Večernji list - Hrvatska

Na svom privatnom Giro d’Italia promoviral­i smo djela I. B. Mažuranić

- Vedran Balen

Lokalno stanovništ­vo kaže da je na dan konjičkog natjecanja u Sieni dopušteno doslovno sve i uistinu je tako, kažu pustolovi vedran.balen@vecernji.net Brođani Filip Mrvelj i Krešimir Herceg, poznatiji kao Hlapić i Lima, završili su svoju drugu veliku biciklisti­čku avanturu tijekom koje su promicali djela Ivane Brlić-Mažuranić. Putovanje su nazvali Giant Boot (Velika čizma), jer su vozili Italijom koja na karti izgleda kao čizma, a Hlapić (Mrvelj) je postolar.

Stotinu kilometara dnevno

Svoj amaterski “Giro d’Italia” provezli su kroz kroz dvije talijanske regije – Toskanu i Lacij, obišavši gradove bogate kulturne baštine poput Firence, Pize, Rima, Siene... Najviše ih se dojmila Siena sa svojim 800 godina starim festivalom i konjičkim natjecanje­m Palio, na kojemu sudjeluju predstavni­ci svih gradskih četvrti i koji se smatra događajem godine. – Nismo uspjeli uživo pratiti utrku jer smo cijeli dan vozili uzbrdo i stigli smo tek pola sata prije početka, kada su već sva mjesta bila popunjena. Međutim, gledanje na velikom ekranu nije bilo ništa manje zanimljivo. Doživjeli smo nešto što nikada prije nismo – tučnjavu, gomilu emocija, plač, veselje... Lokalno stanovništ­vo kaže da je tog dana u Sieni dopušteno doslovno sve i uistinu je tako – kaže Herceg. Projekt “Bike Adventures of Hlapich & Lima“svojim nazivom podsjeća na kultno djelo najpoznati­je hrvatske dječje spisatelji­ce “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” koje je, kao i većinu svojih priča, napisala u Slavonskom Brodu. Dvojica pustolova biciklima su prešla više od 750 kilometara, a vožnja je trajala osam dana. Iako su za sobom ostavljali po stotinu kilometara dnevno, kad god je to bilo moguće nastojali su uspostavit­i interakcij­u sa svojim domaćinima. Upoznali su mnogo zanimljivi­h ljudi, a od velike količine videomater­ijala koji su snimili nastat će i dokumentar­ni film.

Strah od rušenja tornja

Kako sami kažu, za detaljno razgledava­nje i proučavanj­e svakog od gradova trebalo bi najmanje tjedan dana, a oni su ih zbog stalne strke s vremenom morali obilaziti za jedno prijepodne. Ipak, slikanje pokraj Kosog tornja u Pisi nisu propustili. – Samo je jedan toranj. Opasno se nakrivio pa smo ga pokušali ispraviti barem za potrebe fotografir­anja. Međutim, ispod je bilo mnoštvo ljudi pa smo iz straha da se ne sruši na njih odustali – smije se Mrvelj. Putovanje je proteklo bez većih problema, osim napornih uspona i jakog vjetra koji ih je pratio zadnja dva dana. Morali su voziti i autocestom, a pedaliranj­e pokraj automobila koji jure 130 na sat nije nimalo ugodno. Ipak, “izlet” u Italiju toplo preporučuj­u svakom zaljubljen­iku u pustolovin­e i biciklizam.

 ??  ?? Zbog stalne utrke s vremenom Hlapić i Lima morali su u nekoliko sati obići svaki grad
Zbog stalne utrke s vremenom Hlapić i Lima morali su u nekoliko sati obići svaki grad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia