Večernji list - Hrvatska

Od 2716 ovisnika koji imaju djecu nadzire se samo njih 13

“Jako je vezana uz oca. Ne znamo dokad ćemo moći skrivati istinu”

- Redakcija@vecernji.net

Iz bolnice smo doznali da četverogod­išnja djevojčica zasad nema nikakvih fizičkih oštećenja uzrokovani­h trovanjem kokainom Ivana Rimac Lesički, Elvis Sprečić Četverogod­išnja djevojčica kojoj su liječnici u KBC-a “Sestre milosrdnic­e” utvrdili prisutnost kokaina u krvi i urinu otpuštena je iz te bolnice. Ova je priča sretno završila u smislu da je dijete dobro i da je izbjegnuta tragedija. U pravnom smislu borba za njezin život i njezino pravo na zdrav život tek slijedi.

Odgovornos­t je i na zajednici

Iz izvora bliskih obitelji doznali smo tko će preuzeti brigu nad četverogod­išnjom kćerkicom Danijela J. (35) i njegove pet godina starije supruge Ive, ali i o 12-godišnjoj kćeri koju Iva J. ima iz prvog braka. – Centar za socijalnu skrb već je donio privremeno rješenje da će se o malenoj brinuti Ivina majka koja živi u Zagrebu, a o njezinoj starijoj sestri brigu će preuzeti njezin otac, odnosno Ivin bivši suprug – govori prijatelji­ca obitelji. U lijepo uređenoj katnici, koja je u vlasništvu oca Danijela J., a u kojoj uz Danijela i Ivu žive i Danijelovi roditelji, samo su nam kratko rekli kako su jako zabrinuti zbog cijele situacije, ne toliko zbog supružnika koji su završili u pritvoru koliko zbog njihove djece. – Malena djevojčica jako je vezana uz tatu i stalno pita gdje je. Rekli smo joj da je u bolnici, ali ne znamo do kada ćemo moći skrivati istinu – potreseno govore u kući u kojoj se u nedjelju navečer zamalo dogodila tragedija. Podsjetimo, liječnici su pronašli kokain u krvi djevojčice nakon dojave člana uže obitelji kako je jedan od roditelja ovisan o opijatima. Iz bolnice je na tu dojavu kontaktira­na policija koja je privela roditelje, a potom im je sudac istrage zagrebačko­g Županijsko­g suda odredio jednomjese­čni pritvor. Iz bolnice smo doznali da dijete zasad nema nikakvih fizičkih oštećenja uzrokovani­h trovanjem ovim opijatom. No kakve su dosad posljedice na život tog djeteta u obitelji gdje je dostupan i konzumira se kokain, a prema majčinim objavama na društvenim mrežama, i druge vrste droge? Za to je odgovornos­t, kažu u Uredu pravobrani­teljice za djecu, i na drugim članovima obitelji i zajednici općenito ako je za to znala. – Kad postoji sumnja da je dijete ugroženo u obitelji, svi oni koji imaju saznanja o mogućoj ugrozi djeteta dužni su o tome obavijesti­ti nadležni centar za socijalnu skrb. Odgovornos­t za zdravlje i pravilan razvoj djeteta prvenstven­o je na roditelju i djetetovoj široj obitelji, ali isto tako i zajednici i institucij­ama iz djetetove neposredne okoline – poručili su iz tog ureda. S iste su nam adrese odgovorili i da će nadležna tijela donijeti odluku o mjerama za zaštitu djeteta od kojih je najteža oduzimanje roditeljsk­e skrbi nad djevojčico­m. Takva mjera nije učestala u praksi kao ni nadzor nad roditeljst­vom u zajednicam­a ovisnika, odno- sno ovisnika na liječenju. Prema lanjskim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2716 roditelja liječeno je tj. liječi se zbog zlouporabe opojnih droga. Od tog broja njih je 200 u braku s drugim ovisnikom ili ovisnicom. Nadalje, njih 445 živi u izvanbračn­oj zajednici, od čega ih 146 živi s osobom također ovisnom o opijatima. Roditeljsk­a prava oduzeta su od njih 53, a nadzor nad roditeljst­vom provodi se samo u 13 slučajeva.

Djeca se rađaju s “krizom”

– Sama činjenica da su roditelji ili jedan roditelj ovisnici ne uvjetuje ograničava­nje roditeljsk­ih prava, ali zahtjeva učinkovit nadzor sustava socijalne skrbi kako ne bi došlo do zanemariva­nja ili zlostavlja­nja djece – stoji u tom izvještaju Zavoda. Izuzev tih podataka, ne postoji nikakva koordinira­na aktivnost kojom se vodi sustavna briga o djeci u takvim obiteljima. Iz prakse doznajemo da majke ovisnice u bolnicu znaju doći tek u odmakloj trudnoći. Djeca ovisnica rađaju se s apstinenci­jskim sindromom koji se pojavljuje između šest i 48 sati nakon porođaja, i to kao jak plač, treskavica, povraćanje, hipertonus.

 ??  ?? Majka Iva na društvenim mrežama pisala je o konzumiran­ju marihuane
Majka Iva na društvenim mrežama pisala je o konzumiran­ju marihuane
 ??  ?? Otac Danijel navodno se liječi od ovisnosti o kokainu
Otac Danijel navodno se liječi od ovisnosti o kokainu
 ??  ?? kuna iznosila je prosječna neto plaća u Hrvatskoj u trećem kvartalu ove godine, prema podacima servisa MojaPlaća, a to je jedan posto manje u odnosu na neto plaću iz prethodnog kvartala Najniža je plaća u tekstilnoj industriji – 46 posto prosječne
kuna iznosila je prosječna neto plaća u Hrvatskoj u trećem kvartalu ove godine, prema podacima servisa MojaPlaća, a to je jedan posto manje u odnosu na neto plaću iz prethodnog kvartala Najniža je plaća u tekstilnoj industriji – 46 posto prosječne

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia