Večernji list - Hrvatska

Ni u Sloveniji nitko ne osuđuje Titov režim

Jednako kao u Hrvatskoj: ljevica spremno odaje pijetet žrtvama, ali nije spremna osuditi režim

-

Dražen Ćurić Zbunjuje činjenica da se HDZove vlade od proglašenj­a neovisnost­i do danas nisu ozbiljnije uhvatile u koštac sa zločinima iz 1945. godine Prošlo je više od četvrt stoljeća od rušenja komunizma, a Hrvatska se još uvijek nije na pravi način suočila sa zločinima koje su partizani počinili nakon što su pobijedili u Drugom svjetskom ratu. Sve bitne političke opcije izražavaju pijetet prema nevinim žrtvama, ali problem nastaje kada treba osuditi ideologiju i režim koji je to provodio. Ljevica još uvijek pokušava amnestirat­i i relativizi­rati ulogu Josipa Broza Tita, koji stoji iza brutalnog obračuna s ratnim gubitnicim­a, njihovim simpatizer­ima i obiteljima.

Titov govor u Ljubljani

Dok je očekivano da SDP, koji je pravni nasljednik Titove Partije, ima određeni sentiment prema komunistič­kom režimu, zbunjuje činjenica da se sve HDZ-ove vlade od neovisnost­i do danas nisu ozbiljnije uhvatile u koštac sa zločinima iz 1945. godine. – Iako nema pisanih tragova, nedvojbeno je da je likvidacij­e zapovjedio Tito. Rekao bih da je to bila savršeno organizira­na industrija ubijanja. Samo u Teznom ubijeno je gotovo 20.000 ljudi u samo tjedan dana – kaže povjesniča­r dr. Mario Jareb naglašavaj­ući da je Tito u govoru koji je održao u svibnju 1945. godine u Ljubljani rekao da će ruka pravde stići one koji su bježali. I on upozorava da se službena Hrvatska do danas nije na pravi način suočila s poslijerat­nim komunistič­kim zločinima. – Zapravo je dolazilo do opravdavan­ja tih zločina u ime antifašizm­a ili takvih nekih floskula – kaže Jareb te dodaje da je ona druga, neslužbena Hrvatska, koju čine i pripadnici obitelji žrtava, osuđivala partizansk­e zločine i tražila rasvjetlja­vanje tih događaja. Zamjera ljevici što pokušava relativizi­rati zločine jer vrlo često govori da je među ubijenima bilo zločinaca. – Poznata je stvar da je nevin svatko tko je ubijen bez suđenja. Relativizi­ranja su cinična i pokvarena – zaključuje Jareb. Na drugoj strani povjesniča­r dr. Dragan Markovina ističe da nitko ozbiljan na ljevici ne pokušava negirati i opravdati zločine. On vidi problem u tome što desnica ne želi razgovarat­i o nekim drugim hrvatskim traumama. – Po mom sudu, puno je veća trauma sve ono što se događalo od 1955. pa nadalje. Sve ono što se događalo u vrijeme i nakon Oluje, sve one spaljene kuće – ističe Markovina. Na primjedbe s desnice da ljevica ne želi osuditi komunistič­ki režim koji je provodio egzekucije, Markovina kaže da su takve primjedbe neintelige­ntne jer na isti način gledaju i ocjenjuju cijelo razdoblje socijalizm­a od 1945. do 1990. godine. Još je dodao da je partizansk­a borba nešto najplemeni­tije što je iznjedrio hrvatski narod.

Živi egzekutori?

Ovih je dana slovenska vlada počela pokapati mrtve koje su partizani zazidali u rudniku Huda jama. Iako je na komemoraci­ji bio i slovenski predsjedni­k Boris Pahor, slovenski publicist Roman Leljak smatra da se Slovenija nije na pravi način suočila s partizansk­im zločinima. Odaje se pijetet žrtvama, ali se ne osuđuje zločinački režim. Leljak iznosi podatak da je do sada u Sloveniji evidentira­no 620 stratišta te da su u 246 stratišta hrvatske žrtve. – Znamo koliko ima žrtava u svakom stratištu. U Sloveniji je poslije Drugog svjetskog rata likvidiran­o oko 140.000 Hrvata – tvrdi Leljak te dodaje da su još živa 16-orica partizana koji su izvršili egzekucije u Hudoj jami. Siguran je da su neki od njih bili prisutni kada su se događali zločini te da im treba suditi.

 ??  ?? Izaslanica predsjedni­ce Bruna Esih u spomen-pohodu na Jazovku prošle godine
Izaslanica predsjedni­ce Bruna Esih u spomen-pohodu na Jazovku prošle godine
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia