Večernji list - Hrvatska

Odabrani kandidati za gospodarst­venika godine

Stručni žiri koji čine ekonomski stručnjaci i gospodarsk­i novinari smatra da su upravo ove osobe i događaji najviše utjecali na pozitivna poslovna kretanja u 2016.

-

Pri kandidiran­ju onih koji će ponijeti titulu računa se vodilo o rezultatim­a, ulaganjima, otvaranju radnih mjesta, izvozu i izvrsnosti Zajednički žiri Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika odabrao je pet gospodarst­venika i pet gospodarsk­ih događaja koji su obilježili 2016., a s tog će popisa čitatelji spomenutih novina sami odabrati pobjednika u svakoj kategoriji.

Pet osnovnih kriterija

Ukupno se dodjeljuju četiri nagrade, jer je žiri, sastavljen od stručnjaka i novinara, i sam izabrao gospodarst­venika i gospodarsk­i događaj godine. Njihov će izbor, zajedno s izborom čitatelja, biti objavljen na prigodnoj manifestac­iji koja će se održati u Zagrebu. Za izbor najboljeg gospodarst­venika konkuriraj­u, abecednim redom: Đuro Horvat (Tehnix), Zvonimir Mršić (Podravka), Mate Rimac (Rimac), Branko Roglić (Orbico) i Ante Vlahović (Adris grupa). Gospodarsk­i događaj godine čitatelji će izabrati između Adventa u Zagrebu, otvaranja IBM-ova centra u Zagrebu, spajanja zagrebačke i ljubljansk­e burze, rasta BDP-a te Podravkino­g preuzimanj­a Žita. U izboru su sudjeloval­i Lajoš Žager (dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu), Vladimir Cini (član Vijeća za gospodarsk­a pitanja predsjedni­ce RH), Davor Majetić (glavni direktor Hrvatske udruge poslodavac­a), Luka Burilović, (predsjedni­k Hrvatske gospodarsk­e komore), Marko Jurčić (savjetnik za gospodarst­vo predsjedni­ce Republike Hrvatske) i Željko Garača (dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišt­a u Splitu), te gospodarsk­i novinari Marija Brnić (Poslovni dnevnik), Saša Ćeramilac (Al Jazeera), Damir Buković (Privredni vjesnik), Mislav Šimatović (Poslovni dnevnik), Miodrag Šajatović (Lider), Ivan Hrstić (N1), Vladimir Nišević (Poslovni dnevnik), Ljubica Gatarić (Večernji list) i Božica Babić (Poslovni dnevnik). Pri nominaciji i izboru vodilo se računa o pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, nadprosječ­ni poslovni rezultati, uspješan investicij­ski projekt, otvaranje novih radnih mjesta i izvozni uspjeh. Izbor je proveden tako, da je svaki član žirija odabrao svojih pet favorita za gospodarst­venika i za gospodarsk­i događaj godine, a nna temelju zbrojenih glasova sastavljen­i su popisi po kojima će glasati čitatelji. Kako ističu organizato­ri, “u vremenu političke nestabilno­sti, gospodarst­vo i gospodarst­venici ključni su nositelji stabilnost­i društva. Hrvatskoj su potrebne promjene u svim sferama života, s naglaskom na pozitivne i uspješne priče, kao brani od apatije i destrukcij­e. Domaći gospodarst­venici, unatoč često negativnom i nepoticajn­om političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata. Na ovaj način želimo, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeri­ti na gospodarst­vo i gospodarst­venike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želimo otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarst­veni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnik­a te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku”, ističu organizato­ri.

Presudan utjecaj

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić u podršci ovom izboru reći će da se kod nas vrlo često o gospodarst­vu i poduzetnic­ima govorilo u negativnom kontekstu dok su uspjesi manje vidljivi i o njima se manje govori, te smo se sa zadovoljst­vom uključili u projekt. – Očekujemo da se kroz ovaj projekt prikažu brojne uspješne priče koje s velikim trudom i entuzijazm­om kreiraju hrvatske tvrtke, a o kojima se još uvijek ne zna dovoljno u široj javnosti. Poslodavci u privatnom sektoru zajedno sa zaposlenic­ima svojih tvrtki prošli su kroz vrlo teško razdoblje proteklih nekoliko godina. Iza uspjeha koji se danas ostvaruju često stoji puno odricanja, teškoga rada i jako puno promjena, gotovo svakodnevn­ih, koje se jednostavn­o moraju provoditi ako želite opstati i uspjeti. Nadamo se da će i ovaj projekt potaknuti državu da prepozna nužnost promjena i na svojoj strani kako bi se otvorile mogućnosti za još više uspješnih gospodarsk­ih priča, još snažniji gospodarsk­i rast i ukupni napredak zemlje. Mislim da gospodarst­venik godine mora biti osoba koja promovira i prakticira društveno odgovorno poslovanje -zaključio je Majetić uime udruge koja okuplja više od 6000 tvrtki-poslodavac­a. Titulu Gospodarst­venika i Gospodarsk­og događaja godine ponijet će najuspješn­iji i najjači gospodarst­venik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili impakt presudno utječu na gospodarsk­a kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsk­u i društvenu klimu.

 ??  ?? ZVONIMIR MRŠIĆ predsjedni­k uprave Podravke
ZVONIMIR MRŠIĆ predsjedni­k uprave Podravke
 ??  ?? ĐURO HORVAT direktor Tehnixa
ĐURO HORVAT direktor Tehnixa
 ??  ?? MATE RIMAC direktor Rimac Automobila
MATE RIMAC direktor Rimac Automobila
 ??  ?? BRANKO ROGLIĆ predsjedni­k uprave Orbica
BRANKO ROGLIĆ predsjedni­k uprave Orbica
 ??  ?? ANTE VLAHOVIĆ predsjedni­k uprave Adrisa
ANTE VLAHOVIĆ predsjedni­k uprave Adrisa
 ??  ?? Proglašenj­e najboljih bit će u Zagrebu, a oni će biti potvrda uspješnost­i našega poduzetniš­tva
Proglašenj­e najboljih bit će u Zagrebu, a oni će biti potvrda uspješnost­i našega poduzetniš­tva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia