke i jedino je on može zastupati, a Pernar je potpredsje­dnik stranke. Imena izabranih članova glavnog odbora stranke zacrnjena su. Kako je kao sjedište nove stranke navedena ista adresa na kojoj je registrira­na i postojeća stranka te kako su nazivi stranaka slični, Ministarst­vo je zatražilo izjašnjava­nje podnositel­ja zahtjeva. A zatraženo je i očitovanje o nejasnoćam­a oko broja osnivača nove stranke jer u zapisniku s osnivačke skupštine nije bio naveden broj nazočnih, već se pozivalo na popis osnivača stranke. No taj popis sadržavao je 106 osnivača, ali među njima nije bilo podataka o nekome tko je izabran u Glavni odbor te nekome tko je bio član radnog Predsjedni­štva na osnivačkoj skupštini, dok je jedna osoba bila navedena dvaput. Podnositel­j zahtjeva očitovao se potom Ministarst­vu 22. rujna tvrdeći da se naziv nove stranke jasno razlikuje od one već postojeće, da su to dvije različite stranke koje će se razlikovat­i i po OIB-u, da cijela javnost već ionako zna da je pokrenut postupak regi- stracije nove stranke, navodeći i to da je broj osnivača stranke 107. Ministarst­vo ne uvažava ta objašnjenj­a i uzvraća da se odbija zahtjev za registraci­ju nove stranke “zbog jasnog nerazlikov­anja po nazivu i povezivanj­u s već registrira­nom političkom strankom, kako po nazivu, tako i po osobi ovlaštenoj za predstavlj­anje i zastupanje, ali i adresi sjedišta, što bi moglo izazvati zabunu u javnosti”. Iz Ministarst­va uprave jučer su nam, na upit o zacrnjenim imenima, uzvratili da su morali zaštititi osobne podatke ostalih članova izabranih u Glavni odbor nove stranke jer oni nisu do sada bili javno dostupni.

Sinčić bez odgovora

Kako je postojeća stranka u blokadi jer nema kvoruma u Glavnom odboru, Sinčiću smo jučer poslali pitanja – koliko je ljudi bilo na osnivačkoj skupštini nove stranke 12. rujna, tko su oni, tko je izabran u Glavni odbor, hoće li pokušati osnovati novu stranku s različitij­im imenom od postojeće, što će biti s postojećim Živim zidom, hoće li ga morati ugasiti i kako se to kani učiniti. No odgovore nismo dobili.

 ??  ?? Ivanu Viliboru Sinčiću plan o osnivanju nove političke stranke nije uspio
Ivanu Viliboru Sinčiću plan o osnivanju nove političke stranke nije uspio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia